Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟ: ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ CLAWBACK ΓΙΑ ΑΛΛΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ!

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η «ΣΤΗΡΙΞΗ» ΤΣΙΠΡΑ - ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ...

Προτού προκηρύξει εκλογές – εξπρές για να εκβιάσει τη συναίνεση του ελληνικού λαού στο «σφαγιασμό» του από το τρίτο μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να «κλείσει» μία σειρά από θέματα ζητώντας την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, ώστε όποια κυβέρνηση και αν προκύψει να είναι δεσμευμένη στην εφαρμογή των νέων άδικων και σκληρών μέτρων.
Αυτήν ακριβώς την πρακτική εφάρμοσε και στην περίπτωση του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα στον τομέα του φαρμάκου, στον...

οποίο δείχνουν όλα τα μνημονιακά χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τροϊκανοί και το Βερολίνο. Ο Αλέξης Τσίπρας, κόντρα στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και στην εντολή που είχε από τον ελληνικό λαό, όχι μόνο επέκτεινε για τρία ακόμη χρόνια το χαράτσι του clawback, όπως υπαγορεύει το τρίτο μνημόνιο, αλλά μείωσε περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη, κάτω από τα 2 δισ. ευρώ!
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 20 Αυγούστου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τίτλο «Μηχανισμός αυτόματων επιστροφών (Clawback) φαρμακευτικής δαπάνης έτους 2016, 2017 και 2018» η οποία προβλέπει:
«Ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 1.945.000.000,00€, συμπεριλαμβανομένου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, για το σύνολο του 2016, το ποσό των 1.945.000.000,00€, για το σύνολο του έτους 2017 και ομοίως το ποσό των 1.945.000.000,00€, για το σύνολο του έτους 2018. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η δαπάνη για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών και των οικονομικά αδυνάτων, καθώς και η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος».
Δηλαδή, παραβιάζεται ακόμα και το ανεπαρκέστατο για τις φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών όριο των 2 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελούσε στοιχείο «υγειονομικής κρίσης», τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τον συνέταιρό του στην κυβέρνηση, Πάνο Καμμένο.
Επίσης, από το 1,945 δισ. δεν εξαιρούνται τα εμβόλια, συνεχίζοντας έτσι τη λανθασμένη πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθώς σε καμία χώρα του κόσμου το κόστος των εμβολίων δεν εντάσσεται στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά στις κοινωνικές πολιτικές πρόληψης.
Ο κ. Τσίπρας άδειασε τον υπουργό του, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες δεσμευόταν ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα διατηρηθεί στα 2 δισ. ευρώ, ενώ σε παλιότερες δηλώσεις του μίλαγε για πρόθεση εξαίρεσης των εμβολίων και του ΦΠΑ.
Όσο για το clawback (επιστροφή που πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες) από έκτακτο μέτρο που «βαφτίστηκε» όταν επιβλήθηκε, τώρα μονιμοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη στιγμή που προεκλογικά τα δύο κόμματα δεσμεύονταν ότι θα το καταργήσουν.
Γελάνε και οι πέτρες... με την έμπρακτη «στήριξη» που δείχνει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Πάνος Καμμένος στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Όλοι θυμούνται τις προεκλογικές –αλλά και μετεκλογικές- κορώνες για το βάρος που θα δοθεί στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και κρίσιμο τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έβαλε το δικό της λιθαράκι στη συνεχιζόμενη υπονόμευση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, κάνοντας το «χατίρι» στη Μέρκελ και τα συμφέροντα των γερμανικών και ισραηλινών πολυεθνικών.
Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστοι μήνες από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Υγείας, όπου ο πρωθυπουργός είχε κάνει -μεταξύ άλλων- ρητή αναφορά στην υποστήριξη που υποτίθεται θα προσέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας της πατρίδας μας: «Στον τομέα φαρμάκου η προσέγγιση μας λαμβάνει υπόψη την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, την παραλαβή ελεγμένων εντελώς άρτιων προϊόντων, την αναβάθμιση του ΕΟΦ που αποτελεί για εμάς άμεση προτεραιότητα, θα αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για την υλοποίηση της πολιτικής μας.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής με απώτερο στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και των εξαγωγών της και με έμμεσες επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας»...

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε προεκλογικά και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος -μάλιστα- δεν δίστασε στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξής του, στις 21 Ιανουαρίου 2015, να προαναγγείλει την κατάργηση και του clawback, που χθες επεκτάθηκε για τα τρία επόμενα χρόνια: «Η κυβέρνηση κατέστρεψε τη δημόσια Υγεία», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε ότι με μέτρα, όπως το clawback και το rebate διέλυσαν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τους προμηθευτές: «Είναι από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να καταργήσει η νέα κυβέρνηση», διαβεβαίωνε τον Ιανουάριο του 2015, προεκλογικά, ο κ. Καμμένος.
Τελικά, όπως αποδείχτηκε, τα άμεσα και τα έμμεσα κίνητρα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υπόσχονταν Τσίπρας και Καμμένος τα προσφέρουν στο... πιάτο των ξένων πολυεθνικών και των εταιρειών που «λανσάρει» εδώ και πέντε χρόνια η Άνγκελα Μέρκελ, εις βάρος των ελληνικών εταιρειών, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Στο ίδιο... έργο θεατές, μόνο που με τις χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιχείρησε να βάλει και τη μεγάλη «ταφόπλακα» πάνω από το σύστημα της φαρμακευτικής πολιτικής για τον ελληνικό λαό, που θα διαπιστώσει άμεσα τις δυσμενέστατες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Μια ταφόπλακα που δεν τόλμησαν να βάλουν ούτε οι προκάτοχοί τους...
Δυστυχώς, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους προηγούμενους μνημονιακούς πρωθυπουργούς, αφού κέρδισε με το σπαθί του μία θέση δίπλα τους.
Τα παραμύθια, ωστόσο, τελείωσαν για όλους και αυτή τη φορά ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον του, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι τον περιμένει, αφού μέχρι στιγμής μόνο τα... προεόρτια της οδυνηρής εφαρμογής του τρίτου μνημονίου έχουμε δει.
Η εποχή που ελληνικές κυβερνήσεις νομοθετούν αποκλειστικά και μόνο για να ενισχύσουν τα ξένα συμφέροντα και ιδίως τα γερμανικά, πρέπει να περάσει οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν. Και το μήνυμα αυτό πρέπει να σταλεί για μια ακόμη φορά, αφού τις δύο προηγούμενες, όχι μόνο δεν το έλαβε υπόψιν του ο κ. Τσίπρας, αλλά φρόντισε να το... μετατρέψει κατά το δοκούν και να μας το επαναλανσάρει ως αποδοχή της μνημονιακής πολιτικής και των δεινών που αυτή θα επιφέρει -ακόμα μεγαλύτερων και περισσότερων σε σχέση με τα δύο προηγούμενα μνημόνια- στην καθημερινότητα των Ελλήνων.
Τέτοια κοροϊδία δεν αξίζουν οι Έλληνες ψηφοφόροι, οι πολίτες αυτής της χώρας που αναζητά εδώ και χρόνια τη... γιατρειά της από τους δοσίλογους πολιτικούς, αλλά πέφτει συνεχώς πάνω σε εκείνους που λένε «ναι σε όλα» στη Μέρκελ και τους δανειστές και «ξέχασέ τα όλα» στον ελληνικό λαό...
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου