Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΞΥΔΗ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ




Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα Δημάρχου
κατά την εκδήλωση βράβευσης των πρωτευσάντων μαθητών
στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ το έτος 2013 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι,
Σας καλωσορίζω στην πρώτη εκδήλωση του Δήμου μας για τα φετινά Χριστούγεννα και το Νέο έτος.
Έχουμε ετοιμάσει γι’ αυτές τις γιορτές ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολλές εκδηλώσεις που οι περισσότερες έχουν επίκεντρο τα παιδιά, χωρίς όμως να ξεχνάμε και τους μεγάλους.
Κύριο μέλημά μας, είναι να αλλάξουμε όλοι ψυχολογία. Και μπορούμε να το πετύχουμε αφού οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δίνουν την ευκαιρία σε όλους μας να ξεφύγουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας και από την απομόνωση που αυτά μας οδηγούν. Κέντρο των εορτών ήταν και παραμένει πάντα η οικογένεια, γιατί μέσα από εκεί παίρνουμε δύναμη να προσπερνάμε τις δυσκολίες και να συνεχίζουμε.
Αρκετές εκδηλώσεις και δρώμενα έχουμε κανονίσει να γίνουν και φέτος στα εμπορικά κέντρα του Χολαργού και στην Πλατεία Ελευθερίας στου Παπάγου. Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς, δημιουργώντας ένα γιορτινό κλίμα. Αξίζει λοιπόν να γίνουμε λίγο τοπικιστές και να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα, προτιμώντας τα δικά μας προϊόντα που είναι και καλύτερα από τα ξένα καθώς επίσης και να ενδιαφερθούμε για τους συμπολίτες μας τους καταστηματάρχες και τους επιχειρηματίες. Νοιώθουν τόσο πολύ και τόσο έντονα όλοι αυτοί την οικονομική κρίση που διέρχεται η Χώρα μας, γι’ αυτό και περιμένουν από όλους εμάς να τους στηρίξουμε. Από το βήμα λοιπόν αυτό σας καλώ και σας παρακαλώ να ενισχύσουμε όλοι, ειδικά τώρα την περίοδο των εορτών την τοπική μας αγορά, προτιμώντας τα καταστήματα του Δήμου μας και κάνοντας από αυτά όλες τις αγορές και τα δώρα μας. Να είστε βέβαιοι ότι θα συναντήσετε ένα φιλικό περιβάλλον, θα βρείτε τα καλύτερα είδη και θα επωφεληθείτε από τις καλύτερες τιμές.
Χρόνια πολλά σε όλους εσάς που τιμάτε την εκδήλωσή μας με την παρουσία σας και ευτυχισμένο το Νέο Έτος αλλά και όλα τα επόμενα έτη για σας, τις οικογένειές σας, για όλους τους Έλληνες και για την πατρίδα μας την Ελλάδα.
 


Μήνυμα Δημάρχου προς τους πρωτεύσαντες μαθητές,
στην εκδήλωση για την βράβευσή τους
το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου ε.ε.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητά μου παιδιά,
Είναι ιδιαίτερη χαρά για την Δημοτική Αρχή και για μένα προσωπικά που για ακόμη μία χρονιά βραβεύουμε τους πρωτεύσαντες μαθητές των Λυκείων της πόλης μας. Ως Δήμαρχος της πόλης, είμαι περήφανος για τη νεολαία μας που μας φέρνει συνεχώς επιτυχίες σε πολλούς τομείς.  Βέβαια, σε αυτές τις επιτυχίες σημαίνοντα ρόλο παίζουν οι γονείς που διαπαιδαγωγούν με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά τους. Η επιτυχία όμως δεν θα ερχόταν χωρίς τη σωστή καθοδήγηση από τους καθηγητές, οι οποίοι προσπαθούν, παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής, και εκπαιδεύουν τους νέους και τις νέες.
Οι νέοι είναι σημαντικό το πώς θα αξιοποιήσουν τον «χρόνο» τους, την πορεία της ζωής τους. Ο Σοφοκλής είχε πει, μέσα από μία τραγωδία του, ότι: «Όστις νέος ων μουσών αμελεί, τον τε παρελθόντα απόλωλε χρόνον και τον μέλλοντα τέθνηκε.». Οι νέοι πρέπει να προσελκύονται από τη γνώση, τη μάθηση γιατί μέσα από αυτή θα μπορέσουν να προσελκύονται από τη γνώση, τη μάθηση γιατί μέσα από αυτή θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ως άνθρωποι αλλά και ως πολίτες. Η γνώση φέρνει το νέο πιο κοντά στους στόχους που έχει βάλει.
Αγαπητές μου φίλες και φίλοι,
Ο στόχος ή ο σκοπός που έχει βάλει ο καθένας στη ζωή του είναι σαν την Καβαφική Ιθάκη. Είναι ένας τόπος μακρινός και το ταξίδι μέχρι εκεί επίπονο και δύσκολο. Το ταξίδι, στην περίπτωση αυτή, είναι η γνώση. Όταν όμως φτάσει κανείς στο στόχο του, τότε καταλαβαίνει τη σημασία του ταξιδιού. Γιατί κατά τον Ισοκράτη: «Της παιδείας την μεν ρίζαν είναι πικράν τον δε καρπόν γλυκύν.» Σε αυτό το δρόμο όμως, αγαπητά μου παιδιά, θα έχετε και δύο μόνιμους συμπαραστάτες, τους γονείς σας και τους καθηγητές σας. Όπως σας βοήθησαν και στάθηκαν δίπλα σας καθ’ όλη τη μαθητική σας ζωή και στη δύσκολη δοκιμασία των εισαγωγικών εξετάσεων, έτσι και στη συνέχεια θα είναι εκεί να σας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίζετε.
Η Χώρα μας, αγαπητά μου παιδιά, σήμερα περνά μία οικονομική και κοινωνική κρίση. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο αύριο αυτού του τόπου, στους νέους μας. Πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας και όσοι μένουν εδώ δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Είναι σίγουρα μία δύσκολη κατάσσταση αλλά εσείς αγαπητά μου παιδιά, μην το βάζετε κάτω. Σε σας έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας για να δούμε τη Χώρα μας και πάλι να σταθεί στα πόδια της.
Σας καλώ, λοιπόν, όταν τελειώσετε τις σπουδές μας, να μη φύγετε από την πατρίδα. Να μείνετε εδώ και να προσπαθήσετε και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε.
Φίλες και Φίλοι,
Απόψε όμως είναι διπλή η χαρά γιατί έχουμε μαζί μας έναν μέτοχο της τέχνης της Ερατούς. Έναν μικρό ουρανοφάντορα της ποίησης. Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε γράψει πως: «Και η Ποίηση πάντοτε είναι μία, όπως ένας είναι ο ουρανός. Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό. Εγώ τον έχω δει από καταμεσίς της θάλασσας.». Ο δικός μας μικρός ποιητής είδε την ποίηση μέσα από τα μάτια των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων. Είδε την ποίηση όχι μέσα από το γαλάζιο ουρανό του Ελύτη αλλά μέσα από τα μαύρα σύννεφα του πολέμου. Μπόρεσε και περιέγραψε με τόση λυρικότητα αλλά και δωρικότητα την πιο θλιβερή ημέρα της Γερμανικής Κατοχής και ταυτόχρονα μία ημέρα όπου κανείς Έλληνας δεν μπορεί να ξεχάσει. Μία μέσα σας χθες πριν από 70 ακριβώς χρόνια που η Πατρίδα μας και τα ηρωικά Καλάβρυτα ειδικότερα έζησαν. Και ήταν πολύ μαύρη αυτή η μέρα, γιατί έτσι την ήθελαν οι Ναζί κατακτητές.
Ο μικρός Ποιητής είναι ο Απολλώνιος – Γεώργιος Μοσχολέας, μαθητής της Έκτης Δημοτικού του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, ο οποίος κέρδισε το Α’ βραβείο στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «ΑΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΛΕΝΑΣ ΣΤΡΕΦΗ – ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ» με το ποίημά του το οποίο αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Ο μικρός Γιώργος είναι ένα παιδί με πολλά ενδιαφέροντα και ευρεία παιδεία για την ηλικία του. Ήδη από αυτή την ηλικία μαθαίνει αρχαία ελληνικά, δύο ξένες γλώσσες, πιάνο και πολεμικές τέχνες. Η μεγαλύτερη αγάπη του όμως είναι η φύση, στην οποία θέλει μεγαλώνοντας να αφιερωθεί, μελετώντας το πλούσιο περιεχόμενό της.
Η Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά συγχαίρουμε τον Γιώργο για την κατάκτηση του Α’ βραβείου και τον καλώ στο βήμα για να μας απαγγείλει ο ίδιος το ποίημα που έγραψε για τα Καλάβρυτα.

1 σχόλιο:

  1. Έχει φοβερή πλάκα που δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι δεν θέλουμε τις ευχές τους και όλες αυτές τις παπαριές που κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα βγαίνουν και λένε καθώς και με λαϊκίστικο τρόπο θέλουν να "δείχνονται" βραβεύοντας τους αριστούχους μελλοντικούς ανέργους της χώρας και του προαστίου μας !
    Έχουν πλάκα και μας κάνουν να γελάμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή