Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ! ΟΣΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ 2 ΕΔΡΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΔΡΕΣ...

Επειδή μας αναφέρθηκε ότι κατά την δεύτερη Κυριακή ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα υπάρξουν ανακατατάξεις στις έδρες και...καραμπόλες οι οποίες θα αφαιρέσουν εκλεγέντες υποψηφίους από τους πιο...κάτω συνδυασμούς, υπέρ της νικήτριας παράταξης, λέμε πως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. 

Διαβάστε τον ίδιο τον Καλλικρατικό νόμο και όπου σας έχουμε κόκκινα γράμματα θα δείτε ότι οι έδρες δεν αλλάζουν! Για παράδειγμα ο Κουγιουμτζόπουλος που έχει 2 έδρες θα εξακολουθεί να διατηρεί τις ίδιες έδρες είτε εκλεγεί ο Αποστολόπουλος είτε ο Τίγκας. 

Δείτε: 

Περίπτωση εκλογής από την 1η Κυριακή (Ψινάκης κλπ)  Δεν αφορά το Δήμο Παπάγου - Χολαργού

Άρθρο 32 - Κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου    

1. Τα τρία πέμπτα (3/5) των εδρών του δημοτικού συμβουλίου καταλαμβάνει ο επιτυχών συνδυασμός και τα δύο πέμπτα (2/5) οι επιλαχόντες, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 4.
2. Αν ο επιτυχών συνδυασμός συγκεντρώνει ποσοστό έγκυρων ...

ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου τους, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 5.
3. Αν κατά τον υπολογισμό των τριών πέμπτων (3/5) και των δύο πέμπτων (2/5) του αριθμού των εδρών προκύπτει κλάσμα μικρότερο του ημίσεως της μονάδας δεν υπολογίζεται, ενώ στην περίπτωση που προκύπτει κλάσμα μεγαλύτερο του ημίσεως στρογγυλοποιείται στην επόμενη μονάδα.

Με βάση τα παραπάνω, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5) έχουν, αντίστοιχα, ως εξής:

στα 13μελή συμβούλια 8 και 5,

στα 17μελή συμβούλια 10 και 7,

στα 21μελή συμβούλια 13 και 8,

στα 27μελή συμβούλια 16 και 11,

στα 33μελή συμβούλια 20 και 13,

στα 41μελή συμβούλια 25 και 16,

στα 45μελή συμβούλια 27 και 18,

στα 49μελή συμβούλια 29 και 20.
4. Η αναλογική κατανομή των εδρών, μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών, στην περίπτωση της παραγράφου 1 του παρόντος γίνεται ως εξής:

Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου, όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, εκτός από τον επιτυχόντα, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχεί στα δύο πέμπτα (2/5) και το πηλίκο τους αυξημένο κατά μία μονάδα, αποτελεί το εκλογικό μέτρο με παράλειψη τυχόν κλάσματος. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.

Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι επιλαχόντες συνδυασμοί, σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία, είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

Εάν συνδυασμοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων διενεργείται κλήρωση.

Εάν και μετά τη διανομή εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε επιλαχόντος συνδυασμού.

Εάν έχει απομείνει προς διάθεση μία μόνον έδρα, την καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.

Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.
5. Η αναλογική κατανομή των εδρών στην περίπτωση της παραγράφου 2 του παρόντος γίνεται ως εξής:

Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.

Στην περίπτωση αυτή, ο επιτυχών συνδυασμός μπορεί να λάβει αριθμό εδρών που ξεπερνά το ποσοστό των τριών πέμπτων (3/5).

Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απομένουν κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

Εάν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, διεξάγεται κλήρωση.

Εάν μετά την κατανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού.

Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, διενεργείται μεταξύ τους κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.
6. Σε περίπτωση που έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός υποψηφίων, ο δήμαρχος εκλέγεται από το μοναδικό συνδυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης, και μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, εκλέγονται τακτικοί και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί σύμβουλοι.

Περίπτωση εκλογής τη 2η Κυριακή

Άρθρο 33 - Επανάληψη της ψηφοφορίας

1. Εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος δήμαρχος και ο συνδυασμός του που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Εάν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο συνδυασμοί ισοψηφήσουν, το αρμόδιο πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού.
2. Οι έδρες των δημοτικών συμβουλίων κατανέμονται, σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας, στους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές, σε δύο φάσεις, που ονομάζονται κατανομές. 

Στην πρώτη (Α΄) κατανομή κατανέμονται οι μισές έδρες του δημοτικού συμβουλίου. Το κλάσμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα. 

Στη δεύτερη (Β΄) κατανομή κατανέμονται οι υπόλοιπες. 

Με βάση τον αριθμό των εδρών των δημοτικών συμβουλίων οι έδρες που αναλογούν σε καθεμία από τις δύο αυτές κατανομές έχουν ως εξής: 

για τα 13μελή συμβούλια οι έδρες της Α΄ κατανομής είναι 7 και της Β΄ κατανομής 6, 

για τα 17μελή συμβούλια 9 και 8 αντίστοιχα, 

για τα 21μελή συμβούλια 11 και 10 αντίστοιχα, 

για τα 27μελή συμβούλια 14 και 13 αντίστοιχα, 

για τα 33μελή συμβούλια 17 και 16 αντίστοιχα, 
για τα 41μελή συμβούλια 21 και 20 αντίστοιχα, 

για τα 45μελή συμβούλια 23 και 22 αντίστοιχα, 

για τα 49μελή συμβούλια 25 και 24 αντίστοιχα.
3. Οι έδρες της Α΄ κατανομής κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές στην αρχική ψηφοφορία διαιρείται με τον αριθμό των εδρών της Α΄ κατανομής.

Το πηλίκο της διαίρεσης, αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο της Α΄ κατανομής. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.

Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση της Α΄ κατανομής, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

Εάν συνδυασμοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων διενεργείται κλήρωση.

Εάν και μετά τη διανομή εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε επιλαχόντος συνδυασμού.

Εάν έχει απομείνει προς διάθεση μία μόνον έδρα, την καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.
4. Για τη διάθεση των εδρών της Β΄ κατανομής υπολογίζεται, αρχικά, πόσες από τις έδρες αυτές πρέπει να προσκυρωθούν στον επιτυχόντα συνδυασμό, ώστε να συγκεντρώσει συνολικά, συνυπολογιζομένων και των εδρών που κατανεμήθηκαν σε αυτόν από την Α΄ κατανομή, τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών. 

Οι έδρες της Β΄ κατανομής που απομένουν προς διάθεση, μετά την παραχώρηση των εδρών στον επιτυχόντα συνδυασμό, διατίθενται στον άλλο συνδυασμό που έλαβε μέρος στην επαναληπτική ψηφοφορία. 

Στην περίπτωση όπου λόγω του μικρού αριθμού εδρών που τους έχουν κατανεμηθεί από την Α΄ κατανομή, ο επιτυχών συνδυασμός δεν μπορεί να συμπληρώσει τον αριθμό των τριών πέμπτων (3/5) του συνόλου των εδρών, προσκυρώνονται σε αυτόν όλες οι έδρες της Β΄ κατανομής και δεν γίνεται καμία μεταβολή στη διάθεση των εδρών της Α΄ κατανομής, ανάμεσα στους υπόλοιπους συνδυασμούς.
5. Σε περίπτωση ισοψηφίας στην πρώτη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία δύο ή περισσότερων συνδυασμών, στην επαναληπτική ψηφοφορία μετέχουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι όλων των συνδυασμών που ισοψήφησαν.
6. Σε περίπτωση ισοψηφίας στη δεύτερη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία δύο ή περισσότερων συνδυασμών, στην επαναληπτική μετέχουν ο υποψήφιος δήμαρχος του πρώτου σε αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων συνδυασμού και οι υποψήφιοι δήμαρχοι των συνδυασμών που ισ .............κλπ

7 σχόλια:

  1. Ρίξτε μια ματιά κι εδώ :

    Εγκύκλιος υπ’ αριθμ. 14 για τη διενέργεια των εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 για την ανάδειξη
    ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ και κάντε υπολογισμούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε περίπτωση που βγει ο Τίγκας πρέπει να πειραχτούν οι έδρες του α γύρου καθώς δεν φτάνουν ώστε να φτάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία... απλά πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε περίπτωση που βγει ο Τίγκας, θα πάρει συνολικά 2 από την πρώτη κατανομή και 16 από τη δεύτερη, δηλ. 2 + 16 = 18 έδρες. Αρα θα έχει περισσότερες από τις μισές των 33 συνολικά εδρών, δηλ, θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Σύμφωνα με το ΝΟΜΟ (Ν.3852/10, αρθ. 33, § 4, εδ. 3), "δεν γίνεται καμία μεταβολή στη διάθεση των εδρών της Α΄ κατανομής, ανάμεσα στους υπόλοιπους συνδυασμούς".
      Σύνθετα πράγματα ...

      Διαγραφή
  3. Κάντε τους υπολογισμούς βάσει της σχετικής εγκυκλίου του ΥΠΕΣ για τις εκλογές του 2014 και βγάλτε τις έδρες κανονικά. Απλά πράγματα, η εγκύκλιος τα αναφέρει αναλυτικά και με παραδείγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασε εσύ την εγκύκλιο: Να σε διευκολύνω: ΑΔΑ: ΒΙΗΧΝ-ΔΚ3, σελίδα 53 τελευταία παράγραφο...

      Διαγραφή
    2. Τη διάβασες την εγκύκλιο που σου λέει ο σχολιαστής των 3:02, κύριε "απλά πράγματα" ;; Τρέχα τώρα να διαβάσεις και το αρθ. 112 § 2 του ΠΔ26/2012 για το ιδιώνυμο αδίκημα που διαπράττει όποιος με ψευδείς ειδήσεις εξαπατά τον εκλογέα.
      Μην χάνεις την ψυχραιμία σου, όμως, και συνέχισε

      Διαγραφή
  4. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΩΣΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ Ο ΑΘΛΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΑΛΛΩΤΕ ΕΔΕΡΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ {ΚΑΤΣΙΕΡΗΣ } ΑΥΤΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή