Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ "ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ"! ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ!

Υπό ειδικές και αυστηρές συνθήκες θα κρατούνται στο εξής σε ξεχωριστές φυλακές αλλά και σε διαφορετικά κελιά, μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, επικίνδυνοι υπόδικοι και κατάδικοι, διωκόμενοι για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις και όσοι στασιάζουν οργανωμένα κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.
Αυτό προκύπτει μετά από την ψήφιση κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στα άρθρα και στο σύνολο, από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και διατάξεις». Κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί του συνόλου με 52 ψήφους υπέρ και 48 κατά (σε σύνολο 100 ψηφισάντων βουλευτών).
Το άρθρο 1 που αφορά τις προϋποθέσεις και τους όρους για κρατούμενους σε φυλακές ύψιστης ασφάλειας (τύπου Γ'), υπέρ τάχθηκαν 56 βουλευτές και κατά 44 βουλευτές. Κατά πλειοψηφία, ψηφίστηκαν και τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας ενισχύεται σημαντικά στα νέα σωφρονιστικά ιδρύματα που θα δημιουργηθούν αλλά και εκτός αυτών.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ιδρύονται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, φυλακές με υψηλό δείκτη ασφαλείας. Θα ονομάζονται καταστήματα «τύπου Γ», όπου θα κρατούνται οι υπόδικοι και οι κατάδικοι για βαριάς μορφής εγκληματική συμπεριφορά, μεταξύ των οποίων και οι διωκόμενοι με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Το καθεστώς κράτησής τους προδιαγράφεται από το νέο νομοθέτημα ως εξαιρετικά αυστηρό, ανάλογο εκείνων που εφαρμόζονται σε χώρες της Ε.Ε. και στις ΗΠΑ.
Όσοι θα κρατούνται σε αυτές τις φυλακές -η πρώτη θα λειτουργήσει στον Δομοκό- δεν θα μπορούν να λαμβάνουν άδειες κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Επίσης οι μεταγωγές τους και οι όποιες μετακινήσεις τους θα γίνονται με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., της οποίας ο ρόλος αναβαθμίζεται και περιλαμβάνει εκτός της εξωτερικής φρούρησης των φυλακών και ενέργειες εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Προβλέπεται, μάλιστα, για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, οι κρατούμενοι με ειδική διαβάθμιση επικινδυνότητας να κρατούνται κατά καιρούς -σε περιπτώσεις μεταγωγών- σε αστυνομικά τμήματα για να μηδενίζεται ο κίνδυνος απόδρασης κατά τη μεταγωγή τους από τις φυλακές σε δικαστήρια η δικαστικές αρχές.
Κελιά τύπου Γ
Όπως προβλέπεται στις νέες ρυθμίσεις, υψηλής επικινδυνότητας κακοποιοί, πέραν της ειδικής φυλακής υψίστης ασφαλείας, θα μπορούν να κρατούνται και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους-κελιά, που επίσης θα έχουν τα χαρακτηριστικά της φυλακής, με υψηλή διαβάθμιση ασφαλείας. Τα κελιά αυτά θα ονομάζονται «τύπου Γ» και θα έχουν ειδική φρούρηση και αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Η διακίνηση των κρατουμένων σε αυτά θα γίνεται πάντα, όπως και στη φυλακή υψίστης ασφαλείας, με ευθύνη των αστυνομικών αρχών.
Οι φυλακές θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη, τύπου Α, όπως την περιγράφει το νέο νομοσχέδιο, όπου θα κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι για χρέη και όσοι γενικά εκτίουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια. Στη δεύτερη, τύπου Β, θα κρατούνται υπόδικοι αλλά και κατάδικοι με «μεσαίας» ποινικής αξιολόγησης παραβατική συμπεριφορά, κακουργήματα που επισύρουν καθείρξεις όχι όμως ισόβια. Και τις φυλακές τύπου Γ, με κρατουμένους, υπόδικους και καταδίκους με υψηλή επικινδυνότητα. Την κρίση για το πού θα κρατείται κάποιος θα κάνει αρμόδιος εισαγγελέας. Σε περιπτώσεις που η αξιολόγησή του θεωρείται εσφαλμένη, θα μπορεί ο κρατούμενος να προσφύγει δικαστικά και να διεκδικήσει μεταβολή του χώρου κράτησής του. Για τους κρατουμένους των φυλακών Α τύπου προβλέπεται διαδικασία χορήγησης αδειών χωρίς να απαιτούνται εξαιρετικές προϋποθέσεις, ενώ για όσους κρατούνται σε φυλακές τύπου Β οι άδειες χορηγούνται μεν, αλλά με αυστηρότερα κριτήρια.
 Ο ρόλος της αστυνομίας
Τη φρούρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων αναλαμβάνει με ευρείες αρμοδιότητες ειδικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα έχει αρμοδιότητα επιβολής της τάξης μέσα στις φυλακές, όπως για παράδειγμα, όταν εκδηλώνονται στάσεις, οργανωμένες προσπάθειες απόδρασης κ.λπ. Προβλέπεται, μάλιστα, και η χρήση όπλων σε ειδικές περιπτώσεις προς αντιμετώπιση εξαιρετικών καταστάσεων από τις οποίες κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Τέλος, δίδεται η δυνατότητα σε συνταξιούχους δικαστές αλλά και αστυνομικούς με βαθμό ταξίαρχου και άνω, να διορίζονται διευθυντές φυλακών, ενώ ορίζονται προϋποθέσεις απόλυσης κρατουμένων που πάσχουν από σοβαρές νόσους, αλλά και κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε καθείρξεις έως 10 χρόνια και έχουν εκτίσει ήδη τα 2/5 της ποινής τους.
Πρέπει να γίνουν λέει ο υπουργός
Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης «είδαμε πολλά περιστατικά βίας κρατουμένων κατά φυλάκων με τη χρήση μαχαιριών, με αποκορύφωμα το βίαιο θάνατο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Μαλανδρίνο, απόπειρες απόδρασης με ελικόπτερο, ομηρίες φυλάκων με τη χρήση όπλων που είχαν εισαχθεί σε φυλακή, θανάτους κρατουμένων από επιθέσεις συγκρατουμένων τους, αλλά και καταδρομική επίθεση σε κατάστημα κράτησης με σκοπό την απελευθέρωση κρατουμένων και πολλούς τραυματισμούς υπαλλήλων από πυροβόλα όπλα και μαχαίρια.
Για λευκά κελιά μιλάει η αντιπολίτευση
Από την αντιπολίτευση, σημειώνεται ότι πρόκειται για φυλακές στις οποίες οι κρατούμενοι δεν θα έχουν στοιχειώδη δικαιώματα που αναγνωρίζει ο σωφρονιστικός κώδικας, όπως επισκεπτήρια, άδειες, επικοινωνία και εργασία και ουσιαστικά σημαίνει την απαρχή της δημιουργίας και της λειτουργίας «λευκών» κελιών που επιτάσσουν την πειθαρχία, την πλήρη ακινησία και συνθήκες εφάμιλλες του βασανισμού.
koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου