Τη σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών μελετά η κυβέρνηση κάτι που αναμένεται να φέρει κοινωνικές αλλά και πολιτικές αντιδράσεις. 
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δύο συνεντεύξεις του στο Μega και στην Εφημερίδα των Συντακτών επιβεβαίωσε πως οι ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ θα ξεκινήσουν καθώς, όπως αναφέρει, δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η στεγαστική πίστη, ωστόσο δήλωσε πως δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι βρίσκονται σε δυσπραγία.
Την ίδια ώρα, όμως, επιβεβαιώνει ότι βαίνουμε προς την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών: «Κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο» αναφέρει ο κ Στουρνάρας, διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα πως «δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι».

Σχέδιο για ομαλό «άνοιγμα» των πλειστηριασμών

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το Υπουργείο Ανάπτυξης ψάχνει τρόπους ώστε το άνοιγμα των πλειστηριασμών να γίνει ομαλά με βασικό στόχο να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας, προς τους δανειολήπτες, ώστε να μην οδηγηθούμε σε κοινωνική «έκρηξη».
Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι η θεσμοθέτηση του όρου «συνεργάσιμος δανειολήπτης». Πρόκειται για τον δανειολήπτη, που αν και έχει σταματήσει να πληρώνει, αποδεδειγμένα αναζητά τρόπους συμβιβασμού με την τράπεζα, βρίσκεται σε επαφή με αυτή και προσκομίζει τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, ώστε να μπει σε ρύθμιση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση προτίθεται να θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια, που δεν θα αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, από οποιαδήποτε πλευρά (δανειολήπτης-τράπεζα). Κριτήριο θα είναι οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», τις οποίες θα λαμβάνουν υπόψη οι τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση της αξίας της πρώτης κατοικίας για την οποία ισχύει η προστασία, που σήμερα είναι τα 200.000 ευρώ ή η σταδιακή απελευθέρωση των ακινήτων που εντάχθηκαν στο προστατευτικό πλαίσιο και το οποίο ενεργοποιήθηκε από το 2009. 

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Ενδιαφέρον θα έχει πάντως το ποιες θα είναι και οι αντιδράσεις των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς ήδη πολλοί εξ αυτών έχουν δημόσια δηλώσει πως η άρση των πλειστηριασμών αποτελεί «casus belli». 
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, προ ημερών με άρθρο της σημείωνε πως σε περίπτωση που εγκριθεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας, τότε υπάρχει κίνδυνος «να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος» ενώ και ο Πάρις Κουκουλόπουλος είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής πως «πρέπει να κατανοήσουν οι ξεκούραστοι τεχνοκράτες ότι κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν γίνει αποδεκτός από αυτή την Βουλή».
Υπενθυμίζεται πάντως πως και η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ είναι στην ίδια κατεύθυνση και σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη ανέφερε πως  η Χαριλάου Τρικούπη «εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ιδιαίτερα σήμερα που η ελληνική οικογένεια βιώνει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης» ενώ ζητά «την παράταση της νομοθετικής διάταξης για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ και για το 2014».

newpost.gr