Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΣΟΒΑΡΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ!


Την επίσκεψή του στα Τίρανα ακύρωσε κυριολεκτικά στο "παρά ένα" ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος όπου επρόκειτο να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.
Ο Έλληνας  υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι στα Τίρανα εξαιτίας των προκλητικών δηλώσεων του Σαλι Μπερίσα, ο οποίος σε ένα παραλήρημα προχώρησε σε αλυτρωτικές δηλώσεις μιλώντας για μια ακόμη φορά για μια «Μεγάλη Αλβανία» που θα εκτείνεται από την ... Πρέβεζα μέχρι την Ποντγκόριτσα.
Η παραπάνω δήλωση ήταν απλά το «κερασάκι στην τούρτα» καθώς το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών ήταν ήδη  επιβαρυμένο τόσο από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις Μπερίσα αναφορικά με τη «Μεγάλη» ή τη «Φυσική» Αλβανία όσο και από άλλες δηλώσεις και πράξεις των αλβανών όπως η μετονομασία κεντρικής πλατείας των Τιράνων σε Τσαμουριάς.
Η δήλωση του αλβανού πρωθυπουργού ήταν η εξής:
«Την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή. Θα διαβάσω εδώ, ενώπιών σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα.Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».
Η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου εκτός της ακύρωσης  του ταξιδιού στα Τίρανα συνοδεύτηκε και από σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στην οποία αναφέρονται τα εξής:
"Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της  επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
"Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα", σημειώνει το υπουργείο.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου