Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Η "ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ" ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ!


Λάβαμε από τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Καλογερόπουλο της "Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού" απάντηση στα όσα μας ρωτούσαν ενορίτες της Εκκλησίας. Πριν δημοσιεύσουμε την απαντητική επιστολή...


θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε στον καλό ποιμένα του ιερού ναού τα εξής:
1. Επειδή η απάντηση του Πρωτοπρεσβύτερου χαρακτηρίζει "απολύτως ανακριβές" το δημοσίευμα, λέμε το εξής: Η εφημερίδα δεν παίρνει θέση, απλά μεταφέρει ερωτήματα-απορίες ενοριτών. Τα ερωτήματα είναι ακριβή και μας μεταφέρθηκαν έτσι. Ο ιερός-δημοσιογραφικός σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε τις όποιες απορίες-ερωτήματα των όποιων ενοριτών. Το μόνο που προσέθεσε η εφημερίδα, ως μια γενική θεώρηση είναι ότι θα πρέπει όλοι οι ιεροί ναοί να προβαίνουν σε δημόσιο απολογισμό. Οι ιερείς πρέπει να αισθάνονται όμορφα που διατυπώνονται τέτοιες απορίες διότι θα τις λύσουν ξεκάθαρα, όπως άλλωστε κάνει ο ιερέας με την απάντησή του. 
2. Ο αγαπητός ιερέας δεν πρέπει να αμφιβάλει για το ειλικρινές της προθέσεως του εκδότη του "Ανεξάρτητου Παρατηρητή", όπως επίσης ότι οι απορίες αυτές είναι υπαρκτές και δεν είναι ανώνυμοι όσοι τις διατύπωσαν. Τα ονόματα είναι στη διάθεσή μας. Ακόμη και ένας ενορίτης να υπάρχει που διατυπώνει τέτοιες απορίες, αυτές πρέπει να του λυθούν. Είναι ή δεν είναι έτσι αιδεσιμολογιότατε; Ένας ενορίτης, με το αντίδωρο στο χέρι ήρθε και μας διατύπωσε τις απορίες του. Γιατί λοιπόν σπεύδετε να υποτιμήσετε την αξία του άρθρου; 
3. Η υποκρυπτόμενη ειρωνεία σε διάφορα σημεία της απαντητικής επιστολής του ιερέα, μας υποχρεώνει να πούμε τα εξής. Αναφορικά με το "θα σας πρότεινα να είσαστε υπερήφανοι για  όλους τους Ιερείς", που επισημαίνει ο πατήρ Ιωάννης, δεν έχει χρεία να το κάνει. Ο εκδότης της εφημερίδος είναι υπερήφανος για το σύνολο των ιερέων του Χολαργού-Παπάγου, ο ίδιος δε, έχει πνευματικό, ιερέα από τον Χολαργό και είναι αιμοδότης και στην "Παναγία Φανερωμένης", στην τελευταία δε αιμοδοσία της ήταν παρών! Μην ξεχνάτε ότι σε σημερινό άρθρο"αποκαλούμε τους ιερείς της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού" "εκλεκτούς"!
4. Στην αρχή της επιστολής του ο πατήρ Ιωάννης, υποδεικνύει πώς θα έπρεπε να γράψουμε τον τίτλο και ότι  "η  Παναγία μας η ίδια δεν ασχολείται με υπολογισμούς και απολογισμούς". Γιατί τέτοια ειρωνεία πάτερ; Όταν βάζουμε την πρόταση σε εισαγωγικά "Παναγία Φανερωμένη Χολαργού"εννοείται ότι αφορά στην ενορία και όχι στο πρόσωπο της Παναγίας. Το "Χολαργού" προσδιορίζει τον ιερό ναό και όχι το πρόσωπο της Παναγίας. Όταν περαστικοί μάς ρωτούν "προς τα πού είναι η Παναγία Φνερωμένη;", είναι σαφές ότι εννοούν την ενορία ή τον ιερό ναό και όχι το πρόσωπο της Παναγίας! 
5. Για ποιες πληροφορίες κάνετε λόγο και σε ποια διασταύρωση πληροφοριών αναφέρεστε αιδεσιμότατε; Εμείς, επαναλαμβάνουμε, απορίες των ενοριτών δημοσιεύσαμε. Οι ερωτήσεις των ενοριτών πρέπει να...διασταυρώνονται πριν διατυπωθούν;;;

Τέλος πάντων. Ευχαριστούμε για την απάντηση και είναι χαρά μας να υπάρξουν παρόμοιες απαντήσεις και από άλλους ιερείς ναούς. 

Απάντηση  για τον  «Ανεξάρτητο Παρατηρητή».

 κ. Γ. Βραχιολίδη,
 Σχετικά με το απολύτως ανακριβές  δημοσίευμά σας στις 27/5/2015, που αφορά στον Ιερό Ναό μας, σας ενημερώνουμε τα κάτωθι:
 «ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ…»,  σωστότερο  «Γιατί  η ενορία της Παναγίας…».H  Παναγία μας η ίδια,  κ. Βραχιολίδη, σας υπενθυμίζω δεν ασχολείται με υπολογισμούς και απολογισμούς , πρεσβεύει στον Υιό της και Θεό της και Θεό μας , για τη σωτηρία όλων μας.  Να  το προσέχετε  αυτό αφού ασχολείστε και με τα εκκλησιαστικά .
1.         Για το έτος 2015, σύμφωνα με τα επισήμως τηρούμενα αρχεία βιβλίων Βαπτίσεων, Γάμων και θανάτων, που τηρούνται στον  Ιερό Ναό μας, και είναι πάντα στη  διάθεση όλων, έχουν τελεσθεί   4 Γάμοι και έχει κανονισθεί να γίνουν ακόμα άλλοι 5, σύνολο 9 Γάμοι λοιπόν. Έχουν τελεσθεί 10  Βαπτίσεις έως σήμερα , και όσο για τις  Κηδείες μπορείτε να ενημερωθείτε από τα γραφεία τελετών που είναι στην ενορία μας –και που όπως γνωρίζουμε βάζετε  τις διαφημίσεις  τους  στην  έντυπη εφημερίδα σας - για το σύνολο των Κηδειών. Πάντως στο Κοιμητήριο Χολαργού  έχουν γίνει 97 Κηδείες  και στο Ναό μας  έχουν γίνει 12 Κηδείες.  Όχι λοιπόν εκατοντάδες κύριε Βραχιολίδη!!! Αλλά συνολικά 27 ιερά Μυστήρια.  Και όπως φαίνεται δεν είναι η δεύτερη ή  η τρίτη ενορία των Αθηνών με τα περισσότερα Μυστήρια. Νέοι που πήραν χαρτί μεταβίβασης για το Γάμο τους για άλλες ενορίες, εκτός Χολαργού, το 2015  έως σήμερα είναι 69, δηλ. οι  60 ενορίτες μας έφυγαν, για κτήματα κυρίως των Μεσογείων και για τις ιδιαίτερές τους πατρίδες. 
2.         Ως προς το ερώτημα που διατυπώνουν ενορίτες μας σε εσάς –αλήθεια, πόσοι και ποιοι είναι; γιατί πάντα!!! αυτή η ανωνυμία; - και όχι στους καθ΄ ύλην αρμοδίους της ενορίας τους, δηλ. στους Ιερείς, ότι δεν έχουμε κάνει δημόσια απολογισμό, να  σας πούμε ότι την 19ην μηνός Φεβρουαρίου,  όπως κάθε χρόνο, αμέσως μετά τη Θ. Λειτουργία κατά την εορτή της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, έγινε δημόσια ο ετήσιος απολογισμός,  και μάλιστα τιμήσαμε σε σεμνή τελετή στην μεγάλη αίθουσα του «Σημάντρου»  όλους τους εθελοντές που προσφέρουν χρόνο και σημαντική βοήθεια σε όλους τους τομείς της ενορίας μας. Αυτοί που έρχονται συχνά στην Εκκλησία γνωρίζουν τόσον το πού πάει ο οβολός τους όσο και το γενικότερο έργο το οποίο επιτελείται στην ενορία τους. Οι κακόπιστοι φυσικά  πάντα θα κατηγορούν τους πάντες! Ο ετήσιος απολογισμός άρα  εξακολουθεί να γίνεται. Άλλωστε σε κάθε τομέα δράσης στον Ιερό Ναό μας υπάρχει πενταμελής ή οκταμελής  διορισμένη από την Ιερά Αρχιεπισκοπή επιτροπή, που διαχειρίζεται νόμιμα έως και το τελευταίο λεπτό. Κάθε χρόνο δε, επιτροπή από την προϊσταμένη μας αρχή, δηλ. την Ιερά Αρχιεπισκοπή ελέγχει σχολαστικά όλη την οικονομική διαχείριση του έτους σε  κάθε  Ι. Ναό. Και επειδή ως φαίνεται και εσείς και οι ερωτώντες εσάς ενορίτες,  δεν έρχεσθε συχνά στη ενορία σας, σας  κοινοποιούμε το απολογισμό του 2015 προς ενημέρωση.
3.         Τέλος θα σας πρότεινα να είσαστε υπερήφανοι για  όλους τους Ιερείς του πανέμορφου Χολαργού μας, διότι εκτός των άλλων που καθημερινά με αγάπη πολλή και φόβο Θεού επιτελούν προς χάριν των κατοίκων του Χολαργού και των λίαν αγαπητών  ενοριτών τους, προσφέρουν και οι ίδιοι τον όβολό τους. Σας επισυνάπτω τις αποδείξεις μόνο τις δικές μου για το έτος 2014 προς ενημέρωση και όχι προς δόξα. 
4.         Ως προς την τρίτη ή τέταρτη ενορία των Αθηνών, είναι κατά μια άλλη  άποψη η μόνη αλήθεια στο δημοσίευμά σας. Ναι, είμαστε κατά σειράν των 150 ενοριών της Αθήνας η τρίτη ή η τέταρτη  κατά σειρά επιτυχίας κάθε χρόνο στο έρανο της Αγάπης. Φέτος συγκεντρώθηκε το ποσόν των   15.000 ευρώ από τα συνεργεία των εθελοντών, που γύρισαν πόρτα πόρτα μια ολόκληρη εβδομάδα  όλα τα σπίτια των ενοριτών μας  και μας έδειξαν για μια ακόμα χρονιά ότι εκτιμούν το έργο της ενορίας τους.  Καιρός να το κάνετε το και εσείς.
5.         Τέλος, αν μου επιτρέπετε κ. Βραχιολίδη , μια συμβουλή ως Iερέας της ενορίας σας : Αφού είστε δημοσιογράφος και πάσχετε, ως οφείλετε, για την αλήθεια και την αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών σας, θα ερχόσαστε πιο κοντά στην αλήθεια αν διασταυρώνατε από πριν τις όποιες πληροφορίες σας, πριν τις δημοσιεύσετε, με τους καθ΄ ύλην αρμοδίους. Σας το έχω ξαναπεί σε κατ΄ ιδίαν συνομιλία μας πριν πολλά χρόνια όταν είχα ακόμα μαύρα  γένια,  και πλέον σας το ξαναλέω τώρα που έχουν ασπρίσει . Μη ξανακάνετε πάλι το ίδιο !
 Σας ευχαριστώ για τη δημοσίευσή σας.  

 Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Καλογερόπουλος


1 σχόλιο:

  1. ΠΑΤΕΡ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΑΛΟΥΣ ΤΕΡΕΙΣ !!!!ΘΑ ΕΙΧΑ ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΠΑΡΑΔΗΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΡΟΜΕΡΑ ΘΑΘΗ ΚΑΙ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΕΝΟΡΙΕΣ!!!!!!!!!!ΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΟΥ΅ιερεις ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή