Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΤΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ! ΠΟΛΛΑΚΗΣ: "ΑΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"

Με το πόρισμα για το «Ερρίκος Ντυνάν» ξεκίνησε το δικαστικό τσουνάμι...

που είχε προαναγγείλει και ο Παύλος Πολάκης, με σκοπό την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Σε μυστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε τις προηγούμενες ημέρες η σκληρή γραμμή μέχρι τέλους. Σε αντίθεση με όσους έλεγαν ότι δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές σε ακραίο σκηνικό πόλωσης, τελικά επικράτησε η λογική «τα κάνουμε όλα Κούγκι και πάμε με το δίλημμα: Με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα ή με εμάς τους αδιάφθορούς».

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος για το «Ερρίκος Ντυνάν» είναι η αρχή μιας δικαστικής περιπέτειας στην οποία μπαίνει η χώρα με συνεχείς επικλήσεις σκανδάλων και με μια διαρκή σκανδαλολογία που ξεκινά από το χώρο της Υγείας και θα μεταφερθεί και σε άλλες υποθέσεις.

Δικαστικοί κύκλοι που μίλησαν στο «Βήμα της Κυριακής διατύπωναν τους ξεκάθαρους φόβους τους για «το κύμα που μπορούν να προκαλέσουν οι πολιτικοί ογκόλιθοι στη λίμνη της Δικαιοσύνης, η οποία επιβάλλεται να παραμένει ήρεμη», ενώ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «ο δικαστικός χρόνος μετράει πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι ο πολιτικός και οποιαδήποτε πίεση για εξελίξεις ίσως αποβεί ολέθρια για τους ίδιους τους θεσμούς». Πλείστοι όσοι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, και μάλιστα από διαφορετικά επίπεδά της, χαρακτηρίζουν ως «μοιραία» τη συνθήκη υπό την οποία εξετάζονται οι υποθέσεις αυτές, με κυρίαρχο πολιτικά το «δόγμα Πολάκη», αλλά και τις καταγγελίες από κύκλους τής τέως εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου για την ύπαρξη ωμών παρεμβάσεων στο έργο εισαγγελικών λειτουργών από τον αποκαλούμενο ως «Ρασπούτιν».

Το πρώτο πόρισμα
Τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Άδωνι Γεωργιάδη στοχοποιεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία στην υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν. Ωστόσο, αποφεύγοντας τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, δεν κάνει λόγο για ποινικές ευθύνες, αλλά τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί αδικήματα.

Όμως, η υπόθεση είναι ήδη στη Δικαιοσύνη αφού με την έρευνα αυτή οδηγήθηκε στη φυλακή ο Α. Μαρτίνης. Προφανώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει νέο κύκλο ερευνών βασιζόμενη σε ενδείξεις που η ίδια θεωρεί σοβαρές και με στόχο να πλήξει πολιτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, για τον Ανδρέα Λοβέρδο υποστηρίζουν στο πόρισμα ότι με όσα κατέθεσε, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί δια πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι από τα προαναφερόμενα με σαφήνεια προκύπτει ότι κατά την ένορκη εξέτασή του στη συνεδρίαση της 18-7-2017 απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια στο ερώτημα για τον λόγο που η εν λόγω τροπολογία συνετάγη τον Ιούλιο του 2011 από τον Α. Μαρτίνη και τον Β. Στεργίου, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντιστοίχως του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν., επιμείνας ότι αυτή συνετάγη τον Μάρτιο του 2012 από το νομικό του σύμβουλο Δημήτριο Μπαλασόπουλο, οπότε και ψηφίσθηκε.

Παράλληλα, στα συμπεράσματά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι, αναφορικώς με τη σύμβαση της 4-7-2012 για εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι η εν λόγω σύμβαση ήταν εξόχως καταχρηστική, αλλά και αχρείαστη, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι το συνολικό χρέος του Κ.Ι.Ε.Ν. έναντι της «Cyprus Popular Bank Public CO LTD» ήταν απολύτως ασφαλισμένο από το 2006 και το 2007 με τις προσημειώσεις υποθήκης και με την ενεχύραση και εκχώρηση των απαιτήσεων του Κ.Ι.Ε.Ν. έναντι του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Η Εξεταστική Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία που το Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν. προσήλθε στην υπογραφή της καταχρηστικής και αχρείαστης αυτής συμβάσεως πλασματικού ενεχύρου, δια της οποίας η «Cyprus Popular Bank Public CO LTD» ήλεγξε πλήρως την «ομάδα περιουσίας» του Κ.Ι.Ε.Ν., καθιστώντας αυτό παντελώς ευάλωτο και χωρίς νομικές άμυνες έναντι των γνωστών επιδιώξεων του Α. Βγενόπουλου.

Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με την αποδοχή από τον Α. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν. του Μνημονίου της 26-3-2014 και την με υπογραφή του από τον ίδιο (Α. Γεωργιάδη) και από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΚΙ.Ε.Ν. Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι (πέραν της παρακάμψεως του νομοθετικού προστατευτικού πλέγματος για το Ίδρυμα και για την κοινωφελούς σκοπού περιουσία του και πέραν της παρακάμψεως της τελευταίας διατάξεως της υπ’ αρ. 232/18-22014 αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που απαγόρευσε οποιαδήποτε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ε.Ε.Σ.) με την αναγκαστική εκτέλεση κατά του συνόλου της περιουσίας του Κ.Ι.Ε.Ν. και την (αναγκαστική) πώλησή της δια του πλειστηριασμού της 24-9-2014 εζημιώθη αυτή (περιουσία και δη κοινωφελούς σκοπού) με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις προσώπων, τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν.

Πάντως, οι εμπλεκόμενοι ήδη κάνουν λόγο για πολιτική σκευωρία και μιλούν για σαθρό πόρισμα το οποίο δεν μπορεί να σταθεί πουθενά.

Οι άλλες υποθέσεις που έπονται
Μετά το «Ερρίκος Ντυνάν» σειρά παίρνουν και τα άλλα «δικαστικά δράματα». Όπως αναφέρει το «Βήμα», η υπόθεση Novartis φέρεται έτοιμη να διεκδικήσει τα φώτα της δημοσιότητας, με τις εξελίξεις κυριολεκτικά «ante portas», και το ενδιαφέρον ασφαλώς να στρέφεται πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Αλλαγή φρουράς και «μικρή Novarts»

Λεπτομέρεια ουσιώδης, του δικαστικού «παρασκηνίου», η οποία ωστόσο δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή, είναι η αλλαγή φρουράς ως προς τον εποπτεύοντα το έργο της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είναι ο διάδοχος του επίσης αντεισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημήτρη Παπαγεωργίου, η σχετική θητεία του οποίου έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου· ως εκ τούτου, η τύχη των μηνυτήριων αναφορών – εγκλήσεων σε βάρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι καταθέσεις των οποίων τόσες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει, βρίσκεται στα χέρια του κ. Αγγελή.

Λίαν σημαντική θεωρείται και η εξέλιξη της υπόθεσης που είναι γνωστή ως «μικρή Novartis» και η οποία εκδικάστηκε μόλις την Παρασκευή από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της δικογραφίας αυτής είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία υπαλλήλου στον άλλοτε αντιπρόεδρο της Novartis Hellas Kωνσταντίνο Φρουζή, βασικό κατηγορούμενο και στην κεντρική υπόθεση, αλλά σε και δυο γιατρούς – ζευγάρι – για δωροληψία υπαλλήλου.

«Ωριμες» θεωρούν έγκυρες πηγές και κάποιες από τις δικογραφίες που αφορούν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Εισαγγελία Διαφθοράς χειρίζεται καιρό τώρα σχετικούς φακέλους, μεταξύ άλλων για την Τράπεζα Πειραιώς και την Τράπεζα Αττικής, παράμετρος που κάνει τις ίδιες πηγές να εκτιμούν ως σημαντική την πιθανότητα να τεθούν ανοικτά και αυτοί πάνω στο τραπέζι.

Ειδικά ως προς τις τράπεζες, δεκάδες είναι εξάλλου τα στελέχη (πενήντα από την Εθνική Τράπεζα και την πρώην Αγροτική) που – μαζί και με δέκα πολιτικά πρόσωπα – καταθέτουν υπομνήματα, βρίσκονται δηλαδή σε φάση ανωμοτί εξηγήσεων, ως ύποπτα, στο πλαίσιο της έρευνας της Οικονομικής Εισαγγελίας για τα δάνεια των κομμάτων, έρευνα που θεωρείται ότι πατάει σε σαθρό έδαφος λόγω και του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Ουδείς γνωρίζει την έκβαση της υπόθεσης Παπαευαγγέλου ως προς το real estate και τους κινέζους επενδυτές σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ωστόσο γεγονός ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς, υπό τη Μαριάννα Ψαρουδάκη, έχουν ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα με ανακριτικές πράξεις – συλλέγονται έγγραφα και εξετάζονται μάρτυρες. Φάκελοι όπως τα Panama Papers και τα Paradise Papers κρίνεται ότι έχουν ακόμη δουλειά για να βγάλουν το – όποιο – λαβράκι, οπότε τίθεται εν αμφιβόλω το αν θα έχουν την τιμητική τους κατά τους προσεχείς προεκλογικούς μήνες.
in.gr

1 σχόλιο: