Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ! ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ": ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ...

του Γιάννη Λεοντάρη
Εκτός κάθε λογικού σχεδιασμού είναι  φορολογική πολιτική στο τσιγάρο, και έχει ως αποτέλεσμα όχι την αύξηση, αλλά...

τη μείωση των κρατικών εσόδων από τα προϊόντα καπνού, όπως ανέφεραν στελέχη της «Παπαστράτος» σε ειδική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι η φορολογία στα τσιγάρα είναι η πλέον περίπλοκη από κάθε άλλη φορολογία, καθώς ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), εκτός από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται, απαρτίζεται από τρεις διαφορετικές παραμέτρους, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 7 αλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων, όλες μη προγραμματισμένες, που δημιουργούν σύγχυση στην αγορά και τελικά μειώνουν, αντί να αυξάνουν τα κρατικά έσοδα.
Ειδικότερα, όπως τόνισαν, το 2009 που η συνολική φορολογία εκτοξεύθηκε από το 79% στο 86%, τα δημόσια έσοδα από τα προϊόντα καπνού έκαναν βουτιά κατά 10% το 2010, κατά 13% το 2011 (όπου η συνολική φορολογία μειώθηκε ελαφρά στο 83%), κατά 16% το 2012 (όπου η συνολική φορολογία ανέβηκε στο 84%) και κατά 11% το 2013, όπου η συνολική φορολογία παρέμεινε στο 84%).
Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια οι απώλειες κρατικών εσόδων δείχνουν να σταθεροποιούνται μεταξύ -7% (το 2015) και -3% (το 2015), όπου η αγορά δείχνει τάσεις ισορρόπησης, καθώς τα 2 τελευταία χρόνια το φορολογικό καθεστώς στα προϊόντα καπνού παρέμεινε σταθερό.
Την ανάγκη ακριβώς για ηρεμία στην αγορά, ώστε αυτή να μπορέσει ναισορροπήσει τόνισαν ιδιαίτερα τα στελέχη της εταιρείας, καθώς σημείωσαν ότι αυτή ακριβώς η ανυπαρξία της οικονομικής σταθερότητας και οι φήμεςγια επικείμενες αυξήσεις στη φορολογία των προϊόντων καπνού, έχουν κάνειιδιαίτερα μεγάλο κακό στην ψυχολογία των καπνιστών, και έχουν στρέψει πολλούς στο λαθραίο τσιγάρο, με αποτέλεσμα μόνο το 2014 το κράτος να έχει απώλειες εσόδων ύψους 670 εκατ. ευρώ από τα λαθραία τσιγάρα. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι το 2015 η τάση αυτή φαίνεται να αντιστρέφεται, σημείωσαν ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη στο ποσοστό κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων, μετά τη Νορβηγία, τηΛιθουανία και τη Λετονία.
Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη η φορολογία στα προϊόντα καπνού να μείνει σταθερή καθώς, όπως είπαν ούτε μια αύξησή της, αλλά ούτε και μιαμείωσή της, δε θα βοηθούσε στην αύξηση των κρατικών εσόδων. Αντίθετα μια μεταβολή της (ιδιαίτερα προς τα πάνω) θα δημιουργούσε μια ακόμα σημαντική απώλεια κρατικών εσόδων, και ανέφεραν ως παράδειγμα τη διετία 2010 – 12 όπου χάθηκαν πάνω από 1,3 δισ. ευρώ κρατικά έσοδα λόγω ακριβώς της υπέρμετρης αύξησης της φορολογίας.
Σε ότι αφορά στη συμβολή της «Παπαστράτος» στα κρατικά έσοδα, τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι η εταιρεία (που είναι η 10η στην Ελλάδα σε μέγεθος τζίρου) απέδωσε το 2015 στην Πολιτεία ποσό 1,1 δισ. ευρώ απόΕΦΚ και ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού που παράγει, που αντιστοιχεί στο 2,5%των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, ενώ πραγματοποίησε επενδύσεις άνω των 3,5 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση του παράνομουεμπορίου προϊόντων καπνού. Σε ότι αφορά στον κλάδο του καπνού στην Ελλάδα, τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι 60.000 οικογένειες αγροτών και εργατών στην καπνοπαραγωγή, εργαζόμενων στη μεταποίηση και την καπνοβιομηχανία, όπως επίσης και λιανεμπόρων καπνικών προϊόντων απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στον συγκεκριμένο κλάδο. Επίσης, το 9% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών αφορούν προϊόντα καπνού, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 3% των ελληνικών εξαγωγών (χωρίς τα πετρελαιοειδή) και ξεπέρασαν σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ το 2015.
Κατά το ίδιο έτος, το κράτος είχε έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ από τα προϊόντα καπνού, που αντιπροσωπεύουν το 7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.
Τέλος, τα στελέχη της «Παπαστράτος» συνόψισαν τις προτάσεις της εταιρείας προς την Πολιτεία στην ανάγκη σταθερού φορολογικού πλαισίουχωρίς καμία αλλαγή στο ύψος και τη δομή των φόρων ώστε να εξομαλυνθεί και άλλο η αγορά και να διασφαλιστούν τα δημόσια έσοδα, και στην ανάγκηεντατικοποίησης και ανάληψης περαιτέρω πρωτοβουλιών από τη ΓενικήΓραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και τις διωκτικές Αρχές.
emea.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου