Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Η ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ…ΨΕΛΝΕΙ ΜΕ ΚΙΘΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



«Κανείς δημοσιογράφος δεν πήγε στην Μπενάκη να τη ρωτήσει: “Πού τα ήξερες Αννούλα όλα όσα είπες για τον περιορισμό των συνόρων μας; Ποιος σου τα είπε να τα πεις στον Παπούλια;»
Φωτό από αριστερά: Ο Γιώργος Μπόλμπος, ο ξάδερφος του αείμνηστου Γιάννη Ρίτσου, Γιώργος, που δείχνει προς την κάμερα της "Ε.Ω." , ο κιθαρίστας Γιώργος Πετρόπουλος (καμία σχέση με τον γνωστό τροβαδούρο Γιάννη Πετρόπουλο), ο Γιώγος Καραμέτος και ο Νίκος Χαρίσης

·       «Μακάρι να γίνει γενική, κοινωνική έκρηξη»
·       «Ούτε Σαμαράς ούτε Τσίπρας. Εισαγόμενη δικτατορία!»
·       «Θα φύγουμε από την παρέα και το τραγούδι, θα χαιρετήσουμε τον κάπελα και θα βγούμε έξω πάλι με τα προβλήματα.
·       «Σαχλαμάρες όσα λέει η κυβέρνηση για ανάπτυξη που έρχεται. Με την ανεργία ν’ ανεβαίνει συνεχώς, για ποια ανάπτυξη μας μιλάνε; Μας δουλεύουν»
·       «Αυτό που ζούμε μοιάζει με την κατοχή»
·       «Είτε ευρώ είμαστε είτε δραχμή, είμαστε πτωχευμένοι»

Συνέντευξη-ρεπορτάζ Μάκης Βραχιολίδης
Το λέει η καρδούλα τους και δεν το βάζουν κάτω. Τι κι αν έχουν περάσει το κατώφλι της τρίτης ηλικίας, τι κι αν παίρνουν συντάξεις που διαρκώς πετσοκόβονται; Οι ίδιοι επιμένουν κι όχι μόνον: έχουν οργανώσει συντονιστική επιτροπή αγώνα και αντίστασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Μεγάλο τους όπλο όμως, είναι το αστείρευτο κέφι και η… κιθάρα τους. Ο Γιώργος Πετρόπουλος, ο Γιώργος Ρίτσος (πρώτος ξάδερφος του αείμνηστου Γιάννη Ρίτσου) , ο γιατρός της συντροφιάς Γιώργος Μπόλμπος, ο Γιώργος Δούμας, ο Νίκος Χαρίσης, ο Γιώργος Καραμέτος και άλλοι ακόμη, μαζεύονται τα Σαββατοκύριακα στο στέκι-ουζερί του Θόδωρου Κοκκίνη στον Χολαργό (Ελ. Βενιζέλου) προαστίων και …βγάζουν το άχτι τους. Τα ψέλνουν και στην κυβέρνηση με όσα πράττει σε βάρος των Ελλήνων κι έτσι αντλούν δυνάμεις για να πορευτούν το νέο Γολγοθά που τους υποχρεώνουν ν’ ανέβουν, για να ξαναβρεθούν όλοι μαζί την άλλη βδομάδα  και  να γεμίσουν τις μπαταρίες τους .

Βρεθήκαμε για λίγη ώρα  κοντά στην αγέρωχη παρέα των συνταξιούχων. Όσα είπαν στον Μάκη Βραχιολίδη, ήταν εκπληκτικά. Δεν δίστασαν μάλιστα να του… τα ψάλλουν και του ίδιου. 

Διαβάστε μια σπαρταριστή συνέντευξη.
Το κέφι δεν λείπει από την παρέα. Απορώ όμως,  πώς γίνεται αυτό; Την ώρα που οι συνταξιούχοι  έχουν χάσει την αισιοδοξία τους γιατί έχουν χτυπηθεί από την κρίση πιο πολύ απ’ όλους, οι συντάξεις σας έχουν εξανεμιστεί,  παρ’ όλα αυτά εσείς βρίσκεται κέφι και τραγουδάτε. Τι είναι αυτό που σας φτιάχνει το κέφι; 


Ρίτσος: Είναι μια παλιά συνήθεια την οποία συνεχίζουμε να κρατάμε. Εκτός των άλλων η παρέα και το τραγούδι βοηθά να ξεχάσουμε τη στεναχώρια μας. 


Μπόλμπος: Υπάρχει το κρασάκι, ο μεζές, βοηθά σε αυτό και η διεύθυνση του μαγαζιού που κρατάει χαμηλές τις τιμές. Και όχι μόνον αυτό, αλλά μερικές φορές και… δημοσία δαπάνη! 


Γιατί όμως δεν επαναστατείτε με έναν διαφορετικό τρόπο, πέρα από το να ξεχάσετε τον πόνο σας, όπως λέτε;


Καραμέτος: Μόνοι μας; Η ομάδα αυτή;


Ξέρω ‘γω; Μαζέψτε και τη νεολαία κοντά σας! Να τους ξεσηκώσετε!


Ρίτσος: Μακάρι να γίνει γενική, κοινωνική έκρηξη!


Εύχεστε την κοινωνική έκρηξη; Να χυθεί αίμα δηλαδή;


Ρίτσος: Τι να κάνουμε, δεν γίνεται αλλιώς, εδώ που φτάσαμε. 


Ασυγκράτητη τελείως είναι η παρέα! Μα εμείς γνωρίζαμε ότι η μουσική εξευγενίζει τα ήθη και τα πάθη. Αλλά απ’ ότι φαίνεται η κιθάρα μπορεί ν’ αποτελέσει μέσο αντίστασης. 


Ρίτσος: Πολλές φορές η μουσική εξαγριώνει τα θηρία.


Χαρίσης: Ατομικά, μπορεί να ξεδίνουμε. Αλλά αντίσταση για την κρίση που υπάρχει, κοινωνική, οικονομική, πώς είναι… δυνατόν;  Θα φύγουμε από την παρέα και το τραγούδι, θα χαιρετήσουμε τον κάπελα και θα βγούμε έξω πάλι με τα προβλήματα. 


Κατεβήκατε ποτέ στην Αθήνα, σε κάποια διαμαρτυρία των συνταξιούχων ή των αγανακτισμένων; 


Χαρίσης: Πρέπει να σας πληροφορήσω ότι εδώ και 2 μήνες έχει γίνει μια συντονιστική επιτροπή αγώνα των συνταξιούχων όλων των ταμείων. Οπότε προσπαθούμε να συντονίσουμε την αντίσταση και τον αγώνα μας μέσω αυτής της επιτροπής, γιατί το μέλλον είναι αόρατο. 


Πού ακριβώς αποβλέπει αυτή η επιτροπή;


Χαρίσης: Στην ενεργοποίηση των συνταξιούχων, όχι μόνο σε σχέση με τα μέτρα αλλά και γενικά. Απευθυνθήκαμε και στο Δήμαρχο. Για την μεταφορά του ΙΚΑ το οποίο μας το πήραν από την περιοχή μας. 


Η κυβέρνηση λέει ότι έρχεται η ανάπτυξη!


Ρίτσος: Σαχλαμάρες λέει.


Δεν τους πιστεύετε; Και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Βρούτσης, αυτό λένε σε όλους τους τόνους. 


Χαρίσης: Η ανάπτυξη αυτή που λένε, δεν πρόκειται να ωφελήσει τον πτωχευμένο λαό. Με το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων οποιαδήποτε ανάπτυξη στηρίζεται στο μισθολογικό κόστος. 


Μπόλμπος: Τι ανάπτυξη είναι αυτή που να μην μπορεί να ανασάνει ο πολίτης;


Δούμας: Ανάπτυξη, επένδυση και μείωση ανεργίας, πάνε μαζί. Το «ανάπτυξη» από μόνο του, χωρίς όλα μαζί, είναι «θα» και αέρας κοπανιστός! 


Πετρόπουλος: Με την ανεργία ν’ ανεβαίνει συνεχώς, για ποια ανάπτυξη μας μιλάνε; Μας δουλεύουν.


Είναι κανείς από σας που να πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο;


Ρίτσος: Όχι, είμαστε όλοι… νέα γενιά!


Δεν μπορεί όμως, κάτι θα ζήσατε από την κατοχή.


Ρίτσος:  Αν ζήσαμε; Με δύο ζαχαρίνες, μία τα Χριστούγεννα και μία την Πρωτοχρονιά. Έτσι περνάγαμε στην κατοχή. 


Αυτό που βιώνει η χώρα, προς τα πού πάει;


Μπόλμπος: Πάει προς τα ‘κει, την κατοχή. 


Φοβάστε ότι μπορεί να έχουμε διαμελισμό της χώρας; Μην ξεχνάμε ότι έχουμε πολλούς εχθρούς γύρω μας.


Ρίτσος: Βέβαια. Θα μας τα πάρουν όλα…


Μπόλμπος: Όλο εσείς οι δημοσιογράφοι κάνετε ερωτήσεις αλλά έχετε τη φωλιά σας λερωμένη. Δεν πήγε κανείς σας να ρωτήσει την Άννα Μπενάκη «ποιους σου υπαγόρευσε Αννούλα να πεις αυτά που είπες στον Παπούλια»; Γιατί δεν πήγε κανείς ρεπόρτερ από σας, με το μαρκούτσι να της πάρει συνέντευξη και να τη ρωτήσει: «Πού τα ήξερες Αννούλα όλα όσα είπες για τον περιορισμό των συνόρων μας; Ποιος σου τα είπε να τα πεις»; Κανένας σας δεν πήγε. Εμένα πάντα με απασχολούσε αυτό το ερώτημα. Πού τα διάβασε αυτή η… θείτσα και τα είπε τόσο επίσημα; Προφήτης ήτανε; Δεν πήγε κανένας σας κύριε Βραχιολίδη. Ας πηγαίνατε και ας ηρνείτο η κα Μπενάκη.  


Γιατρέ, μην τους βάζετε όλους τους δημοσιογράφους στο ίδιο τσουβάλι όμως. 


Μπόλμπος: Μην το ευτελίζουμε για να αποδείξουμε το αντίθετο. Κανένας σας δημοσιογράφος , από τους γνωστούς, μεσαίους ή μικρομεσαίους δημοσιογράφους δεν πήγε να ζητήσει συνέντευξη από την κα Μπενάκη και να τη ρωτήσει για τα όσα φοβερά εξεστόμισε ενώπιον του Παπούλια. 


Να σας πω την άποψή μου αν θέλετε. Η κα Μπενάκη ήταν μέρος του συστήματος και γνώριζε πολλά πίσω από τις πλάτες του λαού. Αυτά είπε στον κ. Παπούλια. Σας υπόσχομαι όμως ότι θα επιδιώξω να της πάρω συνέντευξη.   


Μπόλμπος: Ήταν μια παρόλα σε όλο το ελληνικό έθνος και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο. 


Να καταλήξουμε σ’ ένα συμπέρασμα γιατρέ. Όλα αυτά είναι προμελετημένα, προσχεδιασμένα από κέντρα έξω από την Ελλάδα. 


Χαρίσης: Είμαστε μέσα σ’ εάν καπιταλιστικό σύστημα και αυτά είναι συνέπειές του. Εγώ στην πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης είμαι εντελώς αντίθετος. Εξαιτίας της φτάσαμε εδώ. Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι και που πιστεύουν ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπηρετούν την ιδέα της. Αυτούς δεν μπορώ να τους πω απατεώνες, απλώς, πολεμάω την πολιτική τους σκέψη.


Είστε υπέρ του ευρώ ή της δραχμής;


Χαρίσης: Είτε ευρώ είμαστε είτε δραχμή, είμαστε πτωχευμένοι. 


Εσείς γιατρέ τι λέτε; Δραχμή ή ευρώ;


Μπόλμπος: Εδώ δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι οι οικονομολόγοι, εγώ θα σου πω; Ρώτησε τους οικονομολόγους και θα δεις ότι μπερδεύουν τα μπούτια τους. Ο Βαρουφάκης πριν από ένα μήνα έλεγε «δραχμή» και τώρα το… γύρισε σε «ευρώ»!


Σαμαράς, Τσίπρας ή κάτι άλλο;


Μπόλμπος: Εισαγόμενη …δικτατορία! 


Εισαγόμενη δικτατορία δεν είναι αυτή που έχουμε τώρα;


Μπόλμπος: Όχι, αυτή που λέω έπρεπε να είχε έρθει πριν 7 χρόνια. Αυτή που είναι τώρα ήρθε αργά και μας μπατίρισε. 300 άτομα άχρηστοι μας διοικούν 40 χρόνια. Και κανένας πολιτικός  δεν δούλευε γι’ αυτό που πληρωνόταν. Και όχι μόνο πολιτικός αλλά ούτε οι ανώτατοι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ. Κανείς τους δεν δούλευε για όσα πληρωνόταν. Πηγαίνανε στο γραφείο και κοιτάζανε την πάρτι τους, την οικογένειά τους και τους συνεργαζόμενούς τους. Γλείφανε τους  από… πάνω τους και καταπατούσαν τους από.. κάτω τους.

 
 "Εlεύθερη Ώρα"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου