Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

mousoulm-tzami-
ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ!
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

του Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
mousoulmani-prosefxi-
Σε ένα από τα 100 και πλέον τζαμιά που κατακλύζουν πλέον το κέντρο της Αθήνας, μπήκε η κάμερα του Makeleio.gr. Ξεναγήθηκε και φωτογράφισε τους χώρους, όπου δεκάδες μουσουλμάνοι συνευρίσκονται καθημερινά και προσεύχονται.
agios-panteleimon-sxolio-dipla-se-tzami-
Ακόμη και 5 φορές την ημέρα μπορεί να προσέλθει για να προσευχηθεί ένας μουσουλμάνος στο AL MALIK (κάτω φωτό), το μικρό τζαμί το οποίο μας ...υποδέχθηκε στην καρδιά της Αθήνας. 500 μέτρα μακρύτερα από την μεγαλύτερη Ορθόδοξη εκκλησία των Βαλκανίων, τον Άγιο Παντελεήμονα και σε 150 μέτρα απόσταση από το ιστορικό 53ο δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Το τζαμί AL MALIK για άλλους αποτελεί εστία απειλής των Ορθοδόξων και για άλλους αναπόφευκτη εξέλιξη της σύγχρονης-πολυπολιτισμικής Αθήνας.
1898
Το γεγονός ότι μπορέσαμε και μπήκαμε στο μικρό τζαμί των 150 τ.μ. αποτελεί επιτυχία, δεδομένου ότι διάχυτος ήταν ο φόβος και η καχυποψία, τόσο από τον Αλβανό μουσουλμάνο που δέχθηκε να μας ξεναγήσει όσο και από τον ιμάμη. Κανείς τους δεν δέχθηκε να φωτογραφηθεί ούτε βεβαίως να μας πουν τα ονόματά τους, γιατί θεωρούν ότι στοχοποιούνται, ο δε Αλβανός υπήρξε πιο συγκεκριμένος: «Μένω 21 χρόνια στην Ελλάδα με την οικογένειά μου και τα δυο παιδιά μας. Κάθε λίγο και λιγάκι έρχονται και με συλλαμβάνουν αστυνομικοί και με οδηγούν στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Ενώ γνωρίζουν ποιος είμαι και βρίσκομαι στο τζαμί, συνέχεια γίνεται αυτή η δουλειά. Με σέρνουν στο τμήμα». Όταν τον ρωτήσαμε γιατί γίνεται αυτό, ο Αλβανός μουσουλμάνος είπε: «Οι αστυνομικοί πρέπει να δικαιολογήσουν ότι κάτι κάνουν και βρίσκουν πιο εύκολους στόχους εμάς. Εδώ, καθημερινά βρίσκονται οι αστυνομικοί. Περνούν συνέχεια και συλλαμβάνουν».
mousoulm-tzami-
Το AL MALIK, ονομασία του Αλλάχ, βρίσκεται στο κεντρικό αυτό σημείο τα τελευταία δύο χρόνια και στο τζαμί συgκεντρώνονται πολλοί μουσουλμάνοι σε καθημερινή βάση, ενώ ειδικά την Παρασκευή το μεσημέρι, την πιο ιερή μέρα της εβδομάδας, το «Tζούμα» όπως την λένε, που είναι κάτι σαν την δική μας Κυριακή, η κοσμοσυρροή χτυπάει κόκκινο! «Μπορεί να συγκεντρωθούν ακόμη και 100 ή και περισσότεροι μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν» μας λέει ο ξεναγός μας. Ακούνε την διδασκαλία του ιμάμη, ο οποίος γνωρίζει απ'έξω και ανακατωτά όλο το κοράνι.
mousoul-loutires-
Προηγουμένως όμως, ο κάθε πιστός που εισέρχεται στο τζαμί, αφού βγάλει τα παπούτσια του, προσέρχεται στους λουτήρες (πάνω φωτό) όπου πλένει πολύ καλά το πρόσωπο και τα χέρια του. «Ο πιστός πρέπει να είναι πολύ καθαρός και στο πρόσωπο και στα χέρια, για να μπορέσει να προσευχηθεί» τόνισε με έμφαση ο ξεναγός μας.
Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, μπορεί να χωριστούν σε ομάδες. Αλλού σε στάση οκλαδόν γύρω από ένα μικρό τραπέζι, διαβάζουν στίχους από το κοράνι και αλλού προσεύχονται. Το τζαμί διαθέτει και βιβλιοθήκη (κάτω φωτό) με μουσουλμανικά βιβλία και το κοράνι βεβαίως...
bibliothiki-mousoulm-
Ρωτήσαμε τον ξεναγό-μουσουλμάνο εάν –εκτός από τους αστυνομικούς, που όπως λέει τους σύρουν κάθε τόσο στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων- εάν διαμαρτύρονται οι κάτοικοι για την παρουσία τους: «Όχι, δεν έχουμε τώρα πρόβλημα. Αλλά πριν από δύο χρόνια, πριν έρθουμε εδώ, ήμασταν πιο κάτω και ο ΛΑΟΣ με την Χρυσή Αυγή μας είχαν κάψει το τζαμί. Γι΄αυτό αναγκαστήκαμε και φτιάξαμε αυτό το τζαμί», μας είπε ο μουσουλμάνος.
Αναφορικά με την επιθυμία τους να αποκτήσουν τέμενος στον Βοτανικό, ο Αλβανός ξεναγός μας, ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του: «Έχουμε κάνει αίτηση και ζητούμε μαζί με όλους τους μουσουλμάνους από όλα τα τζαμί, να φτιαχτεί το τέμενος. Δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει τελικά. Πιστεύω πως ό,τι γίνει, εμείς θα το μάθουμε τελευταίοι...».
1891
Την ίδια ώρα, διάχυτη είναι η ανησυχία των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης με την εφαρμογή του μέτρου «Ξένιος Ζευς». «Πολλοί παράνομοι αλλοδαποί εξακολουθούν και παραμένουν στην περιοχή μας χωρίς να συλλαμβάνονται», (πάνω φωτό) λέει η κ. Αλίκη Παπαδάκη, κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα. Μάλιστα, η κα Παπαδάκη εκφράζει έντονα παράπονα προς την Αστυνομία, για το γεγονός ότι έχει εγκαταστήσει επί μονίμου βάσεως περιπολικό έξω από το τζαμί AL MALIK, αφήνοντας παράλληλα εκτεθειμένη την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στους λαθρομετανάστες και την εγκληματικότητα. «Είναι λες και η Αστυνομία έχει πάρει εντολή να προστατεύει το τζαμί. Και την ίδια ώρα εμάς μας αφήνει εκτεθειμένους», επιμένει η κ. Παπαδάκη και συνεχίζει: «Η Αστυνομία απάντησε με επιστολή στις διαμαρτυρίες μου, διαβεβαιώνοντας ότι περιοχή ελέγχεται διαρκώς αλλά δεν είναι έτσι. Περισσότερο προστατεύονται οι μουσουλμάνοι», επιμένει η κ. Παπαδάκη.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, MAKELEIO.GR

1 σχόλιο:

 1. *ΤΖΑΜΙ : ( Όσοι δεν έχουν χρόνο ή τη δυνατότητα, μπορούν να προσευχηθούν στο σπίτι‏ τους ή σε κάποιο χώρο εκτός τζαμιού,)*

  ΤΖΑΜΙ
  Το τζαμί (η λέξη προέρχεται από τα Τουρκικά: Cami) , στα αραβικά: مسجد‎ ​ (μαστζίντ),
  είναι ο τόπος λατρείας των Μουσουλμάνων.
  Όποιος έχει τη δυνατότητα, έχει δηλαδή χρόνο ή δεν δουλεύει, πρέπει να πάει στο τζαμί για να προσευχηθεί: αυτό στη μουσουλμανική θρησκεία θεωρείται καλύτερο απ' το να προσεύχεται κανείς μόνος του.

  *Όσοι δεν έχουν χρόνο ή τη δυνατότητα, μπορούν να προσευχηθούν στο σπίτι* *τους ή σε κάποιο χώρο εκτός τζαμιού, με μικρή προετοιμασία.*
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CE%AF

  ΛΟΙΠΟΝ:

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΕ ΤΖΑΜΙΑ......
  Όσοι δεν έχουν χρόνο
  τη δυνατότητα, μπορούν να προσευχηθούν στο σπίτι τους
  ή σε κάποιο χώρο εκτός τζαμιού,
  με μικρή προετοιμασία.,,,,,

  ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ.
  δηλαδή ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜ.

  ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΤΕ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ...
  ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΦΥΛΗ.

  ΟΥΣΤ - ΕΞΩ
  ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


  *ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ*
  stavretta

  http://stavretta.blogspot.gr/2014/07/blog-post_5.html


  ΑπάντησηΔιαγραφή