Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΟΥΓΟΣ: Η...ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ! ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΚΑΙ ISIS ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΑ 
ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

1. Η υποτροπή της Αραβικής Άνοιξης που έχει προκαλέσει από τον Δεκέμβριο του 2011 σαρωτικές αλλαγές σε Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ-Β.ΑΦΡΙΚΗ, με ανατροπές καθεστώτων(ΑΙΓΥΠΤΟ-ΤΥΝΗΣΙΑ-ΥΕΜΕΝΗ), εμπλοκές ξένων δυνάμεων και διεθνών περιφερειακών οργανισμών σε ανατροπή καθεστώτων (πχ ΛΙΒΥΗ), καθώς και πολύχρονες αντιπαραθέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο , χωρίς να είναι ορατό το τελικό αποτέλεσμα(ΣΥΡΙΑ), και ανοικτό το δεδομένο πλέον ευρύτερης διάσπασης του ΙΡΑΚ της ΣΥΡΙΑΣ , των ΚΟΥΡΔΩΝ, της ΤΟΥΡΚΙΑΣ(πιθανο σε μερικά χρόνια) και του...



ΛΙΒΑΝΟΥ. Η Αραβική Άνοιξη έχει τελείως ξεφύγει των αρχικών της θέσεων και έχει τελικά προκαλέσει πολλούς υποπεριφερειακούς πολέμους ....και φυσικά την δυναμική παρουσία και εμπλοκή του ISIS. Το τελευταίο καταπίνει ολόκληρες χώρες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με επιλεκτικές αεροπορικές προσβολές μιας διεθνούς συμμαχίας κρατών από όλες τις ηπείρους...τους μεταμοντέρνους συμβατικοποιημένους υβριδικούς εχθρούς και υβριδικοποιημένους συμβατικούς δεν τους αντιμετωπίζεις αποκλειστικά με την χρήση του αεροπορικού υπερόπλου.Και η περίπτωση του ISIS στέλνει ύπουλα μηνύματα και "βόμβες" προς Ευρώπη μέσω μεταναστευτικών κυμάτων. Εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο η πιο άθλια οργάνωση και αντί για βαλλιστικούς πυράυλους στέλνει κινούμενες ανθρώπινες βόμβες .


2. Το αύριο της εφαρμογής ή όχι στην πράξη της Συμφωνίας της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Τα μείζονα θέματα του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος του ΙΡΑΝ και ειδικότερα η τάση του καθεστώτος της Τεχεράνης να έχει χρόνια εμπλοκή σε συγκεκριμένες πυρηνικές επιλογές, οι όποιες έχουν προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις με την Δύση και το Ισραήλ. Η διεθνής συμφωνία της 14ης Ιουλίου (όπως έχω γράψει έχει αρκετά κενά....και σε ορισμένα σημεία είναι πολύ ομιχλώδης...)

3. Η αποχώρηση στα τέλη του 2014 των Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων από το ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, αφήνει το μέλλον της περιοχής να είναι αβέβαιο, και την επιστροφή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ να είναι μέσα στις αρκετά πιθανές εξελίξεις. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι ειδικά στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας κρίσιμη , ενώ οι διάφορες ομάδες των Ταλιμπάν πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας προκαλώντας πολλά θύματα. Από την άλλη πλευρά και ο ρόλος του Πακιστάν είναι σε πολλά θέματα αποσταθεροποιητικός, ενώ η Κίνα , η Ινδία και το Ιράν έχουν τις δικές του ατζέντες και συμφέροντα στο Αφγανιστάν. Ο θάνατος του θρησκευτικού καθοδηγητή των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ δεν αποκλείεται να προκαλέσει σχετικές ανακατατάξεις στο φως της δυναμικής προοπτικής του Ισλαμικού Χαλιφάτου που έχει αποδυναμώσει της κεντρική Αλ Κάεντα.

4. Οι εξελισσόμενοι πόλεμοι σε πάρα πολλά σημεία της Αφρικανικής Ηπείρου και ειδικότερα στο Κέρας της Αφρικής και στο Σαχέλ/Υποσαχάριο περιοχή.(ΜΑΛΙ-ΒΑ ΝΙΓΗΡΙΑ-ΤΣΑΝΤ). Η εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της Νιγηρίας, καθώς και σε ολόκληρη την περιοχή.
Αναφορικά με την Αφρική στον 21ο αιώνα παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον, παρουσία, ως και ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της ΚΙΝΑΣ για επιρροή με τους Αμερικανούς επί του παρόντος να υπερτερούν ενώ δυναμικά διεισδύουν η Ινδία , η Ιαπωνία και η Τουρκία.


5. Το pivot των ΗΠΑ σε ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ , δηλαδή η επικέντρωση των Αμερικανών στην Άπω Ανατολή μέσω της ενεργοποίησης πολλών συμμαχιών με κράτη της περιοχής για την άμεση παρακολούθηση των Κινεζικών δραστηριοτήτων και των εκεί δυναμικά κυοφορούμενων οικονομικών και άλλων εξελίξεων. Σε άμεση σχέση με την ανωτέρω εξέλιξη τοποθετώ τις συνεχείς εντάσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ανάμεσα στο Πεκίνο και συστάδα χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν εμφανιστεί και στις σχέσεις ΚΙΝΑΣ-ΙΑΠΩΝΙΑΣ για διαφιλονικούμενα νησιά στην μεταξύ τους θαλάσσια ζώνη. Ο ρόλος των ναυτικών δυνάμεων στην ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ καθίσταται πρωταρχικής σημασίας, και ειδικά τα νέα αμφίβια δόγματα των ΗΠΑ. Οι πλείστες χώρες της περιοχής έχουνε προχωρήσει σε συμμαχίες με τις ΗΠΑ αφού ανησυχούν για τον Κινεζικό δράκο...Το Πεκίνο κατασκευάζει νησιά αμφισβητώντας πάγια θαλάσσια δικαιώματα συγκεκριμένων χωρών που είναι σύμμαχες των ΗΠΑ(Φιλιππίνες-Μαλαισία αλλά και στο βάθος Βιετνάμ)

6. Το πυρηνικό πρόγραμμα του ιδιόμορφου και εκκεντρικού καθεστώτος της Β.ΚΟΡΕΑΣ που συνεχώς βελτιώνεται.. Η ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ συνεχίζει απτόητη τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές προκαλώντας την ανησυχία των ΗΠΑ-ΙΑΠΩΝΙΑΣ και ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ αναφορικά με τις προθέσεις της. Η κατάσταση στο ύψος του 38ου γεωγραφικού παράλληλου παραμένει συγκεχυμένη, ενώ παρά τα μικρά βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης, μέσα στα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται είτε ένας νέος καταστροφικός ενδο-Κορεατικός πόλεμος., είτε η εσωτερική κατάρρευση του τελευταίου κομμουνιστικού καθεστώτος(implosion) , ή ακόμα και αυτή η ενοποίηση των δυο Κορεατικών κρατών..Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει χάσει το μέτρο, ενώ κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι το Πεκίνο θα μπορέσει να αποτρέψει τις διάφορες τάσεις του δικτάτορα..Κιμ Ουν..

7. Οι εξελίξεις στον ΑΡΚΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ, σε ότι αφορά τα θέματα ενέργειας και ασφαλείας. Οι κλιματικές επιπτώσεις στην Αρκτική είναι λίαν υπολογίσιμες και ανοίγουν νέους εμπορικούς διαδρόμους , ενώ έχουν επιπτώσεις στην ναυσιπλοΐα, στην άμυνα των βόρειων κρατών, και όχι μόνο. Επί του παρόντος οι σχετικές συζητήσεις περιορίζονται στο Αρκτικό Συμβούλιο(ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΔΑΝΙΑ-ΚΑΝΑΔΑΣ), αλλά και άλλες χώρες όπως η ΚΙΝΑ, και η ΙΝΔΙΑ έχουν εκφράσει κατά καιρούς έντονο Αρκτικό ενδιαφέρον.Παρατρώ μια τάση στρατικοποίησης από πλευράς Μόσχας στο Αρκτικό περιβάλλον....και δεν αποκλείω ασύμμετρες κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Το Αμερικανικό ενδιαφέρον είναι αυξημένο, ενώ το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί μεγάλες ασκήσεις .

8. Το μέλλον των πυρηνικών όπλων και το ενδεχόμενο πυρηνικά υλικά ή μαζικής καταστροφής συστήματα και υλικά να φθάσουν κάποια στιγμή στα χέρια τρομοκρατικών δικτύων και ειδικότερα στην ΑΛ ΚΑΕΝΤΑ αλλά πιο πολύ στο ISIS. 14 χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, επίσημα μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί πρόλαβαν περίπου 50 επιθέσεις να εκδηλωθούν σε διάφορες πολιτείες. Η περίπτωση της πυρηνικής ή χημικής ή βιολογικής τρομοκρατίας δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί, ενώ ο ΟΗΕ και πολλοί επιμέρους οργανισμοί έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με σκοπό την αποτροπή τέτοιων δραματικών εξελίξεων. Ακόμα πιο πιθανή είναι η περίπτωση ραδιολογικής βόμβας δηλαδή πυρηνικά υλικά με συμβατική έκρηξη. Μπορεί να έχουνε περάσει 70 χρόνια από τις ατομικές επιθέσεις των ΗΠΑ στην τότε μιλιταριστική Ιαπωνία, αλλά έστω και με λιγότερα ελάχιστα έχει σταθεροποιηθεί.

9. Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια , δεν έχει απόλυτα καθοριστεί. Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στην ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ (συνταγματικές ως και η διαμόρφωση της μετά-DAYTON κατάστασης), αλλά και του ΚΟΣΟΒΟΥ, ( που δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος , με τις εντάσεις με την ΣΕΡΒΙΑ πάντοτε εμφανείς.). Η δράση παρακρατικών και εγκληματικών στοιχείων στην περιοχή σε συνδυασμό με τις ισχυρότατες παραφυάδες του οργανωμένου εγκλήματος αναμφισβήτητα προκαλούν εύλογες ανησυχίες για την σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.Μπορεί τα Δυτικά Βαλκάνια να κοιτάνε προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά υπάρχουν υβριδικοί κίνδυνοι από τζιχάντια, ακράια Ισλαμικά στοιχεία , ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τον ύπουλο οικονομικό και εκμεταλλευτικό ρόλο του Βερολίνου στην περιοχή.

10. Ο τομέας της ενέργειας σε πολλές ζώνες του πλανήτη, έχει καταστεί ακόμα πιο σημαντικός. Οι περιοχές της ΝΑ Μεσογείου, περιφερειακά της Αφρικής , περιοχές του Ειρηνικού , αλλά και του νοτίου Ατλαντικού (ΦΩΚΛΑΝΤΣ/ΜΑΛΒΙΝΑΣ) , έχουν περάσει δυναμικά στο προσκήνιο και θέματα όπως της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών(ΑΟΖ). κυριαρχούν. Δεν αποκλείω μέσα στα επόμενα χρόνια ναυτικές εντάσεις και περιπτώσεις αντιπαραθέσεων ακόμα και μεγάλων δυνάμεων. Σίγουρα ο Αρκτικός και η Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι οι βασικές περιοχές .

11 Η περίπτωση της Ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και η εκ μέρους του Πούτιν αμφισβήτηση συνόρων. Ασφαλώς σχεδόν 25 χρόνια από την διάλυση της ΕΣΣΔ δεν έχουνε πιλυθεί πολλά μετασοβιετικά, ενδορωσικά και ενδοκοινοποιλιτειακά θέματα. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και πολλές παγωμένες διενέξεις σε Γεωργία-Μολδαβία-Κριμαία-Ντονμπάς-Ναγκόρνο Καραμπάχ και άλλες μικρότερες στον Καύκασο. Μπροστά στην ρεβιζιονιστική πολιτική του Πούτιν το ΝΑΤΟ επανεργοποίησε πολλά από τα σχέδια του από Αρκτικό μέχρι Μαύρη Θάλασσα. πραγματοποιεί συνεχείς ασκήσεις και ασχολειται πολύ με το δόγμα υβριδικού πολέμου του στρατηγού Γκεράσιμωφ.

12 Τέλος ας λάβουμε πάντα στα υπόψη τις περιπτώσεις κυβερνοπολέμου, κλιματολογικών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσουν πολέμους, προβλήματα στην διαχείριση υδάτινων πόρων, μειονοτικά ζητήματα σε χώρες-κράματα, διαδοχικές μετεξελίξεις της τεχνολογίας, διασπορά βαλλιστικών πυραύλων, διάδοση επικίνυνων ασθενειών και ιών κλπ.
Και φυσικά πάντα προσοχή σε μελλοντικές εξελίξεις στον διαστημικό χώρο, σε αντιδορυφορικά όπλα, στις μελλοντικές επανδρωμένες και μη αποστολές στο διάστημα καθώς και σε εξαφανίσεις υπερσύγχρονων πολιτικών αεροσκαφών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου