Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Πρώτη η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Εκδήλωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», την Τετάρτη, 4/02/2015, στο Αμφιθέατρο του 2ου Γυμνάσιου του Δήμου.
Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε στο...

πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων που διοργανώνει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Τη συζήτηση συντόνισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αγίας Παρασκευής, κ. Ζωή Φωτεινού, Παθολόγος, η οποία αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ενημέρωσης που πραγματοποιείται μέσω αυτής της εκστρατείας και προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό και ταυτόχρονα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών. Ευχαρίστησε τους Επιστημονικούς Φορείς για τη διοργάνωση, καθώς και την έγκριτη ιατρό ομιλήτρια, κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, για την παρουσία και προσφορά της στην ενημέρωση των πολιτών.
Εκ μέρους του ΕΔΔΥΠΠΥ, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Διευθυντής του Δικτύου κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους και τις δράσεις του Δικτύου, που εστιάζουν στην Πρόληψη για την προαγωγή και προστασία της Υγείας του γενικού πληθυσμού της χώρας μας.
Η ομιλήτρια κ. Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά. Παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Ακόμη, η ομιλήτρια παρέθεσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό μας. Επεσήμανε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους.
Στο τέλος, η κ. Γιαμαρέλλου, αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του γιατρού.
Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η μεγάλη αλήθεια: μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου