Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! ΣΑΡΩΣΕ ΤΑ ΟΛΑ ΤΣΙΠΡΑ, ΘΑ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΟ SUCCESS STORY ΣΟΥ!

Οι κατασκευές έχουν καταρρεύσει, το λιανεμπόριο και οι υπηρεσίες κινούνται σε αρνητική τροχιά και η βιομηχανία... αναζητείται.
Διάχυτη είναι η απαισιοδοξία μεταξύ καταναλωτών και επιχειρηματιών...


στο νομό Θεσσαλονίκης, με τον τομέα των κατασκευών να έχει καταρρεύσει, το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες να κινούνται σε αρνητική τροχιά και τη βιομηχανία να συμμετέχει πλέον με δυσκολία στις έρευνες, καθώς μόλις και μετά βίας συμπληρώνεται το δείγμα. 
Οι καταναλωτές δυσκολεύονται να τα φέρουν… βόλτα και «τραβούν» από τις όποιες αποταμιεύσεις απέμειναν, ενώ την ίδια ώρα το κλίμα στο επιχειρηματικό πεδίο στην υπόλοιπη χώρα δείχνει να βελτιώνεται.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη νέα έρευνα οικονομικής συγκυρίας διενήργησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με τη μέθοδο Primo-Q, της Palmos Analysis κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλω­τικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -48 μονάδες σε καλύτερο, ωστόσο, επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη ο οποίος διαμορφώνεται στις -72 μονάδες, ενώ ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε το Μάρτιο του 2016 στις -7 μονάδες.
Σε σχέση με τη έρευνα του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει επιδεινωθεί στο νομό Θεσσαλονίκης (-48 από -43), ενώ αντίστοιχη επιδείνωση εμφανίζει και ο σχετικός δεί­κτης σε Εθνικό επίπεδο (-72 από -64).

Οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:

-Διατήρηση της κακής οικονομικής τους κατάστασης με αντίστοιχη διατήρηση της απαισιοδοξίας για την περαιτέρω εξέλιξή της.

-Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας κατά το τελευταίο έτος και παράλληλα εντυπωσιακά αυξημένη απαισιοδοξία για το μέλλον.

-Απαισιοδοξία – σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο-  για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα. Ωστόσο, το επίπεδο της απαισιοδοξίας στο νομό Θεσσαλονίκης, είναι αρκετά χαμηλότερο (+50) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη (+65).

Ως επακόλουθο της βαθιάς απαισιοδοξίας των καταναλωτών, παραμένει σταθερή η απροθυμία τους για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, όπως συνεχίζεται επίσης και η απροθυμία για την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον. Ετσι αναμένεται επιδείνωση των πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο επόμενο 12μηνο, ενώ σχεδόν ολοκληρωτική είναι κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας γενικότερα. Μικρή επιδείνωση της κατάστασης καταγράφεται στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών.

Επίσης, σε χαμηλά επίπεδα κινείται η πρόθεση των καταναλωτών για αποταμίευση. Σημειώνεται ότι, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015, παρατηρείται σταθερότητα του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν (λίγο ή πολύ) στο 11%, ενώ το 39% δηλώνει ότι «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή χρεώνεται όλο και περισσότερο (από 41% τον Σεπτέμβριο) και ποσοστό 49% δηλώνουν ότι τα φέρνουν ίσα – ίσα με τα εισοδήματά τους (ίδιο με τον Σεπτέμβριο).

Χωρίς… βιομηχανίες

Σε αρνητικό πρόσημο –περίπου στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου- βρίσκεται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία, στο νομό Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο δείκτη σε εθνικό επίπεδο ο οποίος παρουσιάζει  αισθητή βελτίωση. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η αποβιομηχάνιση του νομού Θεσσαλονίκης και η μεταφορά πολλών επιχειρήσεων του κλάδου σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια, έχει πλέον καταστήσει δυσχερές ακόμα και το έργο της συμπλήρωσης του δείγματος της έρευνας με τον απαιτούμενο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου!

Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών της βιομηχανίας βρίσκεται στις -13 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης (-8 σε εθνικό και -4 σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και παρουσιάζει σχεδόν σταθερότητα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 σε τοπικό επίπεδο (-13 από -11). Αντίθετα σημαντική βελτίωση καταγράφεται σε εθνικό επίπεδο (-8 από -23), ενώ εμφανίζει σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (-4 από -3).

Βελτίωση (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το εξάμηνο που πέρασε, ενώ, ταυτόχρονα, το τρέχον συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται ως μη ικανοποιητικό. Οι απόψεις των βιομηχανιών του νoμού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα ε­ξής:

-Υπάρχει μικρότερη πτώση της παραγωγής (-39 από -48) κατά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ ουδέτερες είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον, σε αντίθεση με τις σαφώς αισιόδοξες προβλέψεις που επικρατούν σε εθνικό επίπεδο.

-Πραγματοποιείται σχετικά ικανοποιητικά η διαχείριση των αποθεμάτων και της παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών, με φανερή την επίδραση των capital controls.

-Αποτυπώνεται μικρή αισιοδοξία για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών, λίγο αυξημένη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015.

-Αναμένεται σχετική σταθερότητα ως μικρή μείωση των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ εμφανίζεται ελαφρά αρνητική πρόβλεψη για την εκτίμηση της απασχόλησης στο επόμενο διάστημα.

Μικρή βελτίωση σε υπηρεσίες

Αρνητικό, αλλά ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, εμφανίζεται το επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Ο σχετικός δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βρίσκεται στις -31 μονάδες, έναντι -17 μονάδων σε εθνικό επίπεδο και +9 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο το κλίμα βελτιώθηκε σε τοπικό επίπεδο (-31 έναντι -39), ενώ καταγράφεται σταθερότητα σε εθνικό επίπεδο (-17 έναντι -15) και μικρή επιδείνωση σε ευρωπαϊκό, όπου όμως ο δείκτης έχει θετικό πρόσημο (+9 έναντι +14).

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του Νομού Θεσσαλονίκης αναφέ­ρουν:

-Ιδιαίτερα κακή οικονομική κατάσταση με μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και σαφή βελτίωση της ζήτησης κατά το προηγούμενο διάστημα.

-Αρνητικές εκτιμήσεις επικρατούν για την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο το επόμενο διάστημα, ενώ αρνητικές είναι οι εκτίμησεις και για την εξέλιξη της απασχόλησης κατά το προηγούμενο εξάμηνο. Η απαισιοδοξία επεκτείνεται τόσο σχετικά με την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο εξάμηνο όσο και σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών των υπηρεσιών το επόμενο εξάμηνο.

Επιδείνωση κλίματος στο λιανεμπόριο

Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για το λιανικό εμπόριο καταγράφοντας μάλιστα ελαφριά επιδείνωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα ο αντίστοιχος εθνικός δείκτης εμφανίζει, σαφή βελτίωση και βρίσκεται πλέον σε θετικό έδαφος, ενώ με θετικό πρόσημο και μικρή πτώση κινείται ο ευρωπαϊκός δείκτης.

Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών λιανικού εμπορίου στο νομό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στις -26 μονάδες (από -19 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2015), έναντι +3 μονάδων (από -20 μονάδες τον Σεπτέμβριο) σε εθνικό και +5 μονάδων (από +9 μονάδες τον Σεπτέμβριο) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα, οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου στο νομό Θεσσαλονίκης:

-Δηλώνουν αυξημένη απαισιοδοξία αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων και των παραγγελιών τους κατά το επόμενο 6άμηνο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς και εντονότερα κακή αποτίμηση της εξέλιξης των πωλήσεων κατά το προηγούμενο διάστημα.

-Εξακολουθούν να προβλέπουν μείωση της απασχόλησης στον κλάδο τους, ενώ αναμένουν σημαντική μείωση των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επό­μενο διάστημα.

-Αναφέρουν εντονότερα αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στο προσεχές εξάμηνο, καθώς και των αντί­στοιχων παραγγελιών που θα πραγματοποιήσουν οι ίδιοι προς τους προμηθευτές τους.

Πτώση κατασκευών

Αρνητικός και σε σταθερό επίπεδο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο είναι και ο δείκτης επιχειρη­μα­τικών προσδοκιών για τις κατασκευές στο νομό Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, ο εθνικός δείκτης παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση - αν και εξακολουθεί να είναι αρνητικός - συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του συγκεκριμένου δείκτη για το νομό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στις -53 μονάδες έναντι -36 μονάδες σε ε­θνι­κό επίπεδο και -17 μονάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, καταγράφεται μια σταθερή πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο εξάμηνο (αν και ελαφρά μικρότερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) με δια­τή­ρηση σε πολύ αρνητικό έδαφος των νέων παραγγελιών. Ακόμη, εμφανίζεται μια εντονότερη τάση μείωσης των τι­μών των ακινήτων, καθώς συγκλί­νει περαιτέρω το επίπεδο των τιμών με το επίπεδο της ζήτησης.

Πηγή: http://voria.gr (τίτλος: τροποποιημένος από εμάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου