Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»


ΠΟΣΟ  ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Η 
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ; 

Στις 23 Μαΐου 2011 ,ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και είχε συνάντηση με την Διοίκηση του Κέντρου, προκειμένου να ενημερωθεί εκτενέστερα για την λειτουργία του Κέντρου και να ζητήσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις  για την ασφάλεια των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής .
Το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή , σε μια έκταση 600.000 τ. μ με κτηριακή επιφάνεια 40,000 τ. μ.
Εκ μέρους του ΕΚΕΦΕ «Δ», παρόντες στη συνάντηση ήταν ο  Δρ. Ν. Κανελλόπουλος (Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθυντής ΕΚΕΦΕ "Δ") , ο Δρ. Γ. Παντελιάς (Μέλος Δ.Σ., Διευθυντής Ινστιτούτου Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων) ,ο κ.Τουρναβίτης (Πρόεδρος Συλλόγου εργαζομένων ΕΚΕΦΕ "Δ")και η κα. Ι. Κουτσουρά (Διευθύντρια Διοικητικού ΕΚΕΦΕ "Δ").
Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων κκ. Β. Γιαννακόπουλος, Ι. Σταθόπουλος και Α. Γκιζιώτης , η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας κα .Ε. Παπαδοπούλου και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μ. Γαβράς.
Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς έθεσε με ευθύτητα το ερώτημα που απασχολεί τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής λέγοντας μεταξύ άλλων :
«Μετά τα τραγικά γεγονότα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας ο κόσμος ανησυχεί. Το βασικό ερώτημα είναι : Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η λειτουργία του Κέντρου να είναι ασφαλής ακόμα και σε έκτακτες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα ένας ισχυρός σεισμός; Υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα από τα απόβλητα του Κέντρου;»
O Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθυντής ΕΚΕΦΕ "Δ", Δρ. Ν. Κανελλόπουλος διαβεβαίωσε ότι ο αντιδραστήρας είναι απολύτως ασφαλής, είναι και θα παραμείνει πολύ μικρής ισχύος (5ΜW) και είναι από το 2004 ανενεργός. Η οποιαδήποτε συντήρησή  του  στοχεύει στην διασφάλιση ακόμα περισσότερων κανόνων ασφαλείας και  πραγματοποιείται στα πλαίσια που ορίζουν οι ήδη ολοκληρωμένες περιβαλλοντικές μελέτες. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει πηγή κινδύνου για την περιοχή ακόμα και κάτω από  ακραίες συνθήκες έκτακτων φαινομένων όπως π. χ ένας ισχυρός σεισμός.
Τόνισε επίσης ότι το ΕΚΕΦΕ «Δ» .ελέγχεται επισταμένα και σε τακτά χρονικά διαστήματα από Διεθνείς και Ελληνικές Επιτροπές Υγιεινής και Περιβαλλοντικής  Ασφάλειας και από τη  Διεθνή και Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ότι η λειτουργία του είναι απόλυτα συμβατή με τους Διεθνείς Κανονισμούς. Σημείωσε ότι το ΕΚΕΦΕ «Δ»   έχει παύσει να είναι χώρος παραγωγής ραδιοϊσοτόπων και πλέον αποτελεί χώρο Πανεπιστημιακής έρευνας
Ειδικότερα όσον αφορά στην αποκομιδή χημικών αποβλήτων τονίστηκε ότι  την στιγμή που δεν υπάρχει παραγωγή  ραδιοϊσοτόπων δεν είναι δυνατόν να έχουμε και  κατάλοιπα. Για τα τρέχοντα απόβλητα υπάρχει σύμβαση με εταιρεία αποκομιδής για την σύναψη της οποίας τηρήθηκαν αυστηρά πρωτόκολλα αποκομιδής, ακολουθήθηκε κατά γράμμα ο νόμος και το ΕΚΕΦΕ «Δ» αποτελεί στον τομέα αυτό πρότυπο. Οι ουσίες συλλέγονται ,μεταφέρονται για καύση εκτός Ελλάδος (Γαλλία, Σουηδία) και εκδίδονται αυστηρά πρωτόκολλα καύσης για κάθε αποστολή.
Οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων κκ. Β. Γιαννακόπουλος, Ι. Σταθόπουλος και Α. Γκιζιώτης , η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας κα .Ε. Παπαδοπούλου και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μ. Γαβράς, ζήτησαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ασφαλούς λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς επισκέφθηκε τον χώρο του αντιδραστήρα και είχε μια εκτενή ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του από εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες  του ΕΚΕΦΕ «Δ».
Συμφωνήθηκε από κοινού η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την απαρχή και την βάση μιας εποικοδομητικής  διμερούς επικοινωνίας με στόχο η παρουσία του ΕΚΕΦΕ «Δ» στην Αγία Παρασκευή να γίνει μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μέσω επιμορφωτικών Συνεδρίων και συντονισμένων επισκέψεων σχολείων της πόλης μας αλλά και κατοίκων της Αγίας Παρασκευής στις εγκαταστάσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου