Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: "ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ! "ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ"¨ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ!

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Από τις 16 δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση βγαίνοντας από το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρώσει ούτε μία.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση της...

ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον περασμένο Αύγουστο επιβεβαιώνει τις αρχικές ανησυχίες ορισμένων εταίρων για τον κίνδυνο εγκατάλειψης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας από την κυβέρνηση μετά τη λήξη του Μνημονίου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, από τις 16 δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση βγαίνοντας από το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρώσει ούτε μία. Κάποιες έχουν προχωρήσει μέχρι ενός σημείου, κάποιες προχωρούν πολύ αργά, ενώ έχουμε και εκείνες που έχουν «κολλήσει».

Αυτές που βρίσκονται σε στασιμότητα είναι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και οι παραχωρήσεις των περιφερειακών λιμανιών. Με ρυθμό… χελώνας προχωρεί η πλέον εμβληματική επένδυση, λόγω του μεγέθους της, αυτή στο Ελληνικό.

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στις ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Εχουμε δηλαδή την κυβέρνηση, η οποία διατυμπανίζει, από τη μία, πως πέτυχε υπερπλεόνασμα- μαμούθ και, από την άλλη, καθυστερεί να πληρώσει τις οφειλές του Δημοσίου, γονατίζοντας πολλές υγιείς κατά τα άλλα ΜμΕ.

Aλλες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση και αναμένουν πρόοδο οι θεσμοί είναι η ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, το κεντρικό σύστημα προμηθειών στην Υγεία, το πλαίσιο του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, οι διαδικασίες εγκατάστασης και λειτουργίας αδειών για δραστηριότητες στον τομέα των περιβαλλοντικών υποδομών.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει οικονομική πολιτική, εξαιτίας της πλήρους ανυπαρξίας της κυβέρνησης. Δεν τους ενδιαφέρουν ούτε να βγει η χώρα στις αγορές ούτε να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ψηφοθηρία.

Νομίζουν ότι με τη μη περικοπή των συντάξεων που θα αποφασίσει το Εurogroup στις 3 Δεκεμβρίου θα αλλάξει το κλίμα υπέρ τους. Λες και την περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου τα έφερε στη Βουλή και τα ψήφισε η Ν.Δ. και όχι το δίδυμο ΣΥΡΙΖA-AN.EΛ. Περιμένουν, δηλαδή, να τους επιβραβεύσουν οι Ελληνες, για το τρίτο Μνημόνιο που τους φόρτωσαν, για τα κλείσιμο των τραπεζών και τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ 3,5 χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου τύπου της Κυριακής (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου