Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ! "ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" Ή "ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ! Ο ΧΟΝΤΡΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ...ΛΥΣΗ-ΕΚΤΡΩΜΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

Δεν κάνει πίσω στον αλυτρωτισμό της η χώρα των Σκοπίων και φροντίζουν να το δείχνουν κάθε στιγμή. Ο Κοτζιάς όμως, αντί να διακόψει κάθε συνομιλία, όχι μόνο επιμένει, αλλά ουσιαστικά παρακαλάει τον Ντιμιτρόφ να αποδεχτεί το όνομα "Νέα Μακεδονία" ή....

"Βόρεια Μακεδονία"¨, λαμβάνοντας μόνο μια υποσχετική ότι θα διοθρώσουν στο μέλλον το Σύνταγμά τους. Μιλάμε για ΠΡΟΔΟΣΙΑ μοναδική στην ιοστορία του ελληνικού έθνους. 
Το παρακάτω ρεπορτάζ αίναι από τα ΝΕΑ.
Η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καλώντας παράλληλα την πλευρά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να επιδείξει διάθεση ρεαλισμού και συμβιβασμού, εν όψει του κρίσιμου τετ-α-τετ που θα έχει σήμερα Πέμπτη με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 
Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση που θα κρίνει και το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Αυτό που κρίνεται ουσιαστικά είναι αν μπορούν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν οριστικά σε ένα όνομα κι αν οι Σκοπιανοί είναι σε θέση να περάσουν τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται και τις οποίες η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητες προκειμένου να μη ναυαγήσουν οι συζητήσεις.
Ολα τα δεδομένα συγκλίνουν στην άποψη ότι δύο είναι τα ονόματα που «παίζουν» και όλα τα υπόλοιπα έχουν αποκλειστεί.
«Nova Macedonia» («Νέα Μακεδονία») προκρίνεται ενώ κάποιες πιθανότητες διατηρεί και η ονομασία «Gorna (Upper) Macedonia» (Βόρεια Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. ΜΟπως αναφέρουν πηγές από τα Σκόπια, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η σκοπιανή πλευρά δεν δείχνει διάθεση για συνταγματικές αλλαγές με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους στη Βουλή.
Κι αυτό φαίνεται και από τα δημοσιεύματα του τύπου της γειτονικής χώρας που επιμένουν στο «καμένο» σενάριο του «Ιλιντεν» και που αναφέρονται στη διχοστασία που υπάρχει στην πολιτική σκηνή.
Πάντως, αν στην Ουάσιγκτον αυτό το διήμερο συμφωνηθεί το όνομα, τότε θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι συζητήσεις για τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές ώστε να πάρουν τα Σκόπια προσκλητήριο ένταξης από το ΝΑΤΟ.

Νέος γύρος;
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες, το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, ο έλληνας υπουργός δήλωσε πως αναμένει να δει την στάση που θα τηρήσει η πλευρά των Σκοπίων. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κοτζιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο νέος γύρος των συνομιλιών να διαρκέσει μόνο μια μέρα και όχι δύο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι έχουμε πλέον περάσει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε με νόημα πως η ΠΓΔΜ «δεν έχει παρά να το δείξει αύριο (σήμερα)». 

«Ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος»

«Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση. Οι λύσεις είναι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, ξαναπιάνουν σήμερα Πέμπτη το νήμα της διαπραγμάτευσης παρουσία του κ. Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο. 

Διαπραγμάτευση σε δυο σκέλη 

Οπως εξήγησε ο έλληνας υπουργός, η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο σκέλη, καθώς το πρώτο - και κυριότερο - μέρος αφορά τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών που διεξάγονται υπό την εποπτεία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. 

Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης. Αυτές οι επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες συζητώνται σε παράλληλο γύρο διαπραγματεύσεων, που διεξάγεται σε πιο τεχνοκρατικό επίπεδο.

«Αρα θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και εκείνη που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο. Υπό τον Νίμιτς θα είναι μόνο των υπουργών των Εξωτερικών. Των τεχνικών είναι μια διαδικασία που στηρίζεται στο κείμενο που έχουμε καταθέσει», διευκρίνισε ο κ. Κοτζιάς.



Ολες οι δηλώσεις

Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού ακολουθούν: 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είχαμε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Τον ευχαρίστησα για όλες τις δράσεις που κάνει για την προώθηση παγκοσμίως της ειρήνης και της ισότητας. Συζητήσαμε για τη μέλλουσα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και πώς πρέπει να προετοιμαστεί και με ρώτησε πού βρίσκεται κατά τη γνώμη μου η διαπραγμάτευση γύρω από το ονοματολογικό. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σκοπεύει για το Κυπριακό; Θα διορίσει σύντομα ειδικό Σύμβουλο; 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχει προτείνει και δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτός από την Τουρκία. Μένει να επιβεβαιωθεί. Εγώ του είπα ότι δεν τη γνωρίζω τη Σύμβουλο που πρότεινε, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις επιλογές και στην κρίση του. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε μάλλον μετά τις τουρκικές εκλογές. 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις πριν από τις τουρκικές εκλογές και πριν τελειώσουμε εμείς με άλλες. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σκοπιανή πλευρά ισχυρίζεται, κ. Υπουργέ, ότι είμαστε στο τέλος του δρόμου. 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έχει παρά να το δείξει αύριο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο αισιόδοξος είστε για αύριο, κ. Υπουργέ; 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη διαδικασία, γιατί θα είναι δύο ημέρες; 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα το δούμε αν θα είναι δυο ημέρες. Αύριο θα συνεχίσουμε – τη διαπραγμάτευση την έχουμε χωρίσει σε δύο [μέρη]. Είναι η διαπραγμάτευση που κάνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και αφορά τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και είναι η διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά, για τα υπόλοιπα που υπάρχουν, όσον αφορά τη γενική συμφωνία που έχουμε καταγράψει και έχουμε προτείνει, στην οποία έχουμε ενσωματώσει και τα νομικά θέματα που μας έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο ΟΗΕ.  Άρα, θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των Υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και αυτή που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των Υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπό τον Νίμιτς; Δεν θα είναι εκ του σύνεγγυς; 
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Υπό τον Νίμιτς είναι μόνο των Υπουργών Εξωτερικών. Των τεχνικών είναι μια διαδικασία που στηρίζεται στο κείμενο που έχουμε καταθέσει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, μια και επιστρέφετε από την Ουάσιγκτον, μετά από τις συναντήσεις σας, συνοπτικά τι θα λέγατε για την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στα ελληνικά ζητήματα σε αυτή τη φάση; 
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι η Ελλάδα, τα τριάμισι αυτά χρόνια που μπορώ να γνωρίζω καλά, έχει αναβαθμιστεί. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας διεθνής πια παίκτης που παίρνει πρωτοβουλίες στην περιοχή, σφραγίζει την περιοχή και, κατά συνέπεια, η σημασία της για όλους τους ισχυρούς αυτού του κόσμου είναι όλο και μεγαλύτερη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κοτζιά, θα περιμένουμε αύριο να καταθέσει μια συνθετική πρόταση όλων αυτών, τα οποία έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές , ο κύριος Νίμιτς; 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν περιμένουμε κάτι από τον κ. Νίμιτς; 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Περιμένουμε τη σοφία του στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ευχαριστώ

1 σχόλιο:

  1. ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟ..
    Ο ΟΡΟΣ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ,ΠΧ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ Ή ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή