Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΤΑ' ΣΠΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ! ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ!

Σε παγωμένο κλίμα διεξήχθη η κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο υπουργός Οικονομικών συνάντησε το κ. Σόιμπλε στη γερμανική πρωτεύουσα, τον τελευταίο του,προσώρας, σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας προκειμένου να πείσει τον άκαμπτο Γερμανό, φανατικό θιασωτή της λιτότητας, ότι δεν σχοινοβατεί, ρίχνοντας παράλληλα στο τραπέζι τις ιδέες που ήδη έχουν προσκρούσει στα «τείχη» της Φρανκφούρτης.

Ο αδιάλλακτος υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι κατανοεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ωστόσο επέμεινε στην πολιτική λιτότητας, τονίζοντας ότι... το ταμείο των Γερμανών θα είναι κλειστό σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα και δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Αμφότεροι, συμφώνησαν ότι διαφωνούν...

Συμφωνήσαμε ότι διαφωνήσαμε...
Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης«Συζητήσαμε διεξοδικά και για αρκετή ώρα, όχι πάντα με συμφωνία. Kαταλήξαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη, καθώς δεν είναι απλός ο δρόμος. Η τραπεζική κρίση προκάλεσε προβλήματα. Ευτυχώς έχουμε βγει μέχρι ένα σημείο από αυτήν την κρίση. Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο. Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Παρά την πρόοδο πρέπει να γίνουν ακόμα κάποια πράγματα.

Έχω παρακολουθήσει την προεκλογική εκστρατεία της Ελλάδας, όμως τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί, αυτό δεν το παραβλέπει κανείς. Βέβαια έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου.

Όσον αφορά στην ανεργία θα υπάρξει μείωση αυτό τον χρόνο για πρώτη φορά. Η Ελλάδα είχε πλεόνασμα. Χθες ο κ. υπουργός είπε, και συμφωνώ με αυτό, ότι το χρέος είναι μια υπόθεση που πρέπει να λύσουμε. Για τον λόγο αυτό είναι καθήκον να ψάξουμε για κοινές λύσεις», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα 
«Αν αλλάξει το ισχύον πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί συμφωνία. Να δούμε πώς η Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές»διάσωσης. Για εμάς δεν τίθεται το θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης αλλά να προσαρμοστούμε σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς. Πρέπει λοιπόν και καλούμαστε να δώσουμε την απάντηση στα σημερινά δεδομένα σε ό,τι αφορά την νεολαία και τις θέσεις εργασίας. Χρειάζεται λοιπόν να εργαστούμε προς την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι χρειάζεται και πρέπει να συμμετέχουν για την κρίση. Να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φορολογικός μηχανισμός. Το πρότεινα εκ νέου στον κ. Βαρουφάκη. Παλαιότερα δεν είχε ληφθεί υπόψη η πρόταση αυτή. Να στείλουμε δηλαδή εμπειρογνόμωνες και εμείς. Ο κ. Βαρουφάκης μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους έλληνες ψηφοφόρους αυτό όμως ισχύει για τους ψηφοφόρους όλων των χωρών της Ευρώπης, πρόκειται για ένα δημοκρατικό καθήκον», συνέχισε.

«Έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς τους και χρειάζεται πιστοποίηση από τα ελληνικά κοινοβούλια, όμως αυτό που προέχει είναι η τήρηση των συμφωνιών.

Για το πρόγραμμα σταθερότητας είπα ότι η προσφορά μας άγγιξε ένα σημείο που δεν μπορούσαμε να πάμε παρακάτω. Το θέμα του κουρέματος δεν ήταν στην ατζέντα. Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει πρόσβαση στις αγορές. Υπάρχει λοιπόν μια κοινή ευθύνη για να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη», τόνισε ο Σόιμπλε.

Ο «λύκος» Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «αν αλλάξει το ισχύον πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί συμφωνία. Να δούμε πώς η Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, συζητήσαμε αλλά δεν βρήκαμε λύση».



«Δεν καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία»
Δεν συζητήσαμε το χρέος της Ελλάδας ούτε το πρόγραμμα αποπληρωμής, απλά θέσαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα πλαίσιο ώστε να δοθεί ένα τέλος στην κρίση«Είχα την χαρά να υπογραμμίσω τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μας ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μια ευημερεύουσα Ε.Ε. Δεν καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία. Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι. Δεν συζητήσαμε το χρέος της Ελλάδας ούτε το πρόγραμμα αποπληρωμής, απλά θέσαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα πλαίσιο ώστε να δοθεί τέλος στην κρίση. Οι συμπολίτες μου το μόνο που επιθυμούν είναι να σταματήσει αυτή η απαξίωση. Είμαι σίγουρος και στη Γερμανία το συμμερίζονται αυτό. Φαίνεται λοιπόν ότι πολλές φορές η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο. Στο πλαίσιο των επισκέψεων που έκανα είχα πάντα στο νου την ενότητα της Ευρώπης. Η κυβέρνησή μας δεν θα σταματήσει μέχρι να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.




Η αίθουσα όπου θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών
Η αίθουσα όπου θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου