Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ALCO, METRON ANALYSIS, RASS ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ! ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟ, ΠΟΣΟ...ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΣΟ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ!

Αδιαμόρφωτο σκηνικό με τρία πιθανά ντέρμπι -στην κορυφή για την πρωτιά, στη μέση για την τρίτη θέση και στην.. “ουρά” για τον αριθμό των κομμάτων που θα λάβουν το εισιτήριο εισόδου στην επόμενη Βουλή- αποτυπώνει το πρώτο δημοσκοπικό κύμα που βρίσκεται ακόμη σε...


εξέλιξη, καθώς ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας και συνεχίζεται πυρετωδώς με στόχο να δουν το φως της δημοσιότητας τις αμέσως προσεχείς ημέρες οι πρώτες μετρήσεις για τη διάθεση της κοινής γνώμης στην εκκίνηση της τυπικής προεκλογικής περιόδου. 

Συγκλίνουσες πληροφορίες για τα ευρήματα του τελευταίου τριημέρου από τις εξελισσόμενες έρευνες που διενεργούνται από μια πλειάδα εταιριών, όπως η Alco, η Metron Analysis, η Rass, αλλά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αναφέρουν ως κοινή συνισταμένη τον διαπιστούμενο μεγάλο κατακερματισμό της ψήφου που στο μόνο ασφαλές συμπέρασμα που οδηγεί είναι ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πιθανότατα η πλέον πολυκομματική της μεταπολεμικής περιόδου και, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση συνεργασίας απολύτως αναπόφευκτη. 

Η χαμηλή βεβαιότητα ψήφου, η έντονη τάση για αποχή, το διψήφιο ποσοστό των αναποφασίστων που κυμαίνεται μεταξύ 12 και 14%, είναι τρεις παράγοντες που κάνουν τους εκλογικούς αναλυτές να είναι δειδωλοί στις εκτιμήσεις τους και να παρομοιάζουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εκλογικό σώμα με “κινούμενη άμμο”.

Οι δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την πρώτη θέση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, καταγράφουν επιδόσεις που κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η μεταξύ τους διαφορά περιορίζεται σε εύρος που δεν ξεπερνά τις δύο μονάδες, γεγονός που οδηγεί αρκετούς αναλυτές να προδικάζουν ότι στις τρεις ουσιαστικά προεκλογικά εβδομάδες που ακολουθούν η αναμέτρηση στην κορυφή μπορεί να μετατραπεί σε ένα θρίλερ με συνεχείς εναλλαγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεν ελαφρύ προβάδισμα, πλην, όμως, η προϊούσα αποσυσπείρωση των οπαδών του, δημιουργεί συνθήκες ανατροπής, καθώς συμπίπτει με την ραγδαία υποχώρησης της θετικής προαίρεσης που είχε, μέχρι πρότινος, προς το πρόσωπο του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και ανάμεσά τους αρκετοί που δεν ψήφισαν τα συγκυβερνώντα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.) τον περασμένο Ιανουάριο.

Εκτός από τη σκληρή μάχη που όλα δείχνουν ότι θα δοθεί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, ντέρμπι θα αποτελέσει, όπως και στις αμέσως προηγούμενες κάλπες, ο αγώνας που θα δώσουν τρία κόμματα για την “προνομιούχο” -λόγω της πιθανότητας να χρειαστεί να δοθούν διερευνητικές εντολές- τρίτη θέση που διεκδικείται κατά σειρά από το Ποτάμι, που εμφανίζεται ελαφρώς ενισχυμένο, την Χρυσή Αυγή, που μάλλον μένει στα ίδια, καθώς και τη νεοσύστατη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των υπολοίπων που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίδοση της Λαϊκής Ενότητας παρουσιάζει μεταπτώσεις, αν και στην εξέλιξη των μετρήσεων τα ποσοστά της μάλλον ενισχύονταν σε βαθμό που ορισμένοι αναλυτές να υποστηρίζουν ότι αν διατηρήσει την ανοδική δυναμική να βρεθεί, εν τέλει, στην τρίτη θέση από την πέμπτη που φαίνεται σε αυτή τη φάση να μοιράζεται με το ΚΚΕ που κρατά τις δυνάμεις του.

Σκληρή μάχη αναμένεται και στην “ουρά” του πίνακα κατάταξης των κομμάτων, καθώς το “κατώφλι” του 3% για να βρεθούν στην επόμενη Βουλή φαίνεται σε αυτή τη φάση να περνούν η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που αποτελεί την δημοσκοπική έκπληξη της τρέχουσας περιόδου, καθώς και το ΠΑΣΟΚ που αποκτά δυναμική από τις συζητήσεις περί της επικείμενης διεύρυνσης του. Αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις, εξαιτίας διαρροών και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη ΝΔ, δέχονται οι ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου που, επί του παρόντος, απέχει από τον στόχο να είναι και στην προσεχή κοινοβουλευτική σύνθεση.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου