Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΧΑΖΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΔΩΡΕΑ ΣΤΑΪΚΟΥ!


Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Κεχρή,  το οποίο αφορά στο ταξίδι-δωρεά του Μπάμπη Στάϊκου προς τα μέλη του ΚΑΠΗ Παπάγου-Χολαργού. Οι αντιδράσεις που κινητοποίησε μια τέτοια δωρεά, κυρίως για τον τρόπο που την χειρίστηκε το Προεδρείο του ΚΑΠΗ, συνεχίζονται, και αυτό φαίνεται μέσα από την επιστολή. 

Όλη η Αλήθεια για την Δωρεά ταξιδιού στο Παρίσι
               
γράφει ο Γιάννης Κεχρής
Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου – Χολαργού
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΚΜΕΠΑ

Μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αυθαίρετες ενέργειες ανταπόκρισης της Διοίκησης του ΔΟΚΜΕΠΑ στο αίτημα Δωρεάς του κ. Στάικου, οφείλω για την αποκατάσταση της αλήθειας να παραθέσω τα γεγονότα και να εκθέσω την δική μου πολιτική θέση και τις ενέργειες μου.
                Στις 21/11/2011 υπήρξε επιστολή – αίτημα δωρεάς του κ. Στάικου προς τον Δήμαρχο κ. Β. Ξύδη, που αφορούσε ταξίδι αναψυχής των μελών του ΚΑΠΗ και κοινοποιήθηκε στην Διοίκηση του ΚΑΠΗ. Διοργανώθηκε μάλιστα συγκέντρωση στον χώρο του ΚΑΠΗ, όπου ο κ. Στάικος παρουσία κάμερας, έκανε δηλώσεις στα μέλη του ΚΑΠΗ χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβούλιου (εφεξής ΔΣ).
                Στις επόμενες δεκαεφτά ημέρες διάχυτη ήταν η περιρρέουσα φημολογία περί υπάρξεως λίστας συμμετεχόντων στην εκδρομή χωρίς την ενημέρωση και έγκριση του ΔΣ και με άγνωστα τα κριτήρια επιλογής. Μάλιστα κυριαρχούσαν οι καταγγελίες ότι συμπεριλαμβάνονταν και μη μέλη του ΚΑΠΗ, ενώ υπήρξαν παράπονα κάποιων μελών, τα οποία αποκλείστηκαν, επειδή αποθαρρύνθηκαν να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή, γιατί υποτίθεται ότι η προσφορά αφορούσε το σύνολο των μελών.
Στις 8/12/2011 πραγματοποιήθηκε ΔΣ του ΔΟΚΜΕΠΑ, όπου έγινε αποδοχή της Δωρεάς. Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε την ύπαρξη λίστας συμμετεχόντων, που είχε φτιαχτεί εσπευσμένα, ερήμην του ΔΣ και είχε ήδη αποσταλεί κατά τα λεγόμενά του στο Ταξιδιωτικό Γραφείο. Για αυτό τον λόγο αρνήθηκε, παρά τις έντονες πιέσεις μου να επιτρέψει στο ΔΣ να καθορίσει διαφανή κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων (κλήρωση ή κοινωνικοοικονομικά κριτήρια).
Τις επόμενες ημέρες, η Διοίκηση του ΔΟΚΜΕΠΑ υπαναχώρησε. Αναρτήθηκε ανακοίνωση με ημερομηνία 9/12/2011, στην οποία αναφερόταν ότι θα συμμετείχαν έως 100 άτομα, που θα επιλέγονταν με κλήρωση στις 16/12/2011. Δικαίωμα Συμμετοχής θα είχαν όλα τα μέλη που θα είχαν δηλώσει συμμετοχή έως τις 6/12/2011 και θα ήταν ταμειακώς εντάξει έως τις 15/12/2011.
Ακόμα όμως και εκείνη η ανακοίνωση που κατοχύρωνε όρους διαφάνειας (κλήρωση) ήταν παράνομη, αφού δεν ήταν απότοκος απόφασης του ΔΣ αλλά διαταγής του Προέδρου. Τελικά στο επόμενο ΔΣ στις 13/12/2011 μετά από κείμενο διαμαρτυρίας μου προς την Διοίκηση του ΔΟΚΜΕΠΑ, η παρατυπία διορθώθηκε και η ανακοίνωση εγκρίθηκε, εκ των υστέρων, από το ΔΣ.
Η προσωπική μου άποψη, που όμως δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία, ήταν ότι τα κριτήρια επιλογής θα έπρεπε να είναι κοινωνικοοικονομικά. Από την στιγμή που το ΔΣ επέλεξε ως κριτήριο επιλογής την κλήρωση, υποστήριξα ότι δικαίωμα συμμετοχής θα έπρεπε να είχαν μόνο τα παλιά μέλη ή τα καινούργια που θα ήταν ταμειακώς ενήμερα ως τις 21/11/2011 την ημερομηνία του αιτήματος της Δωρεάς. Αν θα ήταν αυτά τα μέλη λιγότερα από 100 θα συμμετείχαν στο σύνολό τους και οι κενές θέσεις θα συμπληρώνονταν με κλήρωση μεταξύ καινούργιων μελών, που θα εγγράφονταν μετά από τις 21/11/2011. Το σκεπτικό μου ήταν ότι κάποιος που εμφανίζεται και εγγράφεται για πρώτη φορά στο ΚΑΠΗ μετά τις 21/11/2011, έχει μοναδικό σκοπό την συμμετοχή του στη εκδρομή. Κάτι τέτοιο όμως αδικεί τα πραγματικά μέλη του ΚΑΠΗ στα οποία απευθύνεται η Δωρεά.
                Η επιπολαιότητα της Διοίκησης του ΔΟΚΜΕΠΑ είχε και κάποιες άλλες συνέπειες. Πολλά από τα μέλη που περιλάμβανε η αρχική λίστα, ήταν δραστήρια μέλη του ΚΑΠΗ εδώ και χρόνια και τυπικά στην εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Κάποια από αυτά τελικά αποκλείστηκαν στην κλήρωση παρά την διαβεβαίωση που είχαν αρχικά ότι θα ταξιδέψουν και αντικαταστάθηκαν από άτομα που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο ΚΑΠΗ. Ακόμα και αν ο αρχικός τρόπος επιλογής τους ήταν αυθαίρετος και παράτυπος, την ευθύνη δεν την έφεραν τα ίδια τα μέλη αλλά η Διοίκηση. Φανταστείτε την απογοήτευση τους, όταν ενθουσιασμένα προγραμμάτιζαν και προσδοκούσαν εναγωνίως το ταξίδι στο Παρίσι, που για κάποια από αυτά ίσως να ήταν ταξίδι ζωής, όταν τελικά διαπίστωσαν τις ψεύτικες υποσχέσεις της Διοίκησης του ΔΟΚΜΕΠΑ.
Είναι θετικό ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις η Διοίκηση του ΔΟΚΜΕΠΑ προέβη σε κάποιες διορθώσεις επιλέγοντας έστω και την κλήρωση, έστω και την ύστατη στιγμή. Παραμένουν όμως ερωτηματικά και κάποια αδιαφάνεια. Η ίδια η ανακοίνωση προβλέπει ότι κάποιος που θα επιλεγεί και δεν θα συμμετάσχει τελικά, θα πληρώσει το κόστος συμμετοχής. Ποιο είναι όμως αυτό το κόστος; Ποιο είναι το Ταξιδιωτικό Γραφείο; Ποιο το πρόγραμμα της εκδρομής; Ποια τα ξενοδοχεία; Ποια η αεροπορική εταιρεία; Πόσο το ακριβές κόστος των εισιτηρίων,  της διαμονής και της επίσκεψης στο Μουσείο του Λούβρου; Και ποιος ο τρόπος πληρωμής ανά άτομο; Αυτές οι λεπτομέρειες είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε να γνωρίζει και να είχε εγκρίνει το ΔΣ, ώστε πρώτον να υπάρχει διαφάνεια σε κάθε οικονομική συναλλαγή που έστω έμμεσα εμπλέκεται ο ΔΟΚΜΕΠΑ, αλλά και να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες το τίμημα σε περίπτωση ακύρωσης με δική τους υπαιτιότητα.
                Τελειώνοντας, μία παρένθεση. Πιστεύω ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης όταν αδυνατούμε να καλύψουμε τις σοβαρές και χρόνιες ελλείψεις στο Φυσικοθεραπευτήριο και στα Δημοτικά Πολυιατρεία του ΚΑΠΗ, όταν κάποια μέλη μας ζουν χωρίς ηλεκτρικό γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, ή μαζεύουν τα σκουπίδια της Λαϊκής για σιτιστούν, το ταξίδι αναψυχής στο Παρίσι είναι πολυτέλεια και πρόκληση προς αυτούς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το τελευταίο που θα σκεφτούν αυτοί είναι να διαθέσουν την όποια οικονομία τους για ένα τέτοιο ταξίδι. Χωρίς να μέμφομαι τον Δωροθέτη, θα έπρεπε πιστεύω η Διοίκηση του ΔΟΚΜΕΠΑ να τον κατευθύνει σε μια πιο κοινωνικά αποδεκτή και χρήσιμη Δωρεά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου