Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, Ο ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ Η "ΣΠΙΘΑ"



 «Σπίθα», (Iskra στα ρώσικα) ήταν η πρώτη παράνομη εφημερίδα που κυκλοφόρησε σε όλη την Ρωσία το Δεκέμβριο του 1900 και διατηρήθηκε εν ζωή μέχρι τον Οκτώβριο του 1905. Το εγχείρημα της Σπίθας αποτέλεσε σύλληψη του Λένιν, που έπαιξε και τον ρόλο του μετέπειτα «καθοδηγητή» της εφημερίδας. Ο Λένιν αντιλαμβανόταν τη «Σπίθα» ως την πρώτη μαγιά ενός επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος. Το όνομα της εφημερίδας ήταν εμπνευσμένο από το απόσπασμα της απάντησης των επαναστατών εναντίον του Τσάρου το 1825 στον ποιητή Πούσκιν: «από τη σπίθα θα ανάψει η φλόγα».

Ο Μίκης Θεοδωράκης πρόσφατα ίδρυσε την πατριωτικού χαρακτήρα οργάνωση υπό την ονομασία «Σπίθα». Σε συνέντευξή του μάλιστα που έδωσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης προσδιόρισε τα βασικά χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας του, μιλώντας για ειρηνική επανάσταση!
Όπως διαπιστώνει κανείς ο Θεοδωράκης δανείζεται τις βασικές πρωτοβουλίες του Λένιν πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.
Το ότι ο Θεοδωράκης έλκει τις πολιτικές του καταβολές από την Ρωσία του Λένιν, είναι γνωστό.
Βεβαίως δεν ακυρώνουμε την δυναμική της προσπάθειάς του και το γεγονός ότι βγαίνει μπροστάρης σε  ένα φασιστικού τύπου καθεστώς, κάτω από το οποίο ζει η πατρίδα. Όπως επίσης δεν αμφισβητείται η παρρησία του να αποκαλέσει «πραξικοπηματική» την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.Ούτε θέλουμε να πούμε ότι ο μεγάλος Θεοδωράκης τρέφει ιδιοτελείς φιλοδοξίες με την πρωτοβουλία του. Άλλωστε είναι 86 ετών. Τι προσωπικές υστερόβουλες πρωτοβουλίες μπορεί να έχει;
Απλά αναφέρουμε την πηγή της έμπνευσης του Θεοδωράκη, μόνο για…ιστορικούς λόγους, αλλά και να τονίσουμε ότι δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις πολιτικές-κομματικές ρίζες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου