Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

SOS! ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ! Η ΤΗΛΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ...

του Γιώργου Λεκάκη
συγγραφέα-ερευνητή-δημοσιογράφου
Η ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΗ (λαθρο) μεταναστευτική ροή σ' ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο αυξήθηκε το πρώτο 10μηνο του 2014 κατά— 352%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 - και μάλιστα βαίνει αυξανόμενη!... Επίσης το 2014 αυξήθηκαν και οι συλλήψεις των «δουλεμ­πόρων (σε 197 από 70 που ήταν την προηγουμένη χρονιά!). Αυτά από επίσημα χείλη, του υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μ. Βαρβιτσιώτη... Όμως οι μικρές κοινωνίες των μικρονησιών μας, δεν μπορούν άλλο αυτήν την ξέφραγη...

κατάσταση... Γι' αυτό και ο Δήμος Τήλου, προέβη στο ακόλουθο ψήφισμα: -Είναι γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία της Τήλου αντι­μετώπισε το τεράστιο κύμα των μεταναστών που κα­τέκλυσε το νησί μας και ειδικά κατά τους καλοκαι­ρινούς μήχ-ες. Έχουν γραφεί στον ελληνικό και ευ­ρωπαϊκό Τύπο, άρθρα που εξυμνούν την ευαισθησία και την προσφορά των ακριτών κατοίκων του νηοιού μας.
Η τελευταία άφιξη προσφύγων στο νησί μας (Κυριακή, 7.12.2014 στις 13.00), ξεπέρασε κάθε όριο αντοχής από πλευράς μας και θράσους από πλευράς διακι­νητών. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια δημοτικού συμβούλου του Δήμου μας, ο οποίος εκείνην την στιγμή μαζί με το γιο του ευρισκόταν στον κόλπο Λουμπούδι με την βάρκα τους, ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος με τουρκική σημαία άφησε το «ανθρώπινο εμπόρευμα» του και ανενόχλητο επέστρεφε στην Τουρκία. Παρ' όλο που ο δημοτικός σύμβουλος τηλεφώνησε στις αρμόδιες Αρχές, καταδίωξη δεν έγινε, εξ άλλου πώς να γίνει, αφού το Λιμενικό δεν διαθέτει σκάφος για το γεγονός!
Επειδή η Τήλος ανήκει στην Ελληνική Επικράτεια, επειδή ως Έλληνες πολίτες φορολογούμεθα για την παροχή δημοσίων υπηρεσιών, επειδή δεν εξαιρούμεθα από την στρατιωτική θητεία ως Έλληνες πολίτες, επειδή είμαστε και Ευρωπαίοι πολίτες, επειδή οι­κονομικά ο Δήμος Τήλου και οι κάτοικοι του δεν αν­τέχουν πλέον το κόστος φιλοξενίας των προσφύγων, επειδή πιστεύουμε και θέλουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβιώσεως για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Τήλο, επειδή θέλουμε να διαφυλάξουμε την υγεία των κατοίκων μας:
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, να διαφυλάξουν την Δημόσια Υγεία των κατοίκων του νησιού μας, με την δημιουργία ενός οργανωμένου «Κέντρου Ανθρωπιστικής Βοήθειας» προς τοις πρό­σφυγες, στο οποίο οπωσδήποτε θα υπάρχει υγειονομική κάλυψη.
ΖΗΤΑΜΕ από το ελληνικό κράτος την στοιχειώδη φύλαξη του νησιού μας, από τις αρμόδιες αρχές, και ΖΗΤΑΜΕ από τα συναρμόδια υπουργεία, την οικο­νομική ενίσχυση του Δήμου Τήλου για την κάλυψη μέρους των δαπανών που προεκλήθησαν κατά την περισυλλογή και φιλοξενία των προσφύγων, δεδομένου ότι ο Δήμος μας εδώ και 29 μήνες δεν λαμβάνει Κεν­τρικούς Αυτοτελείς Πόρους»... Σημειώνω, ότι ο Δήμος έκαμε αίτημα να του παρα­χωρηθεί για τις ανάγκες προσωρινής στεγάσεως των προσφύγων ένα παλαιό στρατόπεδο, το οποίο ανήκει στην Εκκλησία αλλά αρνήθηκε ο... μητρόπολης Σύμης και Τήλου!
Αυτά, από κάποιους 600 ακρίτες μας...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου