Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Η ΡΩΣΙΑ ΠΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ: ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΙΤΗΡΩΝ! ΝΤΟΜΙΝΟ ΡΑΓΔΑΙΑΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ!

Η κυβέρνηση της Ρωσίας, μιας χώρας που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα δημητριακών του πλανήτη, θα επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές αυτές, για να ανεβάσει τις τιμές των τροφίμων στις δυτικές αγορές και για να φέρει με την κίνηση αυτή σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ εισάγουν σιτάρι από την Ρωσία από τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης
Η αύξηση της τιμής των δημητριακών θα επιφέρει πληθωριστικές πιέσεις στις απόλυτα εξαρτημένες δυτικές αγορές.
Θα είναι η τρίτη φορά μετά το 2008, και το 2010 που η Ρωσία θα κλείσει την "ροή" των δημητριακών προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη Δύση. Το 2008 πάλι οι ΗΠΑ έκαναν "τσαλιμάκια" στη Ρωσία λόγω της αμυντικής επιχείρησης των Ρώσων στη Γεωργία (οι Γεωργιανοί επιτέθηκαν πρώτοι με παρότρυνση των Αμερικανών σε Οσετία και Αμπχαζία, σκοτώνοντας μάλλιστα και Ρώσους στρατιώτες, αλλά τα ελεγχόμενα δυτικά και ελληνικά ΜΜΕ τα παρουσίασαν όλα ανάποδα) και είχαν επιβάλλει και τότε κυρώσεις.
Πρόκειται για μια κίνηση που ακολουθεί την επιβολή άτυπων περιορισμών διαμέσου ελέγχων ποιότητας που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Μόσχα σπεύδει να εξασφαλίσει ταυτόχρονα και την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.
Η Ρωσία κατέγραψε μια τεράστια σοδειά σιτηρών αυτή τη χρονιά (104 εκατ. τόνοι), αλλά η αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και οι υψηλές τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο πυροδότησαν μια αλματώδη αύξηση των εξαγωγών και η χώρα πλέον χρειάζεται να περιφρουρήσει τα αποθέματά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μια συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Πρέπει να διαθέτουμε τα ελάχιστα αποθέματα που εγγυώνται τη διατροφική ασφάλεια της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι είναι καιρός να εξετάσουμε την επιβολή διοικητικών μέτρων για τον περιορισμό των εξαγωγών», ανέφερε ο Μεντβέντεφ.
«Θα προετοιμάσουμε μια πρόταση για να ληφθεί απόφαση σχετικά με έναν εξαγωγικό δασμό... θα γίνει μέσα σε 24 ώρες», αποκρίθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο Μεντβέντεφ κάλεσε τον Ντβόρκοβιτς να του υποβάλει την πρόταση για να την υπογράψει.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζητούν για έναν απαγορευτικό δασμό κι ενδέχεται να τον επιβάλουν πριν οι εξαγωγείς μπορέσουν να εκτελέσουν τις παραγγελίες τις οποίες έχουν ήδη λάβει από το εξωτερικό, σύμφωνα με μια πηγή του αγροτοβιομηχανικού τομέα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία ανέστειλε τη φόρτωση σιτηρών σε τρένα για την εξαγωγή τους, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Η φόρτωση διεκόπη την 17η Δεκεμβρίου επ' αόριστον. Ο κρατικός οργανισμός των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, που έχει το μονοπώλιο στις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Η Ρωσία μπορεί να εξαγάγει 28 εκατ. σιταριού χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τις εγχώριες ανάγκες, εκ των οποίων οι 21 εκατ. τόνοι έχουν ήδη εξαχθεί από την έναρξη της περιόδου 2014-2015, την 1η Ιουλίου, διευκρίνισε ο Ντβόρκοβιτς στη συνάντηση. Μια εκπρόσωπός του απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Η Ρωσία είχε επιβάλει έναν προστατευτικό δασμό στις εξαγωγές σιταριού το 2008 και το 2010.
Ο περιορισμός των εξαγωγών θα αυξήσει τις τιμές τους σε διεθνές επίπεδο και θα τις μειώσει εγχωρίως. Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίες του ρουβλίου έχει ήδη αυξήσει σημαντικά τις τιμές στην εσωτερική αγορά.
Ας δούμε τι είχε γίνει το 2010 όταν είχε περιορίσει τις εξαγωγές λόγω των μεγάλων πυρκαϊών στη Σιβηρία:
 "Ράλι πραγματοποιούν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων εδώ και λίγες εβδομάδες στα εξειδικευμένα χρηματιστήρια του Σικάγου και του Λονδίνου. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα ταχύτητας είναι οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι και άλλα να έχουν φθάσει στα ύψη.
Η τιμή του σιταριού, για παράδειγμα, ενώ ήταν γύρω στα 135 ευρώ ο τόνος από τον Ιανουάριο μέχρι και το πρώτο πεντάμηνο του έτους πλέον σκαρφάλωσε στα 236 ευρώ. Η τιμή του κριθαριού από 2.475 ρούβλια ο τόνος που ήταν στις αρχές του χρόνου – κι ακόμη χαμηλότερα κατά τη διάρκεια του – έφθασε τα 4.250, κοκ.
Η άνοδος της τιμής αποδόθηκε από πολλούς στις ζημιές που υπέστη η ρωσική παραγωγή λόγω της ασυνήθιστης ανόδου της θερμοκρασίας, των πρωτοφανών σε έκταση πυρκαγιών που ακολούθησαν και της απόφασης του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών από τις 15 Αυγούστου μέχρι και το τέλος του χρόνου.
 Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η ρωσική παραγωγή θα κυμανθεί από 70 έως 75 εκ. τόνους, όταν η περυσινή σοδειά είχε αγγίξει τα 100 εκ. τόνους. Χαμηλότερα θα κινηθεί επίσης κι η παραγωγή της Ουκρανίας, που κι αυτή σκέφτεται να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις μειώνουν την ετήσια παραγωγή από 48 εκ. τόνους πέρυσι σε 40 εκ. φέτος.
 Η απόφαση του Κρεμλίνου χαρακτηρίστηκε σωτήρια για την εγχώρια ζήτηση καθώς διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σταριού κι οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλές εντός της Ρωσίας.
 Στο εξωτερικό όμως επέφερε αναστάτωση καθώς μια σειρά χώρες έπρεπε να μεριμνήσουν για τον ομαλό ανεφοδιασμό τους, με τις περισσότερες απ’ αυτές να βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Ειδικότερα η Αίγυπτος, που αγοράζοντας πέρυσι 6 εκ. τόνους αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικών σιτηρών, η Τουρκία, η Συρία, το Ιράν, η Λιβύη, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Υεμένη και το Ιράκ."
Αυτά εν έτει 2010. Περιτό να πούμε ότι η αύξηση της τιμής των τροφίμων επέφερε την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη σε σειρά χωρών, καθώς έπεσε κυριολεκτικά πείνα. Η Αμερική θεωρητικά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις με τις γνωστές μεταλλαγμένες ποικιλίες της οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι κάνουν πολύ κακό στον πληθυσμό που τα καταναλώνει.
Μια αύξηση στις τιμές των τροφίμων μπορεί να επιφέρει παγκόσμια καταστροφή, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί στην Αποκάλυψη
“Και όταν άνοιξε την τρίτη σφραγίδα, άκουσα το τρίτο ζώο να λέει: Έλα και βλέπε. Και είδα, και να, ένα άλογο, μαύρο, κι εκείνος που καθόταν επάνω σ’ αυτό είχε μια ζυγαριά στο χέρι του. Και άκουσα μια φωνή στο μέσον των τεσσάρων ζώων, που έλεγε: Ένας χοίνικας σιτάρι για ένα δηνάριο· και τρεις χοίνικες κριθάρι για ένα δηνάριο· και: Το λάδι και το κρασί μη τα βλάψεις” Αποκάλυψη 6:5,6.
Ο Β.Πούτιν ως γνήσιος Χριστιανός Ορθόδοξος ξέρει την πραγματική αξία του σιταριού, η οποία δεν συγκρίνεται με τρισεκατομμύρια "αεροδολαρίων", και γνωρίζει ότι ο πραγματικός πλούτος είναι η αυτάρκεια, σε τρόφιμα,ενέργεια και οπλικά συστήματα.
Εν ολίγοις το αποτέλεσμα είναι πάλι το ίδιο, μια χώρα που δεν έχει ενεργειακές ανάγκες και μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό της ενω την ίδια στιγμή έιναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη, και αποδεδειγμένα διαθέτει τις δεύτερες ισχυρότερες συμβατικές δυνάμεις του πλανήτη, που και αυτές τις συντηρεί η εγχώρια βιομηχανία και το εγχώριο επιστημονικό προσωπικό, δεν μπορεί να λυγίσει, αντίθετα πολλές νέες ανερχόμενες δυνάμεις συνειδητοποιούν ότι πρέπει να σταθού στο πλευρό της και να αποβάλουν το δολάριο από τις οικονομίες τους "ξεδοντιάζοντας" την Ουάσιγκτον για πάντα.
Αυτό ακριβώς που σκέφτονται Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Αργεντινή, διότι οι ΗΠΑ έχουν ένα μεγάλο ελάττωμα, λογικό για το νεαρό της ηλικίας τους, τα θέλουν όλα δικά τους, και προπαντώς χωρίς ανταγωνιστές.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου