Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΙΚΥΣ ΝΙΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ!

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία πέρα από ημέρα τιμής για τα ηλικιωμένα άτομα αποτελεί πρωτίστως ημέρα υπενθύμισης του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς και της ευθύνης που έχουμε ως κοινωνία απέναντι τους. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, μέσω της σημαντικής βοήθειας που προσφέρουν στην οικογένεια, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, καθώς και  του εθελοντικού έργου τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Σε μια πραγματικότητα που όλοι δοκιμάζονται  από την οικονομική και αξιακή κρίση,  οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερο από ποτέ τη συμπαράστασή μας. Ανεξαρτησία και ασφάλεια, φροντίδα και κοινωνικοποίηση αποτελούν αρχές προτεραιότητας.
 Στα πλαίσια της Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Παπάγου-Χολαργού υλοποιούνται προγράμματα και στηρίζονται δομές στην κατεύθυνση της εξασφάλισης αξιοπρεπούς και ποιοτικής διαβίωσης για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στηρίζει μοναχικούς και ανήμπορους συμπολίτες με την παροχή καθαριότητας, σίτισης, ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης. Η λειτουργία του ΚΑΠΗ μέσω του Νομικού Προσώπου ΔΟΚΜΕΠΑ αποτελεί τόπο κοινωνικοποίησης, έκφρασης και δημιουργικής απασχόλησης για τους ηλικιωμένους με τη δραστηριοποίηση τους σε πολιτιστικές ομάδες, επιμορφωτικά προγράμματα και ημερίδες, διοργάνωση εκδρομών και επισκέψεων. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο προσφέρει σημαντική βοήθεια μεταξύ άλλων και στα άτομα της τρίτης ηλικίας που δε μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Η συνδρομή κοινωνικών λειτουργών, νοσοκόμων, εθελοντών ιατρών και ψυχολόγων[μέσω των δημοτικών Πολυιατρείων] είναι καταλυτική στην εξασφάλιση της απαραίτητης φροντίδας στα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Πέρα από τη στήριξη και ενίσχυση των υφιστάμενων δομών, άμεση προτεραιότητα αποτελεί  η  υλοποίηση καινούργιων κοινωνικών προγραμμάτων και η στήριξη νέων δομών ώστε οι ηλικιωμένοι να μπορούν να διαβιούν ποιοτικά και δημιουργικά.  Χαρτογράφηση των αναγκών και κατά το δυνατό εξατομίκευση αυτών, αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, και πάνω απ΄όλα κοινωνική συνέργεια και εθελοντισμός είναι τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε για να το πετύχουμε.
Στους  ηλικιωμένους δεν αρμόζει να ρημάζουν από μοναξιά και εγκατάλειψη. Στους ηλικιωμένους αρμόζει να είναι ενεργά παρόντες στον κοινωνικό βίο. Είναι πηγή ζωής και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές και τους θέλουμε δίπλα μας.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης
                                                                               Βίκυ Νικάκη

                                                                               Δικηγόρος

1 σχόλιο:

  1. Τα ευχολόγια κ.Βίκυ μας είναι εύκολα , τα έργα είναι δύσκολα και οι ηλικιωμένοι θέλουν έργα, αγάπη, στήριξη, συμπαράσταση, δηλαδή κοινωνικές παροχές . Περιμένουμε λοιπόν τη συνέχεια . . . .και ελπίζω να μη αντιγράψετε τον Ξύδη ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή