Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΛΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ!!!!

Έρχεται σοκ και δέος στα NPLs των τραπεζών – SSM, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένοι από την διαχείριση των δανείων στην Ελλάδα...
Μετά το ξαφνικό σοκ της καθαίρεσης της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των δραματικών εξελίξεων στην Πειραιώς όπου μαίνεται ένας πόλεμος μέχρις εσχάτων μεταξύ Paulson του αμερικανικού hedge funds και του Μιχάλη Σάλλα του προέδρου του ομίλου έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει ένα σχέδιο άλωσης των ελληνικών τραπεζών από τους ξένους δανειστές.
 

Με βάση πολύ ενδελεχές ρεπορτάζ δεν συμμεριζόμαστε απόλυτα την προσέγγιση αυτή.
Είναι αληθές ότι οι δανειστές ειδικά ο SSM και ο ESM θέλουν καλύτερη απόδοση στα προβληματικά δάνεια, δεν είναι ευχαριστημένοι με την Ελλάδα και τις τράπεζες, όπως δεν είναι ικανοποιημένο και στο ΔΝΤ. 


Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο διαδικασίες μείζονος σημασίας.
Η πρώτη διαδικασία έχει να κάνει με την απαράδεκτη καρατόμηση όλης της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 
 

Τα επιχειρήματα του SSM έχουν προβληθεί.
Ο SSM θεωρεί ότι δεν υπήρχε η αποφασιστική εποπτεία ως μετόχου του Ταμείου στις τράπεζες και ειδικά στα NPLs ενώ η όσμωση κράτους, ΤΧΣ και τραπεζών ενοχλούσε τους δανειστές…


Ωστόσο για να αποδοθεί η πραγματικότητα ως έχει το ΤΧΣ έφερε νόμο ολοκληρωμένο για τα NPLs των τραπεζών και συνέβαλλε ώστε να αλλάξει ο νόμος ώστε το Ταμείο να έχει πλήρη μετοχικά δικαιώματα στις τράπεζες. 


Το ΤΧΣ παρήγαγε έργο ωστόσο ένας μέτοχος θεσμικού χαρακτήρα όπως το ΤΧΣ δεν μπορεί να υποκαθιστά τις διοικήσεις των τραπεζών, δεν μπορεί να υποκαθιστά τα διοικητικά συμβούλια.
Η κριτική που ασκείται στο Ταμείο είναι υπερβολική. 


Παρ΄ όλα αυτά η καρατόμηση όλης της διοίκησης έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν οι ισορροπίες καθώς νέος CEO θα έρθει ένας Πολωνός manager.


To ακόμη σημαντικότερο όλων είναι ότι ο SSM και οι δανειστές ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει θεραπεία σοκ στα NPLs των τραπεζών.
Με βάση πηγή σχεδιάζεται σοκ και δέος στις ελληνικές τράπεζες όπου οι διοικήσεις θα κληθούν ουσιαστικά να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τα σχέδια των task force για τα NPLs των ελληνικών τραπεζών και να επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο αναδιαρθρώσεων που θα πλήξει ευθέως τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

 

Έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι θα πληγούν και οι τράπεζες γιατί ο δρόμος της εξυγίανσης και κάθαρσης των προβληματικών δανείων περνάει και από το στάδιο της…κεφαλαιακής επίδρασης….
 

Κορυφαίος τραπεζίτης μιλώντας στο bankingnews τόνισε ότι «παλαιότερα είχα προβλέψει ότι ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο (όπου ελέφαντας NPLs των τραπεζών).
 


Τώρα ο ελέφαντας που είναι στο δωμάτιο αρχίζει να κινείται και όσοι βρίσκονται στο δωμάτιο κινδυνεύουν με βάναυσο τρόπο να τραυματιστούν θανάσιμα. 

Το μεγάλο θέμα του επόμενου διαστήματος της Ελλάδος με πολιτικές, τραπεζικές, οικονομικές κοινωνικές και χρηματιστηριακές προεκτάσεις θα είναι ΕΝΑ.


Το σχέδιο των ξένων δανειστών για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
Βέβαια είναι αληθές ότι οι ξένοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει την δική της παράγκα στο banking και έχουν αποφασίσει να κόψουν με κάθε τρόπο την διασύνδεση κράτους και τραπεζών. 


Αυτό αν συμβεί θα είναι καλή εξέλιξη, το κράτος δεν μπορεί αν έχει κανένα ρόλο στις τράπεζες.
Ως μέτοχος να ασκήσει τα μετοχικά του δικαιώματα και ας πουλήσει σε μέλλοντα χρόνο αλλά η κυβέρνηση να προσπαθεί να ελέγξει τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις είναι απαράδεκτο.
Θεωρούμε ότι ο SSM προσπαθεί να αποτρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πρόσβαση πάλι στις τράπεζες και στον επιχειρηματικό κόσμο. 


Προσπαθεί να σπάσει τον ομφάλιο λώρο εξέλιξη άριστη, όχι μόνο λόγω ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Η περίπτωση Paulson και τα βρώμικα σχέδια 

Ο Paulson είναι fund manager και ιδιοκτήτης ενός πολύ ισχυρού fund που επένδυσε πολλά κεφάλαια στην Πειραιώς και στις ελληνικές τράπεζες όπως την Alpha bank.
Ένα hedge fund δεν μπορεί να ελέγξει μια συστημική τράπεζα που εποπτεύεται από τον SSM και την ΕΚΤ.

 
Ωστόσο εσχάτως φαίνεται ότι παίζει βρώμικα.
Θέλει με κάθε τρόπο να εξοντώσει τον Σάλλα τον πρόεδρο της Πειραιώς για να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας.


Κάποιοι βλέπουν διασύνδεση αλλαγών στο ΤΧΣ με τα σχέδια Paulson αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Paulson αντί να συνεργαστεί με τον Σάλλα για να βρεθεί μια χρυσή τομή για το μέλλον της Πειραιώς παίζει εξοντωτικά προκαλώντας ρήγμα στο εσωτερικό της τράπεζας. 


Άμεσα ελέγχει το 9,17% και έμμεσα και άμεσα 20% με 22%.
Ωστόσο οι κινήσεις τους εσχάτως δεν είναι έντιμες.


Δεν μπορεί με το έτσι θέλω να πάρει την τράπεζα και δεν πρέπει να πάρει με το έτσι θέλω την Πειραιώς.

Προειδοποίηση 

Η μεγάλη βόμβα στο ελληνικό banking δεν είναι τα NPLs.
Η μεγάλη βόμβα στο ελληνικό banking είναι το μοντέλο – εξυγίανση των NPLs όπου θα έχει τεράστιο κόστος.
Πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Κοινωνικό κόστος
Οικονομικό κόστος
Τραπεζικό κόστος.
 


Είμαστε πολύ ανήσυχοι γι΄ αυτά που σχεδιάζονται για τα προβληματικά δάνεια, ακόμη πολλοί δεν έχουν καταλάβει τι πάει να γίνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου