Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΟΥΓΟΣ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ... ΣΗΜΕΡΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

1. Η  προβληματική και εκτραπείσα Αραβική Άνοιξη  που έχει προκαλέσει από τον Δεκέμβριο  του 2011 σαρωτικές αλλαγές σε Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ-Β.ΑΦΡΙΚΗ, με ανατροπές καθεστώτων (ΑΙΓΥΠΤΟ-ΤΥΝΗΣΙΑ-ΥΕΜΕΝΗ), εμπλοκές ξένων δυνάμεων και διεθνών περιφερειακών οργανισμών (πχ  η επτάμηνη αεροπορική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη  ΛΙΒΥΗ), καθώς και η  τετράχρονη πολεμική 
αντιπαράθεση, χωρίς να είναι ορατό το τελικό αποτέλεσμα (ΣΥΡΙΑ). Τέλος, το Ισλαμικό κράτος  έχει προκαλέσει την ανάμειξη στο Ιράκ των Κούρδων, της Τουρκίας, διαφόρων Σουνιτικών κρατών καθώς...
και συνασπισμού 64 κρατών υπό τις ΗΠΑ που προσπαθούν να περιορίσουν και εξαλείψουν το Ισλαμικό μόρφωμα σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ.(κυρίως με αεροπορικές επιχειρήσεις χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα)



2. Το μείζον θέμα του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος του ΙΡΑΝ και ειδικότερα η τάση του καθεστώτος της Τεχεράνης να προωθεί συγκεκριμένες πυρηνικές επιλογές, οι όποιες έχουν προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις με την Δύση και το Ισραήλ. Στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του ΙΡΑΝ έχει εμπλακεί ο ΟΗΕ μέσω της ομάδας P5+1 (ΗΠΑ-ΚΙΝΑ-ΡΩΣΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ) και ΓΕΡΜΑΝΙΑ, καθώς και η Διεθνής Υπηρεσία για την Ατομική Ενέργεια (ΙΑΕΑ)που εδρεύει  στην Βιέννη. Ο τελευταίος γύρος των επαφών στην Βιέννη δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα και δόθηκε παράταση στις επιμέρους διαπραγματεύσεις μέχρι τέλη Ιουλίου. Σειρά Δυτικών κρατών δεν εμπιστεύεται την Τεχεράνη.

3. Η αναμενόμενη αποχώρηση (πλην 10.000 ανδρών) των Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων από το ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ,(μέχρι τέλη του 2014) αφήνει  την  περιοχή σε  αβέβαιο μέλλον , με  την επιστροφή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ να είναι μέσα στις αρκετά πιθανές εξελίξεις. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι ειδικά στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας κρίσιμη , ενώ οι διάφορες ομάδες των Ταλιμπάν πραγματοποιούν κατά καιρούς  επιθέσεις αυτοκτονίας προκαλώντας πολλά θύματα. Από την άλλη πλευρά και ο ρόλος του Πακιστάν είναι σε πολλά θέματα αποσταθεροποιητικός, ενώ η Κίνα , η Ινδία και το Ιράν έχουν τις δικές του ατζέντες και συμφέροντα στο Αφγανιστάν.

4. Οι εξελισσόμενοι πόλεμοι σε πάρα πολλά σημεία της Αφρικανικής Ηπείρου και ειδικότερα στο Κέρας της Αφρικής και στο Σαχέλ/Υποσαχάριο περιοχή.(ΜΑΛΙ), αλλά και η αντιπαράθεση με θρησκευτικές προεκτάσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Αναφορικά με την Αφρική στον 21ο αιώνα παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον, παρουσία, ως και ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της ΚΙΝΑΣ. Ο ιός του EBOLA  έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα σε σειρά κρατών της Δυτικής Αφρικής με ευρύτερες επιπτώσεις.

5. Το  συνεχιζόμενο pivot  των  ΗΠΑ σε ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ , δηλαδή η επικέντρωση των Αμερικανών στην Άπω Ανατολή μέσω της ενεργοποίησης πολλών συμμαχιών με κράτη της περιοχής για την άμεση παρακολούθηση των Κινεζικών δραστηριοτήτων και των εκεί δυναμικά κυοφορούμενων οικονομικών και άλλων εξελίξεων. Σε άμεση σχέση με την ανωτέρω εξέλιξη τοποθετώ τις συνεχείς εντάσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα  ανάμεσα στο Πεκίνο και συστάδα χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.(ΒΙΕΤΝΑΜ-ΜΑΛΑΙΣΙΑ-ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ-ΤΑΙΒΑΝ-ΜΠΡΟΥΝΕΙ-ΟΝΔΟΝΗΣΙΑ) Αντίστοιχα προβλήματα έχουν εμφανιστεί και στις σχέσεις ΚΙΝΑΣ-ΙΑΠΩΝΙΑΣ για  τα διαφιλονικούμενα νησιά στην μεταξύ τους θαλάσσια ζώνη. Ο ρόλος των ναυτικών δυνάμεων στην ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ καθίσταται πρωταρχικής σημασίας, ενώ ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ εστιάζεται σε ναυτικές μονάδες, κυβερνοπόλεμο και διαστημικο-δορυφορικά προγράμματα.

6. Το πυρηνικό πρόγραμμα του ιδιόμορφου και εκκεντρικού καθεστώτος της Β.ΚΟΡΕΑΣ.  Η ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ συνεχίζει απτόητη τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές προκαλώντας την ανησυχία των ΗΠΑ-ΙΑΠΩΝΙΑΣ και ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ αναφορικά με τις προθέσεις της. Η κατάσταση στο ύψος του 38ου γεωγραφικού παράλληλου παραμένει συγκεχυμένη, ενώ παρά τα  κάποια μικρά βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης, μέσα στα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται είτε ένας νέος καταστροφικός  ενδο-Κορεατικός πόλεμος., είτε η εσωτερική κατάρρευση του τελευταίου κομμουνιστικού καθεστώτος , ή ακόμα και αυτή η  ενοποίηση των δυο Κορεατικών κρατών..

.7) Οι εξελίξεις στον ΑΡΚΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ, σε ότι αφορά τα θέματα ενέργειας και ασφαλείας. Οι κλιματικές επιπτώσεις στην Αρκτική είναι λίαν υπολογίσιμες και ανοίγουν νέους εμπορικούς διαδρόμους , ενώ έχουν επιπτώσεις στην ναυσιπλοΐα, στην άμυνα των βόρειων κρατών, και όχι μόνο. Επί του παρόντος οι σχετικές συζητήσεις περιορίζονται στο Αρκτικό Συμβούλιο(ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΔΑΝΙΑ-ΚΑΝΑΔΑΣ), αλλά και άλλες χώρες όπως η ΚΙΝΑ, και  η ΙΝΔΙΑ  έχουν εκφράσει κατά καιρούς έντονο Αρκτικό ενδιαφέρον.Υπάρχουν πολλές χώρες του πλανήτη που έχουν αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο.

8. Το μέλλον των πυρηνικών όπλων και το ενδεχόμενο πυρηνικά υλικά ή μαζικής καταστροφής συστήματα και υλικά να φθάσουν κάποια στιγμή στα χέρια τρομοκρατικών δικτύων και ειδικότερα στην ΑΛ ΚΑΕΝΤΑ.  Η περίπτωση της πυρηνικής ή χημικής ή βιολογικής τρομοκρατίας δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί, ενώ ο ΟΗΕ και πολλοί επιμέρους οργανισμοί έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με σκοπό την αποτροπή τέτοιων δραματικών εξελίξεων.(πχ η απόφαση 1540 του ΣΑ/ΟΗΕ κα). Η κρίση στις σχέσεισ ΗΠΑ-ΔΥΣΗΣ με την ΡΩΣΙΑ έχει προκαλέσει ήδη αλυσιδωτές αντιδράσεις και μορφή Ψυχρής Ειρήνης.

9. Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια , δεν έχει απόλυτα  καθοριστεί. Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες  στην  ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ (συνταγματικές  ως και η διαμόρφωση της μετά-DAYTON  κατάστασης), αλλά και του ΚΟΣΟΒΟΥ, ( που δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος , με τις εντάσεις με την ΣΕΡΒΙΑ πάντοτε εμφανείς.). Η δράση παρακρατικών και εγκληματικών στοιχείων στην περιοχή σε συνδυασμό με τις ισχυρότατες παραφυάδες του οργανωμένου εγκλήματος αναμφισβήτητα προκαλούν εύλογες ανησυχίες για την σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. η τυχόν επιστροφή τζιχαντιών από την Συρία και το Ιράκ προκαλεί εύλογες ανησυχίες.

10. Ο τομέας της ενέργειας σε πολλές ζώνες του πλανήτη, έχει καταστεί ακόμα πιο σημαντικός. Οι περιοχές της ΝΑ Μεσογείου, περιφερειακά της Αφρικής , περιοχές του Ειρηνικού , αλλά και του νοτίου Ατλαντικού (ΦΩΚΛΑΝΤΣ/ΜΑΛΒΙΝΑΣ) , έχουν περάσει δυναμικά στο προσκήνιο με κυρίαρχο  θέμα αυτό  της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών(ΑΟΖ).  .Δεν αποκλείονται ακόμα και θερμά επεισόδια μεταξύ γειτονικών κρατών.


11) Άφησα τελευταία την Ουκρανική κρίση η πόποια εδώ και 10 μήνες κυριαρχεί στο προσκήνιο και οδέυει προς πιθανό νέας μορφής Ψυχρό Πόλεμο με απρόβλεπτες εξελίξεις. Η ρεβιζιονιστική πολιτική της Μόσχας έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα λόγω της εισβολής και προσάρτησης τησ Κριμαίας καθώς και τωννσυνεχιζόμενων και φονικών συγκρούσεων στο Ντονμπάς. Η κρίση έχει προκαλέσει κυρώσεις εκατέρωθεν, ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Βαλτική μέχρι την Μαύρη Θάλασσα πολλές αεροναυτικές παραβιάσεις από πλευράς Μόσχας των χωρικών υδάτων και εναερίων χώρων κρατών -μελών τησ Ατλαντικής Συμμαχίας . κλπ/. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά και η νέα κρίση αναμένεται να κρατήσει αρκετλα μεγάλο χρονικό διάστημα.

1 σχόλιο:

  1. Μάκη θέλω να σε πληροφορήσω ότι η Εθνική Ελλάδος Minifootball 5X5 παίζει σήμερα σε λίγα λεπτά στις 15.00 μμ με την Γερμανία για τους 8 για το Minieuro 2014 στο Μαυροβούνιο.

    Livestreaming στο: eurominifootball.com κάτω δεξιά που λέει Livestreaming

    ΑπάντησηΔιαγραφή