Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ! ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ

Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν έφοδο σήμερα στο τελευταίο πολεμικό πλοίο στο οποίο ανεμίζει η ουκρανική σημαία στην Κριμαία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.
Οι επιτιθέμενοι επιβιβάστηκαν στο κατάστρωμα του ναρκαλιευτικού σκάφους Τσερκάσι, στη λίμνη Ντονουζλάβ, ενώ το πλήρωμά του έχει κλειστεί στο εσωτερικό του πλοίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Σύμφωνα με έναν Ουκρανό ναυτικό ο οποίος βρίσκεται στο πλοίο και ήλθε σε επαφή με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, οι επιτιθέμενοι έφθασαν στο σκάφος με δύο ταχύπλοα, ενώ ελικόπτερα πετούν πάνω από τη λίμνη.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χθες το μεγάλο αποβατικό Κονσταντίν Ολσάνσκι και είχαν επίσης προσπαθήσει να πάρουν το Τσερκάσι αλλά το σκάφος ελίχθηκε έξυπνα χωρίς να σταματήσει για να μην τους αφήσει να επιβιβαστούν, δήλωσε ο ναυτικός, ο οποίος ονομάζεται Ολεξάντρ Γκουτνίκ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Ουκράινσκα Πράβντα.
Ουκρανικά σκάφη βρίσκονται αποκλεισμένα στη λίμνη Ντονουζλάβ καθώς ο ρωσικός στόλος έχει αποκλείσει με δικά του πλοία τη διέλευση προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Αφού κατέλαβαν χθες το πρωί μια βάση των Πεζοναυτών στη Φεοντόσια, οι Ρώσοι ουσιαστικά ελέγχουν πλήρως την Κριμαία.
Στο Κίεβο επικρατεί μια αίσθηση κρίσης, καθώς η διχασμένη νέα κυβέρνηση απέπεμψε τον μεταβατικό υπουργό Άμυνας για την απώλεια της Κριμαίας και υπέβαλε ένα αίτημα για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι επικριτές του κατηγόρησαν τον Ιγκόρ Τενιούκ, τον υπουργό Άμυνας, για έλλειψη ηγεσίας και του επέρριψαν την ευθύνη για την αναίμακτη κατάληψη της χερσονήσου από τους Ρώσους. Ο στρατηγός Μιχαήλ Κοβάλ διορίστηκε διάδοχός του.
Ορισμένοι βουλευτές κάλεσαν και τον μεταβατικό πρόεδρο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ να παραιτηθεί, αφού χθες διέταξε 6.500 στελέχη του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού να απομακρυνθούν από την Κριμαία, όπου στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι είναι ρωσόφωνοι. Ωστόσο, η Βουλή τον στήριξε με οριακή πλειοψηφία.
Στο μεταξύ το Κίεβο ζήτησε τουλάχιστον 15 δισεκ. δολάρια σε πιστώσεις από το ΔΝΤ για να αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.
Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 20 δισεκ. δολάρια, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας Αλεξάντρ Σλάπακ πριν από το υπουργικό συμβούλιο. Το ΔΝΤ ολοκληρώνει σήμερα την αποστολή των ειδικών του στην Ουκρανία, η οποία διήρκεσε τρεις εβδομάδες.
Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει «καμιά απλή λύση» για να αποκατασταθεί η κυριαρχία της Ουκρανίας στην Κριμαία, αποκλείοντας τη χρήση βίας.
«Τα γεγονότα επί του πεδίου είναι ότι ο ρωσικός στρατός ελέγχει την Κριμαία. Υπάρχει ένας αριθμός προσώπων μέσα στην Κριμαία που υποστηρίζει αυτή την διαδικασία. Δεν υπάρχει καμιά προσδοκία ότι θα μπορέσουν να απομακρυνθούν διά της βίας». Εάν η Ρωσία αποτύχει να «ενεργήσει υπεύθυνα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, «θα υπάρξουν πρόσθετα κόστη και αυτά θα έχουν ορισμένες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία αλλά θα έχουν τις μεγαλύτερες συνέπειες στη Ρωσία».
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχουν επίσης ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) που επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας. Αντ' αυτής θα γίνει μια Σύνοδος Κορυφής της G7 στις Βρυξέλλες, απούσης της Ρωσίας.
Η απειλή των ευρύτερων δυτικών κυρώσεων ήδη τρέπει κεφάλαια σε φυγή από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times του Λονδίνου ο υφυπουργός Οικονομικών Αντρέι Κλέπαχ προέβλεψε ότι έως και 70 δισεκ. δολάρια ενδέχεται να μεταφερθούν εκτός Ρωσίας μόνον μέσα στο πρώτο τρίμηνο — ένα ποσό που ξεπερνά το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία βγήκαν από τη Ρωσική επικράτεια καθ' όλο το 2013.
Με τα επιτόκια δανεισμού της να έχουν πάρει την ανιούσα η Μόσχα ακύρωσε σήμερα μια δημοπράτηση κρατικών ομολόγων, προχωρώντας στην τέταρτη συναπτή ακύρωση μιας τέτοιας προσφοράς.
Στο Κίεβο εντωμεταξύ η ασυγκράτητη οργή που έχει καταλάβει τη νέα ηγεσία της χώρας παρουσιάστηκε στην πλήρη της έκταση σε ένα τηλεφώνημα γεμάτο ύβρεις στο οποίο η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο ακούγεται να λέει ότι θέλει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν νεκρό. Ένα ηχογραφημένο απόσπασμα της συνομιλίας της αναρτήθηκε ανώνυμα στον ιστότοπο YouTube, στο οποίο η Τιμοσένκο ακούγεται να λέει «είμαι έτοιμη να αρπάξω ένα [αυτόματο τουφέκι] Καλάσνικοφ και να τον πυροβολήσω στο κεφάλι», αναφερόμενη στον πρόεδρο της Ρωσίας. Η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός επιβεβαίωσε μέσω του ιστοτόπου Twitter ότι είπε αυτή τη φράση συνομιλώντας με έναν πολιτικό στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο η ίδια πρόσθεσε ότι ένα απόσπασμα στο οποίο ακούγεται να καλεί να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα σε περιοχές της Ουκρανίας όπου επικρατούν οι ρωσόφωνοι είναι προϊόν μοντάζ.
Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πρώτα τη διαρροή αυτή, γεγονός το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ήταν αυτές που υπέκλεψαν τη συνδιάλεξη. Αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι οι σκληρές αυτές τοποθετήσεις της Τιμοσένκο μάλλον θα βελτιώσουν την εικόνα της στα μάτια των Ουκρανών εθνικιστών, το άσβεστο μίσος των οποίων για τη Ρωσία απειλεί να πυροδοτήσει κι άλλη βία.
Στα δυτικά, παρέμεναν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς ένας από τους ηγέτες των υπερεθνικιστών σκοτώθηκε σε μια επιχείρηση της ουκρανικής αστυνομίας.
Ο Ολεξάντρ Μουζίτσκο του Δεξιού Τομέα συνελήφθη και σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο στήθος, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν ενώ προσπαθούσε να διαφύγει και ότι άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών που προσπαθούσαν να τον συλλάβουν.
Οι ρωσικές αρχές είχαν εκδώσει ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του στελέχους αυτού της ουκρανικής ακροδεξιάς, που κατηγορούσαν ότι πολέμησε με τους αντάρτες την δεκαετία του 1990 στην Τσετσενία. Στην Ουκρανία, οι αρχές τον καταζητούσαν για εκβιασμούς. Πρόσφατα είχε αναμιχθεί στην στρατολόγηση νέων μελών του κινήματος Δεξιός Τομέας, το οποίο αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στις βίαιες κινητοποιήσεις εναντίον του φιλορώσου πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς που απέβησαν στην αποπομπή του.
Ο Δεξιός Τομέας ορκίστηκε εκδίκηση για το θάνατό του.
koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου