Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Ο ΠΑΝΟΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ ΣΤΗΝ "ALBANIA PRESS". ΕΣΩΣΕ ΑΠΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΛΒΑΝΟ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΗΡΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ



 Στο χθεσινό φύλλο της "ALBANIA PRESS" φιγουράρει ο Πάνος Δεμερτζής ο οποίος σε συνέντευξή του λέει πολλά και διάφορα. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη σωτήρια περέμβαση του γιατρού με την οποία έσωσε τη ζωή ενός Αλβανού ο οποίος δεν μπόρεσε να θεραπευτεί στην πατρίδα του. 
Τη μετάφραση της συνέντευξης την κάναμε μόνοι μας με τη βοήθεια του google, τα κυριότερα σημεία της οποίας είναι τα παρακάτω.  Αναζητήσαμε τον ίδιο τον Πάνο Δεμερτζή να μας κάνει δηλώσεις, αφήσαμε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο αλλά ο Πάνος ...δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής. 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΔΕΜΕΡΤΖΉ ΣΤΗΝ ALBANIA PRESS
Το Νοσοκομείο "Σωτηρία" είναι το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το
1902 και είναι  το μεγαλύτερο στη χώρα, αλλά και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης δεν διαχωρίζει τους ασθενείς σε ντόπιους και ξένους, αλλά αντιμετωπίζονται όλοι όμοια. Ένα από τα πιο γνωστά ονόματα του νοσοκομείου είναι του Πάνου Δεμερτζή γιατρός, ο οποίος είναι σήμερα ο διευθυντής της κλινικής του νοσοκομείου αυτού του αριθμού τρία. Έλληνας γιατρός που έγινε γνωστός από τους συμπατριώτες μας, όταν ανέλαβε τη θεραπεία του ασθενούς, ο οποίος δε θεραπεύτηκε στην Αλβανία απόμια σοβαρή ασθένεια. Χάρη σε μια τεράστια δουλειά, ο Αλβανός ασθενής αντιμετωπίστηκε πολύ καλά από τον Έλληνα γιατρό και είναι πλέον σε καλή κατάσταση.
Ο γιατρός Δεμερτζής μιλώντας στο "ΑΛΒΑΝΙΑ PRESS ", έδειξε μερικά από τα μυστικά των άλλων συναδέλφων του και το έργο τους, και ο ίδιος είπε τις σκέψεις για τους ντόπιους και ξένους και για το έργο που γίνεται στο νοσοκομείο, κυρίως για την υποστήριξη των Αλβανών ασθενών.

Πάνος Δεμερτζής. Ο γιατρός που μιλάει ακόμη και σε υπερθετικό βαθμό για τους συναδέλφους του που εργάζονται σε αυτό το ίδρυμα, για το πώς να προφυλαχθούν από τη θανατηφόρο ασθένεια του καρκίνου και δείχνει ότι ειδικά σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, πολλές από τις εξετάσεις στο νοσοκομείο που διευθύνει, γίνονται δωρεάν .


Γεια σας, γιατρέ. Επειδή συνομίλησα με τον ασθενή σας που ήρθε από την Αλβανία. Πάσχει από μια ασθένεια επικίνδυνη για τη ζωή και γύρισε πλέον πίσω στα Τίρανα, και η ασθένειά του έχει ήδη επουλωθεί. Δύο λόγια για αυτή την εμπειρία


Πάνος Δεμερτζής: Έκανα το καθήκον μου ως γιατρός. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω έναν ασθενή αλβανικής καταγωγής. Καλύπτουμε τις καθημερινές εργασίες μας με δεκάδες από αυτούς, όχι μόνο οι Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα, αλλά άλλοι έχουν τους ανθρώπους έρχονται εδώ και εκτός από την Αλβανία, για το σκοπό αυτό.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. O πατέρας του ήταν γιατρός, έζησε για αρκετά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα και στις Φιλιάτες.


Είστε σήμερα διευθυντής της κλινικής νοσοκομείου Σωτηρίας. Πόσα χρόνια ασκείτε το επάγγελμά σας στο νοσοκομείο;



Δεμερτζής:  Είμαι στην Σωτηρία από το 1989. Αλλά παράλληλα έχω συνεργαστεί μαζί με το νοσοκομείο «Γιώργο Γεννηματάς».


Έχετε Αλβανούς συναδέλφους στο νοσοκομείο σας; Ποια είναι η γνώμη σας γι αυτούς;



Δεμερτζής:  Σίγουρα. Αλβανούς γιατρούς αλλά και νοσηλευτές. Είναι πολύ έξυπνοι και εξαιρετικoί στο επάγγελμά τους. Εμείς, στην ανάνηψη για παράδειγμα, έχουμε ένα πολύ καλό γιατρό, τον Niko  Lolo.


Γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την ασθένεια του καρκίνου που έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ. Ποια είναι τα σημάδια που μας προειδοποιούν για να γυρίσει στο νοσοκομείο;



Δεμερτζής:  Οι άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν στον επίμονο βήχα ή αν δουν ίχνη αίματος από το στόμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας. Δεδομένου ότι αυτή η ασθένεια είναι πολύ ύπουλη, πρέπει όλοι να γίνεται μία φορά το χρόνο εξετάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αρκεί και μόνο μια ακτινογραφία θώρακος. Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτή την ασθένεια είναι καπνιστές.

Είναι γνωστά τα προβλήματα σχετικά με την κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Έτσι, έχουμε πάρα πολλή ανεργία, η οποία μεγαλώνει και ο αριθμός των ανθρώπων που δεν κάνουν εξετάσεις γιατί δεν έχουν ασφάλιση υγείας. Όμως μπορούν να απευθύνονται στο νοσοκομείο για εξετάσεις που είναι απαραίτητες. Είμαστε το μόνο νοσοκομείο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, όπου η ανάλυση και οι συμβουλές από τους γιατρούς δεν χρεώνονται.


Το 1991 ήμουν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στο Δήμο Χολαργού. Σήμερα είναι γνωστό ως το δημοτικό Πολυϊατρείο. Ήταν το πρώτο κέντρο σε όλη την Αθήνα. Αφιερώθηκα χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση σε όλους όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, το 1995, ως Αντιδήμαρχος Χολαργού, άρχισα να προβάλω για πρώτη φορά συμβουλευτικά κέντρα για τους νέους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, προβλήματα με το αλκοόλ ή ακόμα και τα ναρκωτικά.



Ήταν μια μεγάλη χαρά να σας γνωρίσουμε τον κ. Δεμερτζή από κοντά και να δεχτεί να δώσει αυτή τη συνέντευξη σην εφημερίδα "Albania PRESS».


1 σχόλιο:

  1. Ένα ασθενή έτυχε να τον σώσει, τους άλλους τους στέλνει αδιάβαστους. Και αν τυγχάνει να έχουν και καμιά ασθένεια πιο σπάνια δεν ασχολείται καν μαζί τους, τους αφήνει στα χέρια του Χάρου που τον εμπιστεύεται απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή