Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ!



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αγαπητοί συνδημότες,

     Επειδή πολλά γράφονται σχετικά με την Έκθεση Διαχειριστικού Ελέγχου του Δημοτικού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) Χολαργού, η οποία συζητήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και επειδή ο άμεσα εμπλεκόμενος σ’ αυτόν τον έλεγχο και κύριος υπεύθυνος κ. Δημ. Νικολάου (τ. Δήμαρχος Χολαργού) προσπαθεί, με διάφορες ανακοινώσεις του, «να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα» αντί να πει την αλήθεια, η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι είναι απαραίτητη μία σαφής και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών.

     Το ΚΕΚ ιδρύθηκε το 1995 και καταργήθηκε τον Ιούνιο 2010, (επί δημαρχίας κ. Δημ. Νικολάου). Ο λόγος που επικαλέστηκε η διοίκηση Νικολάου για να καταργήσει το ΚΕΚ ήταν η έλλειψη διδακτικών χώρων (βασική προϋπόθεση για να πάρει πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας) και η δυνατότητα της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Χολαργού (ΑΔΕΧ) να αναλάβει τις δραστηριότητες του ΚΕΚ που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, αθλητισμό και το περιβάλλον.   Ο πραγματικός  όμως λόγος κατάργησης του ΚΕΚ ήταν, κατά την άποψή μας, ότι είχε ξεφύγει τα τελευταία χρόνια του σκοπού του, είχε απαξιωθεί και συρρικνωθεί και, στο τέλος, αντλούσε χρήματα από δραστηριότητες που ο Δήμος ανέθετε σ’ αυτό ενώ μπορούσε να τις ασκήσει αυτός (ο Δήμος).

       Η κατάργηση του ΚΕΚ από τη Διοίκηση Νικολάου δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί γιατί δεν είχαν συνταχθεί Ισολογισμοί τα πέντε (5) τελευταία χρόνια (από το 2006 έως το 2010), πράγμα ασύνηθες και πρωτοφανές για ένα δημόσιο Οργανισμό. Το έργο της σύνταξης του ισολογισμού των ετών 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010 ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή και τον ολοκλήρωσε σε σύντομο χρόνο. Έτσι, τον Οκτώβριο 2012, οι πέντε Ισολογισμοί, μαζί με τους δύο Ισολογισμούς Εκκαθάρισης του 2011 και 2012 και το Πρακτικό Απογραφής Περιουσιακών Στοιχείων (συντάχθηκε στις 6-7-2012) εισήχθησαν για έγκριση στο Δ.Σ. το οποίο υποχρεώθηκε να τους εγκρίνει «λόγω του ότι η έγκρισή τους ήταν προϋπόθεση για την εξασφάλιση της νομικής συνέχειας των οικονομικών καταστάσεων προκειμένου να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις κλπ» (απόφαση Δ.Σ. υπ’ αριθ. 200α/18.10.2012). Το Δ.Σ., όμως, με την ίδια απόφασή του διευκρίνισε ότι αυτή η έγκριση ουδόλως συνιστά απαλλαγή των διοικήσεων του ΚΕΚ από τυχόν ευθύνες τους.

     Παράλληλα, το Δ.Σ., στην ίδια συνεδρίαση, αποφάσισε τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου του ΚΕΚ για τα έτη 2008,2009 και 2010. Ο έλεγχος αυτός αποφασίστηκε λόγω του ότι «στον ισολογισμό εκκαθάρισης του ΚΕΚ υπάρχουν στοιχεία που απαιτούν έρευνα σε βάθος μέχρι πλήρους αποκάλυψης των πραγματικών γεγονότων, όπως π.χ. το έλλειμμα ταμείου ύψους 12.773,48€, οι διάφορες χρεώσεις 185.742,36€ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 112.698,67€ (απόφαση Δ.Σ. υπ’ αριθ. 200β/18.10.2012). Η απόφαση του Δ.Σ. ήταν σχεδόν ομόφωνη αφού υπερψηφίστηκε από όλους του παρόντες δημοτικούς συμβούλους, πλην ενός ο οποίος ψήφισε «παρών» (!!).

     Ο κατά τα ανωτέρω διαχειριστικός έλεγχος του ΚΕΚ διενεργήθηκε από δύο Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές (Ο.Ε.Λ.) οι οποίοι ορίστηκαν από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Αυτοί οι Ο.Ε.Λ. ολοκλήρωσαν το έργο τους μέσα σε έξι (6) περίπου μήνες, παρά τις δυσχέρειες που αντιμετώπισαν. Αυτές οι δυσχέρειες οφείλοντο στην «αδυναμία» να παραδοθούν στους Ο.Ε.Λ. τα αρχεία/ αποφάσεις/ φάκελοι κλπ. από την υπάλληλο του ΚΕΚ (η οποία είχε οριστεί από το Γεν. Διευθυντή του κ. Τέντη για να συνεργάζεται με τους λογιστές και τους εκκαθαριστές), κυρίως όμως οφείλετο στην ανυπαρξία αρχείων/ αποφάσεων/ φακέλων κλπ. Η προσπάθεια του Δήμου να βοηθήσουν ο τ. Γεν. Διευθυντής του ΚΕΚ κ. Γ. Τέντης και οι διατελέσαντες Πρόεδροι του Διοικ. Συμβουλίου του ΚΕΚ την περίοδο 2008/ 1010 (κκ Αγγ. Αναγνωστόπουλος, Ντ. Καλλιοντζή και Δημ. Νικολάου) στον εντοπισμό των αρχείων και φακέλων απέτυχε, αφού ουδείς ανταποκρίθηκε στη σχετική έγγραφη πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής (πλην της κ. Καλλιοντζή η οποία δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον κ. Τέντη και αρκέστηκε σ’ αυτά που της είπε η υπάλληλός του ΚΕΚ).

     Οι δύο Ο.Ε.Λ. επισημαίνουν στην Έκθεση του Ελέγχου τους πολλές παρατυπίες, παρανομίες, παραλείψεις, πλημμελείς ενέργειες κλπ. Γι’ αυτές ευθύνονται, κατά την άποψη του Δήμου, οι διατελέσαντες Πρόεδροι του Δ.Σ. του ΚΕΚ την περίοδο 2008 – 2010 (κκ Αγγ. Αναγνωστόπουλος Ιαν. – Μάρτιος 2008 και Μάρτιος – Ιούλιος 2010, Ντ. Καλλιοντζή Μάρτιος 2008 – Σεπτ.2009 και Δημ. Νικολάου Σεπτ. 2009 – Μάρτιος 2010) και κυρίως ο τότε Γεν. Διευθυντής κ. Γεώργιος Τέντης.

     Οι επισημάνσεις των Ο.Ε.Λ. έτυχαν της επιβαλλομένης επεξεργασίας από τη Δημοτική Αρχή. Αυτή η επεξεργασία έφερε στην επιφάνεια ενέργειες του ΚΕΚ αλλά και του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Χολαργού (ΔΑΟΧ) οι οποίες δεν είναι σύννομες και προς το συμφέρον του Δήμου μας.

      Παραθέτουμε παρακάτω μερικές μόνο από αυτές τις ενέργειες, οι οποίες επισημαίνονται τόσον από τους Ο.Ε.Λ. στην Έκθεση τους όσο και από τους εκκαθαριστές του ΚΕΚ:

α. Έλλειμμα  στο  Ταμείο  του   ΚΕΚ 12.773,48€, (το  μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται πριν από τη χρήση του 2008),

β. Απαιτήσεις  από  πελάτες  (μη περιλαμβανομένου του Δήμου Χολαργού) ύψους άνω των 10.131,47€,

γ.  Ανείσπρακτες  απαιτήσεις  του   ΚΕΚ   από τρίτους και  το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 185.742,36€, 

δ. Υποχρεώσεις του ΚΕΚ  προς τρίτους (προμηθευτές, φόρους, τέλη, ΙΚΑ, πιστωτές) ύψους 176.209,38€   

ε. Τροποποίηση  σύμβασης του ΚΕΚ με διαφημιστική   εταιρεία,  με   αποτέλεσμα  να τιμολογηθούν   λιγότερα   διαφημιστικά  μέσα  και  να  ζημιωθεί το ΚΕΚ (και επομένως ο Δήμος) 19.526,19€,

στ. Αποζημίωση  προσωπικού  του  ΚΕΚ  για  μη χορήγηση κανονικών αδειών το 2010, ενώ είχε λάβει τις άδειές του, με  αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΚΕΚ  (και επομένως ο Δήμος) με το ποσό των 4.738,07€,

ζ. Ανάθεση σε τρίτους της εκπόνησης μελετών για θέματα  ενδιαφέροντος  του   Δήμου,   χωρίς   να   έχουν   ζητηθεί   από   το    Δήμο και χωρίς να  έχουν παραδοθεί στο Δήμο για εφαρμογή.   Αποτέλεσμα   αυτού ήταν το ΚΕΚ  (και επομένως   ο Δήμος)  να ζημιωθεί με  ένα  συνολικό  ποσό  που  υπερβαίνει τις 45.000,00€,

η. Ανάθεση  σε  τρίτους  της εκπόνησης αχρήστων και μη αναγκαίων μελετών ή με ακαταλαβίστικο τίτλο (πχ. τίτλος μελέτης: «έρευνα – καταγραφή στοιχείων σε σχέση με την αποτελεσματικότητα θεσμικών παρεμβάσεων σε θέματα  περιβαλλοντικής πολιτικής    του    Δήμου   Χολαργού»), με προφανή σκοπό να   εξυπηρετηθούν όχι υπηρεσιακές ανάγκες αλλά άλλου είδους ανάγκες,

θ. Ανάθεση  εκπόνησης  μελετών  σε  άτομα τα οποία δεν διέθεταν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και γνώσεις και η επαγγελματική τους ιδιότητα ήταν άσχετη με το αντικείμενο της μελέτης,

ι.   Απασχόληση στο  Γραφείο  του Δημάρχου κ. Δημ. Νικολάου ατόμου που δεν μπορούσε να διοριστεί. Αυτό το άτομο αποζημιώθηκε από  το ΚΕΚ, με το πρόσχημα της εκπόνησης από αυτό κάποιας μελέτης ή της προώθησης κάποιων ενεργειών του ΚΕΚ.

     Ένα όμως επιβαρυντικό και παράνομο στοιχείο που προέκυψε από την επεξεργασία της Έκθεσης του Ο.Ε.Λ. ήταν το γεγονός των δωρεών του ΚΕΚ στο Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό Χολαργού (ΔΑΟΧ) ύψους 162.380,00 €. Το ποσό αυτό δόθηκε σε 15 δόσεις, χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΚ ενώ αμφισβητείται από τους Ο.Ε.Λ. η νομιμότητα του ΚΕΚ να επιχορηγεί Ν.Π. του  Δήμου. Το σοβαρότερο όμως που προέκυψε ήταν ότι το ποσό των 162.380,00 € παραλήφθηκε από διαφόρους υπαλλήλους του ΔΑΟΧ με έκδοση απλών και ανεπισήμων αποδείξεων και όχι με Γραμμάτιο Είσπραξης που θα έπρεπε να εκδώσει η Ταμειακή Υπηρεσία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ποσό των 162.380,00 € να μη εισαχθεί στην οικονομική διαχείριση του ΔΑΟΧ και να το διαχειριστεί ο τότε Δήμαρχος κ. Δημ. Νικολάου (και ορισμένοι από τους συνεργάτες του) εξωλογιστικά, χωρίς ίχνος διαφάνειας και οπωσδήποτε με μη νόμιμο τρόπο, αφού το διέθεσε όπως αυτός ήθελε, χωρίς να μπορεί κανείς σήμερα να ελέγξει πού πήγαν τόσο πολλά χρήματα. Αυτό το παραδέχθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. και ο ίδιος ο κ. Νικολάου, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, χωρίς βέβαια αυτό να τον απαλλάσσει από τη βαρυτάτη ευθύνη που έχει για τη μη χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος (δυστυχώς, η ανάληψη σήμερα της πολιτικής ευθύνης ουδέν κοστίζει ).

      Για όλα αυτά που προαναφέρθηκαν και για πολλά άλλα που επισημάνθηκαν με αίσθημα ευθύνης, περίσκεψη και προσοχή, η Δημοτική Αρχή πρότεινε στο Δ.Σ.:

α. Να καταλογιστεί πολιτική ευθύνη στις Διοικήσεις του ΚΕΚ περιόδου 2008-2010, για πλημμελή εποπτεία και έλεγχο της επιχείρησης.

β. Να καταβάλει ο κ. Αγγ. Αναγνωστόπουλος (τελευταίος Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΚ) στο Ταμείο του Δήμου το ποσό των 12.773,48 € (έλλειμμα Ταμείου).

γ. Να διαβιβαστούν στον Εισαγγελέα η Έκθεση των Ο.Ε.Λ., οι Ισολογισμοί των ετών 2006-2010 και οι Ισολογισμοί Εκκαθάρισης του ΚΕΚ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε Γεν. Διευθυντή του ΚΕΚ κ. Γ. Τέντη και του υπηρετούντος στα αρμόδια Τμήματα του ΔΑΟΧ προσωπικού (περίπτωση ποσού 162.380,00 € κ.λ.π.).

     Της συνεδρίασης του Δ.Σ. είχε προηγηθεί επιστολή του Δημάρχου κ. Βασ. Ξύδη προς τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, με την οποία τους καλούσε να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση, χωρίς να τους δώσει οποιαδήποτε κατεύθυνση ή γραμμή.

     Όπως είναι γνωστό, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής δεν εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Με ένδεκα (11) ψήφους κατά της πρότασης της Δημοτικής Αρχής και τέσσαρες (4)  ψήφους ΠΑΡΩΝ (οι οποίες διαμόρφωσαν την πλειοψηφία, αφού η ψήφος ΠΑΡΩΝ θεωρείται αρνητική ψήφος) έναντι ένδεκα (11) ψήφων υπέρ της πρότασής της Δημοτικής Αρχής, το Δ.Σ. την απέρριψε, χωρίς όμως να λάβει άλλη απόφαση για το περιεχόμενο και τις επισημάνσεις της Έκθεσης Διαχειριστικού Ελέγχου των Ο.Ε.Λ.

     Θεωρούμε ενδιαφέρον να αναφέρουμε τι ψήφισε κάθε δημοτικός σύμβουλος:

-       Υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Αγγ. Κούτρα, Νικ. Κουκής, Ειρ. Βεντουζά, Καίτη Φασούλη, Ευ. Σταθογιάννης, Παν. Ίσκος, Χρ. Δασκαλόπουλος, Βασ. Ρετσινιά, Βασ. Μπουφούνου, Αγγ. Μπελιτσάκος και Νικ. Πατεργιαννάκης.

-       Κατά της πρότασης της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Δημ. Τούτουζας, Ηλ. Αποστολόπουλος, Δαν. Δοπτόγλου, Ελ. Ευαγγελοπούλου, Αλεξ. Νομικός, Δημ. Νικολάου, Ιω. Κεχρής, Αθ. Αυγουρόπουλος, Κ. Παπαγεωργίου, Χρ. Πολυκαλά και Ιω. Σπηλιωτοπούλου.

-       «Παρών» ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβοιλοι κκ Νικ. Κουτάκης, Αν. – Μαρ. Τσικρικώνη, Κ.- Π. Τίγκας και Μ. Δημητριάδου.

-       Απεχώρησε λίγο πριν από την ψηφοφορία ο επικεφαλής της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» κ. Γ. Ρεμούνδος.

-       Απουσίαζαν από τη συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Κ. Τσοχαλής, Μ. Κτιστάκη, Μ. Αθανασάκου, Β. Νικάκη, Γ. Μπρέμπου, Π. Ζήκας.

Εκτιμούμε ότι, με όσα προαναφέρθηκαν, ενημερώσαμε επαρκώς τους συνδημότες μας οι οποίοι είναι πλέον σε θέση να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, πιστεύουμε ότι με τις ενέργειές μας και την εισήγησή μας εκπληρώσαμε το καθήκον μας και την υποχρέωσή μας για χρηστή διοίκηση, η οποία βασίζεται στο «όλα στο φως», άσχετα αν το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία διαφορετικά. Όμως ο κάθε δημοτικός σύμβουλος είναι υπόλογος έναντι της κοινωνίας μας και ευθύνεται για την ψήφο του, την οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να την αιτιολογήσει στους συνδημότες του με στοιχεία και όχι με συναισθηματισμούς.

Με φιλικούς χαιρετισμούς


Βασίλειος Μ. Ξύδης
Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού
Υποναύαρχος Π.Ν.  ε.α.

2 σχόλια:

  1. Καλά αυτός ο τότε Πρόεδρος του ΔΑΟΧ δεν έπαιρνε χαμπάρι;Ουίσκια επινε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγγελάκο πόσα τικ ακόμα θα είχες άμα σε βάζαν να πληρώσεις τα 12 χιλιάρικα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή