Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Υπεράνθρωπη προσπάθεια κατέβαλλαν μέχρι τα ξημερώματα ισχυρές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στις 21.05 στην περιοχή Πέτρα της Βαρυμπόμπης, στους ανατολικούς πρόποδες της Πάρνηθας, πάνω από τον ιππικό όμιλο. Μνήμες από το παρελθόν ξύπνησαν και πάλι, καθώς ακόμη μία φορά η Πάρνηθα παραδόθηκε στις φλόγες και ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο έκαιγε όλο το βράδυ.

Οι πυροσβέστες έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους για να ελέγξουν το μέτωπο στην Πάρνηθα (φωτογραφία αρχείου)
Οι πυροσβέστες έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους για να ελέγξουν το μέτωπο στην Πάρνηθα (φωτογραφία αρχείου)
Η μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν και παρέμενε εξαιρετικά δύσκολη, τα οποία μπορούσαν να φτάσουν μέχρι ενός σημείου.
Αμεσα σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική, η οποία τέθηκε σε επιφυλακή και όλες οι δυνάμεις κλήθηκαν να είναι σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας.
Επί τόπου επιχειρούσαν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Οι δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μεγάλωσαν και όσες ήταν διαθέσιμες ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες.
Εκτός από το γεγονός πως οι πυροσβέστες για να κατασβέσουν την πυρκαγιά έπρεπε να επιχειρήσουν πεζή για να προσεγγίσουν το σημείο, οι δυνατοί άνεμοι εντάσεως 4 με 5 μποφόρ έκαναν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.
Οι φόβοι που εκφράζονταν από την Πυροσβεστική ήταν εξαρχής μεγάλοι, λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούσαν, και εκτιμούσαν πως η φωτιά είναι πιθανόν να καίει μέχρι το πρωί.
Επίσης, εκδηλώθηκε σε δάσος με πεύκα, τα οποία δημιουργούν φλόγες 20-30 μέτρων, ενώ τα κουκουνάρια είναι επικίνδυνα καθώς μεταφέρουν τη φωτιά σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπροσθέτως, η ίδια η φωτιά δημιουργεί ανέμους εντάσεως περίπου 2 μποφόρ και το μέτωπο που έκαιγε ανεξέλεγκτα μετέτρεψε σε πύρινη κόλαση την Πάρνηθα.
Το μέγεθος της καταστροφής θα είναι ορατό με το πρώτο φως της ημέρας, όταν και θα μπορέσουν να σηκωθούν αεροσκάφη και ελικόπτερα για να συνδράμουν στην κατάσβεση.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για χθες υπήρχε πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Το ίδιο ισχύει και για σήμερα. Το σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είναι ένα από τα παλιότερα και σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου