Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 7,1 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ! 149 ΝΕΚΡΟΙ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ 24 ΜΑΘΗΤΕΣ!

Καταστροφικός είναι ο απολογισμός από την ισχυρή σεισμική δόνηση...

μεγέθους 7,1 βαθμών που συγκλόνισε το Μεξικό. Σχεδόν 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν των αρχών, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε ότι πάνω από 50 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην μεξικανική πρωτεύουσα, ενώ δεκάδες άλλα είχαν την ίδια τύχη στις υπόλοιπες περιοχές. 

Σχεδόν 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν των αρχώνΧιλιάδες πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, πέραν των δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν, σημειώθηκαν επίσης πολλές διαρροές αερίου και πυρκαγιές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας αξίνες και φτυάρια.

«Έχουμε κάποια κτίρια (που κατέρρευσαν) στα οποία κατά τις πληροφορίες μας μπορεί να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι μέσα. (Τα σωστικά συνεργεία) δουλεύουν με πολλή προσοχή», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί κι άλλο προσωπικό για να συνδράμει στις έρευνες.

Ασθενοφόρα και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρέθηκαν αντιμέτωπα με κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς πέρα από τη συνηθισμένη μεγάλη κίνηση ο σεισμός εξώθησε εκατομμύρια ανθρώπους να προσπαθήσουν να φτάσουν στα σπίτια τους το συντομότερο.

Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής ακούγεται σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα. «Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί στ' αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά η οδοντίατρος Κλαούντια Μενέσες, που βρισκόταν στην κλινική της στη συνοικία Λινταβίστα όταν έγινε ο σεισμός το απόγευμα. «Θα πάμε σε ένα κτίριο που έπεσε για να δούμε αν μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια», πρόσθεσε η ίδια.

Στην Πολιτεία Μουρέλος οι περισσότεροι νεκροί

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, ο πιο βαρύς απολογισμός του χθεσινού σεισμού καταγράφηκε στην Πολιτεία Μορέλος, όπου οι νεκροί είναι 55. Η πρωτεύουσα μετράει 49 νεκρούς, η Πολιτεία Πουέμπλα 32, η Πολιτεία του Μεξικού 10 και η Πολιτεία Γκερέρο 3.

Ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν στην πρωτεύουσα είναι πολυκατοικίες, ένα σχολείο, ένα εργοστάσιο κι ένα σούπερ μάρκετ. Η ακριβή συνοικία Ρόμα ήταν ανάμεσα σε εκείνες που δέχθηκαν βαρύ πλήγμα: μια εξαώροφη πολυκατοικία ήταν ανάμεσα στα κτίρια που μετατράπηκαν σε σωρούς από συντρίμμια.
Εκατοντάδες μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν εθελοντικά ψάχνουν στα συντρίμμια με αξίνες, φτυάρια και τα γυμνά τους χέρια.

«Η γυναίκα μου είναι εκεί μέσα. Δεν έχω καταφέρει να μιλήσω μαζί της. Δεν απαντάει. Τώρα μας λένε να κλείσουμε τα κινητά επειδή έχει διαρροή αερίου», είπε ο Χουάν Χεσούς Γκαρσία, 33 χρονών, συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά του.

Στο Twitter πολίτες ζητούσαν πληροφορίες για συγγενείς τους, ανάμεσά τους τον 8χρονο Αλέξις, που ήταν στο σχολείο του όταν έγινε ο σεισμός. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τη σφοδρότητα του σεισμού: καταρρεύσεις κτιρίων, μια ισχυρή έκρηξη μέσα σε ένα κτίριο...
«Είμαι συγκλονισμένη, δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω, είναι ο ίδιος εφιάλτης όπως το 1985», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χεορχίνα Σάντσες, 52 χρονών, σε μια πλατεία της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την μεξικανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού CFE, τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια πελάτες της δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

Να σημειωθεί ότι ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε και εκρήξεις στα κυκλώματα φυσικού αερίου πολλών κτιρίων. Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο με την έκρηξη λόγω της διαρροής του φυσικού αερίου.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου