Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Η ΚΑΝΕΛΛΗ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ...ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΤΟΥ!

Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στο «Protagon» του Σταύρακα Θεοδωράκη, που επικαλέστηκε σήμερα στην Βουλή η Γαρυφαλλιά Κανέλλη. 

Στο εκπληκτικό αυτό άρθρο που κρύβουν όλα τα Κανάλια των Εργολάβων, ο μορφονιός ο Βαρουφάκης μιλάει για την αναγκαιότητα μιάς ΧΑΡΟΥΜΕΝΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ που θα λυτρώσει την Ελλάδα από τον βρόχο που της έχουν βάλει στον λαιμό οι Δανειστές. ΙΔΟΥ το άρθρο

Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα...
χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε. Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο (βλ. το προηγούμενο άρθρο μου Το Πρώτο Τάνγκο στην Ευρωζώνη) αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων! Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας. Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η 'γενναιοδωρία' μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός: Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι. Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.
Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.

Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.

Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια - δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν! Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο - όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:

• η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών

• η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση

• οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την 'επιτυχημένη' επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)

• οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)

• όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.

Στάση πληρωμών λοιπόν!
Τώρα!
Με χαμόγελο και αισιοδοξία!

(Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν...)

*Ο Γιάνης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

Αυτές  οι σκέψεις  και προτάσεις  που  κάνη  ο  Γιάνης  ειναι  ενός ........   Οπως  λέει  ο  καθηγητής  κύριος  Νικόλαος   Καλογερόπουλος  ενός  ΜΑΓΚΑ   με την  σκέψη !!!

--------  ΝΑ  ΤΟΥΣ    ΤΑ   ΦΑΜΕ  !!!!!!!!
                                                           
Η  ΣΤΑΣΗ   ΤΗΣ     ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ  ....................... Και  γιατί  η  Γερμανία  δέχτηκε  την  απόφαση  της   ΕΚΤ   να  κάνη  αυτή  την ρευστότητα,?    To  print   money ?   Του  ενος   τριλ.  Euros .
Δεν  θέλω  να  δώσω  την εντύπωση  οτι  θεωρώ -- οτι  εχω  εγώ τη  γνώση  και  κανείς  άλλος.  ΕΞ   άλλου  δεν  είμαι  ακαδημαϊκός  ειτε   δημοσιογράφος  να  γράψω ενα  καλό  παραμύθι.     Θεωρώ  τον  εαυτό  μου  ως   Pragmatic.

Το  2008 - 9  που  αρχισε  η  κρίση με  την  φτώχεψη  της   Lehman  Brothers  η  Αμερική  διασώθηκε  διότι το  σύστημα  εδινε  τη  δυνατότητα στην κυβέρνηση  να  περάση  το  νόμο  που  ονόμασαν   Q E  quantitative  easing  ( ποσοτικη  χαλαρωση ) 
Απλά  να κάνουν  print  money .  Με αυτή  την κίνηση  απότρεψαν μια καταστροφή.   Αγόρασε   η   FED   ( κεντρικη  τραπεζα   Αμερικης )  ολα τα τοξικά  ομόλογα  και  μετα απο  4 - 5  χρόνια ολα  ειναι   FINE . Απόδειξη  η οικονομία τους  αρχισε  ξανά  ανάπτυξη  και  το  χρηματιστήριο  σε    record  high .

Την  ιδια  περίπου  περίοδο  αρχισε  και η  κρίση  στην  Ευρώπη.  Και  συνεχίζεται  μέχρι  σήμερα  με πρωταγωνιστή την  Ελλάδα.   Η  Ευρώπη  τότε  δεν  ειχε  αυτόν τον  μηχανισμό  αλλά με τη  συναίνεση  των  Γερμανών  που εως  πρόσφατα  ηταν  κατά  τέτοιου  μηχανισμού  τον  απέκτησαν  τώρα  με  τη  ρευστότητα  που  ανακοίνωσε  ο  κ.   Draghi    to  one   trill. Euros.   
Το  2010  που ειχε  ξεσπάσει  για καλά  το  πρόβλημα  της  Ελλάδας   σε συζήτηση  αναλυτών  στο  τοπικό  κανάλι   BNN  to  Toronto   ενας  απο τους  αναλυτές  νομίζω πως εδωσε  τη  σωστή  απάντηση.  
Λέγοντας :  Οτι  οι  Ευρωπαίοι  και ειδικά  Γάλλοι  και  Γερμανοί  δεν θα άφηναν την  Ελλάδα  να  φτωχέψει  ............ Για  την  ώρα !!!!          (  μια  διευκρίνηση. -- Κράτη  δεν  φτωχεύουν ---- αλλά σταματούν  να πληρώνουν )  
Δεν θα αφήσουν την Ελλάδα  να κάνη στάση πληρωμών  διότι   κυνδυνεύουν  οι  Γαλλικές  και  Γερμανικές  τράπεζες  με  φτώχεψη.   Και  ασφαλώς  ολόκληρη  η  Ευρώπη.   Αποψή του  ηταν  οτι  θα  κρατούσαν  την  Ελλάδα ζωντανή  μέχρι  να  ανακάμψη  η  οικονομία της  Ευρώπης  και  βλέποντας.  
Να  γιατί  δέχτηκε  η  Γερμανία   αυτήν τη   ρευστότητα  της  ΕΚΤ .  Τώρα  ειναι  αργά  πιά  ας  αφήσουνε  οι  Συριζαίοι  τους  θεατρικούς  παλικαρισμούς  οπως  αν φύγουμε απο το  Ευρώ  κινδυνεύει  η  Ευρωζώνη,  και  άλλα.   Αυτά  ειναι  μόνο για εσωτερική  κατανάλωση .  Δεν  πουλάνε  στην  Ευρώπη.  
Η  Ελλάδα  παραιτήθη απο κάθε  δικαίωμα προστασίας.   Μια προστασία που παρείχε  η  υπαγωγή της  στο  διεθνές  δίκαιο.  Αυτή η  προστασία  παραχωρήθηκε με την  υπαγωγή  στο  Αγγλικό  δίκαιο.  
Σήμερα  οχι  μόνο θα αφήσουν την  Ελλάδα  να καταστραφή αλλά  προσεύχωνται  κιόλας  να το  κάνη  μόνη της.    Να  φύγη  απο το  Ευρώ  ( Ευρωζώνη )   εθελοντικώς.  

Η  παροιμία  λέει.  ............
1ον   Αν  δεν  κυνηγήσεις  αυτό που  θες  , δεν θα το  αποκτήσεις  ποτέ  !!!
2ον   Αν δεν ζητήσεις  ή  απάντηση θα ειναι  πάντα  οχι  !!!!
Αυτούς  τους  κανόνες δεν τους καταλαβαίνει   το  ΣΥΡΙΖΑ .  Κυνηγάει  και  ζητάει  πράγματα  που  δεν  τα χωράει  λογικός  νούς.   Ο  τρόπος  και η συμπεριφορά τους  κάνη τους εταίρους  να δυσανασχετούν  και να  αναρωτιούνται  για την  νοημοσύνη τους. 
Μια  οικονομία  γύρω στα  20  τριλλ Ευρω   και  με το  μηχανισμό   ρευστότητας που εφαρμόστηκε  στην  ΕΚΤ   να  κάνη   print  money   δεν  ραγίζει η  οικονομία  με  300  δις  φεση.     Αυτό  ειναι το σκεπτικό  των  Γερμανών   και των υπόλοιπων   Ευρωπαίων  που  συμφώνησαν στον μηχανισμό.  
Θα τα αγοράση  ολα  τα τοξικά  ομόλογα  η  ΕΚΤ   οπως  εκανε  και η  Αμερικανική   FED   και  σε  ενα - δύο  χρόνια  ολοι  θα το  εχουν  ξεχάση.     Ολοι   εκτός  απο  τους  Ελληνες  που θα  συνεχίζουν  να  χρωστάνε.  

Ποια η  μοίρα  της  Ελλάδος  εαν  φύγη  απο το  Ευρώ  και  την  Ευρωζώνη ??   Τα χρέη  θα συνεχίζουν να  ειναι  χρέη.      Ας  διαβάσουν  το  αρθρο ( γράμμα )  του  κύριου  Αντώνη  Κρούστη   (  fileleftheros1966.blogspot.com    or    filikieteria2.blogspot.com) που  εστειλε  στον  Κουτσούμπα - Τσίπρα - Καμμένο -  και  Χρυσή  αυγή.  
ΑΥΤΑ   ΔΕΝ   ΜΑΣ   ΤΑ '   ΠΑΤΕ   κ.   ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ.............   Πως  χρηματοδότησε  ο  Λενιν  τη  χώρα  του  μετα  την  αρνηση   πληρωμών...?..........
Για  οσους  δεν  γνωρίζουν  τα  ομόλογα  ολων  των  κρατών  και  τα  ελληνικά   ειναι  στις  αγορές  και  οποιος  θέλει  αγοράζη. 
Τι  θα γίνη  εαν  οι  Τούρκοι  αποφασίσουν  μια  μερα  να  αγοράσουν τα  Ελληνικά  ομόλογα .  Αυτά  που  εχουν η  ΕΚΤ  και  οποιος  δήποτε  άλλος.   Και  στείλουν στην  Ελλάδα  τελεσίγραφο   η  τα    ΛΕΦΤΑ   η   τα   ΝΗΣΙΑ. ????  
 Και  μη  μου  πη  κάποιος  για  διεθνές  δίκαιο  και  κανόνες διότι  οι  Τούρκοι  τους  εχουνε  γράψη  επανειλημμένος αυτούς τους κανόνες.    Και  ειτε  να  μου  πη  κάποιος  οτι  θα μας βοηθήση  κάποιος.   Αντιθέτως  θα το  ευχαριστηθούν και τότε  να δήτε το  χαμόγελο  της  κ.  Merkel   και του  κ.  schaeuble 
 
 Παράδειγμα . !!!   Ο κύριος     Gwyn   morgan   he  is  one of the  elyte  Business man  of  Canada.   Σε  αρθρο του  πριν 3  χρόνια  εδώ στο  τοπικό   GLOBE   and   MAIL   εγραφε.   Οι  Ελληνες  πρέπει  να τιμωρηθούν  παραδειγματικά.   Οχι  διότι  ειναι  Ελληνες  αλλά  διότι  μας  είπαν  ΨΕΜΑΤΑ. !!!  Τους  δεχθήκαμε  στα  Clubs  των  ισχυρών  και μας  κορόϊδεψαν. !!!!!!!
Και το χειρότερο  ειναι  οτι  οι  Ελληνες  πολιτικοί  συνεχίζουν  την ιδια τακτική  οχι  μόνο με  ψέματα  αλλά και  ΜΑΓΚΙΑ. !!
So :   Διαλέξτε   αυτοκτονία   η   ελπίδα.     Και  η  ελπίδα  ειναι  μέσα  στην  Ευρώπη  και  οχι  στις  ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ   των  Συριζαίων.  
Να  ειστε  καλά  και  καλή  Σαρακοστή     Peter  Triantafyllos  Toronto   Feb  18--15 

1 σχόλιο:

  1. Για αυτό πιστεύω ό,τι λέει μπαρούφες ο Μπαρουφάκης,επί μονίμου!!!''Ερασιτέχνηης'' τσ,τσ,τσ, τι να πείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή