Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕ ΤΟ "ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ" ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗ ΣΕΚΑΠ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ! ΤΟΥ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ-ΜΑΜΟΥΘ 38 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ "ΑΜΑΡΤΙΕΣ" ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ! ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 170 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!!!

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ μετά και την τελευταία απόφαση...

του Τελωνείου Ξάνθης που αποφάσισε αιφνιδίως να μπλοκάρει την διανομή προϊόντων της εταιρίας στην ελληνική αγορά, μια απόφαση που ακολούθησε το πρόστιμο-μαμούθ των 38,23 εκατ. ευρώ για «αμαρτίες» παλαιότερων διοικήσεων από το 2009, προ της εξαγοράς από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη το 2013. Η διοίκηση της εταιρίας, αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για αύριο, προκειμένου τα μέλη του να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της εταιρίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρίας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου».

Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνεδρίαση έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν ειδικοί από κορυφαίες ελληνικές εταιρίες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις εργαζομένων, εκπροσώπων φορέων και κοινωνικών παραγόντων της Ξάνθης που ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε να μην οδηγηθεί σε αναγκαστικό κλείσιμο μια σημαντική επιχείρηση που στηρίζει την οικονομία της περιοχής.

Εντελώς αρνητική εξέλιξη για την ΣΕΚΑΠ, τους εργαζόμενους, την Θράκη και την χώρα ολόκληρη, χαρακτηρίζει την κατάσταση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, με δηλώσεις του στο «Έθνος», ζητώντας «να βρεθεί άμεσα μια νομική ή πολιτική λύση».

«Είναι αδιανόητο να κλείσει μια επιχείρηση που εδώ και 50 χρόνια αποτελεί οικονομικό πνεύμονα για την περιοχή μας και για τη χώρα ολόκληρη. Ο Ιβάν Σαββίδης πήρε τα ηνία αυτής της εταιρίας, τη διέσωσε και της έδωσε εξαγωγικές προοπτικές. Είναι απαράδεκτο να οδηγηθεί τούτη η επιχείρηση σε πτώχευση. Ο κόσμος της Ξάνθης δεν θα το επιτρέψει. Δεν επιτρέπεται να αθωώνονται πολιτικοί και να διώκονται επιχειρηματίες σαν τον Ιβάν Σαββίδη που στηρίζουν την οικονομία", μας είπε ο κ. Μωραΐτης.

Ανάστατοι είναι οι 170 εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ και από χθες που έμαθαν τις δραματικές εξελίξεις, αναζητούν με αγωνία μια διέξοδο στην εμπλοκή. «Οι εξελίξεις προμηνύονται πολύ άσχημες», μας δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της ΣΕΚΑΠ, Κώστας Γαβριηλίδης, ενός από τα δύο που λειτουργούν στην επιχείρηση. Όπως συμπλήρωσε σήμερα θα επιδιώξουν συνάντηση με μέλη της διοίκησης για να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι ποιο θα είναι το μέλλον της εταιρίας.

Σήμερα το απόγευμα επίσης, θα γίνει συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ο πρόεδρος του οποίου, Άγγελος Μπεμπεκίδης, δεν έκρυψε την ανησυχία του, αλλά και την οργή του.

«Εδώ ψάχνουμε με το κιάλι μια θέση εργασίας, έστω και μερικής απασχόλησης και κινδυνεύουμε να χάσουμε 170, που είναι και αορίστου χρόνου και καλά αμειβόμενες. Δεν αντέχει ο νομός Ξάνθης να χάσει άλλες θέσεις εργασίας και κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε», μας είπε ο κ. Μπεμπεκίδης.

Από χθες «έχουν σπάσει» τα τηλέφωνα της διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού της ΣΕΚΑΠ, Κατερίνας Θεμελή, η οποία αναφέρει ότι «η κατάσταση για άλλη μια φορά είναι πολύ δύσκολη».

«Διακυβεύεται η επιβίωση 170 οικογενειών. Όσοι διαχειρίζονται το θέμα της ΣΕΚΑΠ, πρέπει να σκεφτούν καλά ότι το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να πληρωθεί», δήλωσε η κ. Θεμελή.

Αν και η καπνοβιομηχανία είναι κλειστή λόγω των γιορτών και θα επαναλειτουργήσει στις 2 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι επικοινωνούν μεταξύ τους και ζητούν να βρεθούν σήμερα στο χώρο εργασίας τους για να συζητήσουν για το μέλλον τους.

«Είμαστε όλοι ανάστατοι. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Είναι κρίμα κι άδικο να οδηγηθεί αυτή η εταιρία σε πτώχευση. Πρέπει να την αφήσουν να δουλέψει, να παράγει και να βοηθά την οικονομία της περιοχής και της χώρας», μας είπε ο Δημήτρης Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και Υπαλλήλων, του δεύτερου που λειτουργεί στην ΣΕΚΑΠ.

Σημειώνεται ότι μετά το εξοντωτικό πρόστιμο των 38,23 εκατ. ευρώ, το τελωνείο Ξάνθης αποφάσισε να στήσει αυθαίρετα μπλόκο στη διακίνηση των προϊόντων της ΣΕΚΑΠ.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της επικύρωσης του προστίμου-μαμούθ, ζητά την άμεση καταβολή του φόρου προς το ελληνικό δημόσιο για τη διακίνηση των προϊόντων και μάλιστα τοις μετρητοίς, παρότι ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας επιτρέπει στις καπνοβιομηχανίες να διανέμουν τα προϊόντα τους με πίστωση 28 ημερών. Η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει εγγύηση πάνω από 4 εκατ. ευρώ και έχει υποβάλλει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ωστόσο το Τελωνείο Ξάνθης αρνείται την πίστωση και ζητά την άμεση καταβολή του φόρου.

Πηγή: Έθνος (το διαβάσαμε στο news247.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου