Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΡΑ. ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΡΥΣΑΣ ΠΑΡΙΣΗ!

«Ενδυναμώνοντας τους εκπαιδευτικούς κτίζουμε βιώσιμες κοινωνίες!»
Μήνυμα της Αντιδημάρχου Παιδείας & Πολιτισμού Χρύσας Παρίση
για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

Η 5η Οκτωβρίου είναι μια μέρα που θέτει στο επίκεντρο τον Δάσκαλο, τιμώντας το πολύτιμο έργο του και τον αγώνα που καταβάλλει για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη νέα γενιά. Εκπαιδευτικός, παιδαγωγός, καθηγητής, δάσκαλος. Όποιο όνομα κι αν δώσουμε, η....

σημασία είναι η ίδια και ο σκοπός μεγαλειώδης.
Όλοι διατηρούμε αναλλοίωτη στη μνήμη μας την εικόνα του πρώτου μας δασκάλου, αλλά και των επόμενων εκπαιδευτικών στη πορεία μας, που με το πολυδιάστατο έργο τους συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας και της αντίληψης μας για τον κόσμο, ενώ παράλληλα καθόρισαν και την ενήλικη επαγγελματική μας ταυτότητα.
Φέτος, στις 5 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την 20η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών (World TeachersDay 2014), όπως καθιερώθηκε από την UNESCO. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι: «Ενδυναμώνοντας τους εκπαιδευτικούς κτίζουμε βιώσιμες κοινωνίες!» (“Empowering teachers, building sustainable societies!”). Σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενισχύονται  στο έργο τους, κάτι που αποτελεί κρίσιμο βήμα προς την ποιοτική εκπαίδευση και την βιώσιμη κοινωνία
Έχει διεθνώς αναγνωριστεί ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μόνο ένα μέσο για την υλοποίηση των στόχων της εκπαίδευσης αλλά αποτελούν το κλειδί για τη δυνατότητα κάθε έθνους να επιτύχει τη μάθηση και τη δημιουργία κοινωνίας που βασίζεται στη γνώση, τις αξίες και την ηθική. Ωστόσο, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, ελλείψεις και δυσχέρειες στο έργο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθεί η προσοχή όλων στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές παγκοσμίως. Εξήντα εκατομμύρια δάσκαλοι σε όλον τον κόσμο αγωνίζονται αυτή τη στιγμή, συχνά κάτω από πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες, να κάνουν τα σχολεία έναν φιλόξενο χώρο μάθησης και δημιουργικής δραστηριότητας. Είναι οι άνθρωποι που δίνουν καθημερινά την ψυχή τους στο απαιτητικό έργο της εκπαίδευσης της νέας γενιάς. 
Στην εποχή μας οι νέες τεχνολογίες έχουν εισβάλει δυναμικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όμως κανένα τεχνικό μέσο δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει τον δάσκαλο, που είναι ο θεματοφύλακας της μάθησης. Ωστόσο, πολύ συχνά, το έργο τους δεν αναγνωρίζεται ενώ δεν λαμβάνουν τη στήριξη που τους αξίζει. Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών μας υπενθυμίζει την ευθύνη, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σε μία περίοδο παγκόσμιας οικονομικής δυσκολίας.

Λέμε λοιπόν σήμερα ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους Εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων. Στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση. Τόσο σ’ εκείνους που βρίσκονται στην ενέργεια και καθημερινά δίνουν τη μάχη στη σχολική αίθουσα, όσο και σ’ εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τη διδακτική τους πορεία. Τους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την πολύτιμη προσφορά τους στην κοινωνία και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο και γεμάτο ευθύνη έργο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου