Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΓΡΟΘΙΑ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΙΛΙΣΣΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ, ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Το δημοσίευμά μας, αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ανέτρεψε τα δεδομένα, ακύρωσε δηλαδή το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 αφήνοντας τον Υμηττό έκθετο στους οικοπεδοφάγους (μπορούν να κτιστούν ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία κλπ), κινητοποίησε άμεσα τον Βύρωνα Πολύδωρα, πρώην Πρόεδρο της Βουλής (και πρώην Υπουργό επί σειράν ετών), ο οποίος στέλνει επιστολή-καταπέλτη προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Διαβάστε όσα λέει, αποτελούν καταγγελία και δίνουν εκπληκτικά ...


στοιχεία για το μέγεθος του εγκλήματος που γίνεται στον Υμηττό μετά την απόφαση του ΣτΕ. Έγκλημα το οποίο πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία:


ΒΥΡΩΝ Γ. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Α.Π. 217 /24.9.2017
ΑΝΑΦΟΡΑ
(κατά το άρθρο 10 του Συντάγματος)
Του Βύρωνα Γ. Πολύδωρα, πρώην Προέδρου της Βουλής

Προς τη Βουλή των Ελλήνων
Και ειδικότερα,
Α)  Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη
Β)  Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου
Γ)  Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη
Δ)  Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελο
Ε)  Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ιωάννη Τσιρώνη

Και προς τους Δημάρχους
Α)  Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλία Αποστολόπουλο
Β)  Αγίας Παρασκευής κ. Ιωάννη Σταθόπουλο
Γ)  Ζωγράφου κ. Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου
Δ)  Καισαριανής κ. Ηλία Σταμέλο
Ε)  Βύρωνα κ. Γρηγόριο Κατωπόδη
ΣΤ) Δάφνης-Υμηττού κ. Μιχαήλ Σταυριανουδάκη
ΘΕΜΑ: Προστασία «Κορακοβουνιού» Υμηττού και παρακειμένων Πηγών     Ιλισσού.
Επανειλημμένως είχα κατά το παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, απευθυνθεί προς τα ανωτέρω Υπουργεία και Δήμους, κρούων τον κώδωνα του κινδύνου για την οικοπεδοποίηση και κατάληψη από δυνητικούς οικοπεδοφάγους του Υμηττού.

Το ενδιαφέρον μου εγεννάτο από το γεγονός ότι ήμουν «τοπικός» βουλευτής Β΄ Περιφέρειας και φυσικά ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα περιβάλλοντος.

Απάντηση στις αναφορές-εκκλήσεις μου δεν έλαβα ή όταν ελάμβανα δεν ήταν πειστική. Ήσαν οι όποιες δήθεν απαντήσεις μάλλον περιφράσεις υπεκφυγής.

Τώρα, επικαλούμενος το συνημμένο ακριβές και επιμελημένο δημοσίευμα του έγκυρου ιστότοπου «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» (ασχολούμενου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και περιβαλλοντική ευαισθησία για τα τοπικά  θέματα  Χολαργού-Παπάγου,  υπώρειες Υμηττού, Κορακοβούνι, Πηγές 





Ιλισσού, Αγία Ελεούσα και Μονή Ιωάννου Θεολόγου Παπάγου – αυτοί ήσαν και οι τίτλοι των προηγουμένων ερωτήσεων και αναφορών μου) σας ζητώ να 
μην αδιαφορήσετε ή ολιγωρήσετε για τα αναφερόμενα και καταγγελλόμενα στο συνημμένο δημοσίευμα, το αληθινό και επικαιροποιημένο.

Η βασική ιδιότητα με την οποία σας γράφω είναι του πολίτη, μόνιμου κατοίκου Χολαργού-Παπάγου, εμού και της ευρείας οικογένειάς μου, από τη δεκαετία του 1950 που έχει δώσει αγώνες για τη σωτηρία του πρασίνου του Υμηττού.

Ειδικά για τον διακινδυνευόμενο τόπο από την απόφαση του ΣτΕ, σημειώνω τα εξής:

α) Το «Κορακοβούνι» Υμηττού, στα όρια του Δήμου Χολαργού, εκτός του ότι είναι δάσος με αποφάσεις-αναγνωρίσεις του Δασαρχείου Πεντέλης και του Υπουργείου Γεωργίας, είναι και αρχαιολογικός τόπος ιδιαίτερης αξίας, ως ένας από τους σπάνιους νεολιθικούς οικισμούς της Αττικής (βλέπε σχετικές μελέτες του Αρχαιολόγου Αττικής κ. Δημήτρη Σκιλάρντι που τηρούνται στο Υπ. Πολιτισμού).
.
β) Στις υπώρειες του «Κορακοβουνίου» και κάτω από την Αττική Οδό (από Σταυρό Αγίας Παρασκευής προς Καρέα και εν συνεχεία Λεωφόρο βουλιαγμένης) βρίσκονται οι πηγές του Ιλισσού με λείψανα από τους  υπέργειους συλλεκτήρες αρχαίους αγωγούς (του ε΄ αι. π.Χ.) σωζόμενους άρτια.

γ) Εκεί υπάρχει και το εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας ανήκον στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Να σημειωθεί ότι στις υπώρειες του Υμηττού υπάρχουν εν σειρά και σε απόσταση 5-8 χιλιομέτρων τρεις μονές: α) του Αγίου Ιωάννου του «Κυνηγού» στην Αγία Παρασκευή, με μετόχι το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας επί της Μεσογείων (στο Σταυρό), β) του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον Χολαργό-Παπάγου, όπως είπαμε, και γ) του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στον Καρέα Βύρωνα, πλέον της Μονής της Καισαριανής. Το περιβάλλον τοπίο αυτών των ιερών σημείων αναφοράς πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθεί.

δ) Υπάρχει επί πλέον, στις ΒΔ παρυφές του «Κορακοβουνίου», ένα «παράπτωμα» διαρκείας. Πρόκειται για την ΕΥΔΑΠ «περιπατούσα». Από της εποχής της ΟΥΛΕΝ – για να μην πούμε από της εποχής του Αδριανείου υδραγωγείου – υπήρχε μια μικρή δεξαμενή ανα-υδροδότησης επί εδάφους εμβαδού maximum ενός στρέμματος. Στο σημείο εκεί όπου η οδός Ανατολής σήμερα. Τα τελευταία 30 χρόνια περίπου η ΕΥΔΑΠ, «περιπατούσα»  παροχθίως  του  ρου  των πηγών του Ιλισσού, έφθασε στο 





ύψος της Αγίας Ελεούσας, με 5-6 κτίσματα διώροφα (προφανώς για γραφεία) και συρματοπλεγμένο χώρο για υπαίθριο σταθμό οχημάτων και εργαλείων της.  

ε) Ο κόσμος από τους κατοίκους και περιοίκους βοά ότι κυκλοφορούν στην «πιάτσα» στα χέρια δήθεν ιδιοκτητών συμβόλαια προδήλως πλαστά, ανύπαρκτων ή μη νομιμοποιουμένων δικαιοπαρόχων-πωλητών προς αγοραστές με τίμημα μιας (1) δραχμής (!!!) ή «νικητές» σε εμπράγματες αναγνωριστικές αγωγές (κατά τη γνωστή μέθοδο, κτήσεως τίτλου από δικαστικές αποφάσεις, από «δίκες στημένες»!

Πάντα ταύτα πλειστάκις έχω καταγγείλει σε προηγούμενες ερωτήσεις μου και αναφορές μου προς τα αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια. Πλην, ματαίως.

Όσοι μου απαντούσαν εκαλύπτοντο (προσχηματικά;) πίσω από σχετικά ΠΔ που επροστάτευαν το πράσινο του Υμηττού. Όμως άλλοι (Δήμοι και ιδιώτες), αλλά ίδια και κοντόφθαλμα συμφέροντα, υπηρετούσαν και επεδίωκαν. Η «υπερδύναμη» των περιαστικών χώρων (δασικών και αρχαιολογικών) ήταν τα τουρκικά «σενέτια» και τα ύποπτα μοναστηριακά κιτάπια. Σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα, μετά την ανεξήγητη απόφαση του ΣτΕ να καταργήσει το προστατευτικό, έστω μερικώς, ΠΔ του 2011. Δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος και δη των περιαστικών δασών συνταγματικά κατοχυρωμένη; Δεν είναι στους πρωταρχικούς σκοπούς του ΣτΕ, του ανώτατου αυτού νομικο-πολιτικού δικαστηρίου, η προστασία και τήρηση του Συντάγματος; Έναντι αμφιβόλων έως παράνομων συμφερόντων ή σκοπιμοτήτων όπως η δήθεν «ανάπτυξη» σε καιρούς επιτροπείας;

Παρακαλώ τους προς ούς απευθύνεται η παρούσα αναφορά-καταγγελία μου να πράξουν το καθήκον τους και να μην επιτρέψουν την κατακρεούργηση του Υμηττού με δήθεν νέες ελαφρές δομήσεις(!!!) αναψυκτηρίων ή γηπέδων ποδοσφαίρου ή επτάστερων ή δεκάστερων ξενοδοχείων από funds, που είναι γύπες-αρπακτικά (vultures) που καραδοκούν. Εκπέμπω SOS για το «Κορακοβούνι» Υμηττού και τις πηγές του Ιλισσού. Πριν είναι αργά!  

             Μετά τιμής,
                       Ο υποβάλλων την ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


 Βύρων Γ. Πολύδωρας
  πρ. Πρόεδρος της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου