Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Mε αγγλικό δίκαιο κλείνει το PSI - Ας ετοιμαστούμε για κατασχέσεις...

Με την απαίσχυντη λύση του βρετανικού δικαίου, αλλά και ανοικτό το θέμα του "πιστωτικού γεγονότος" κλείνει το PSI περίπου στο 70% των ομολόγων (κυβερνητικοί λένε ότι μπορεί να προσεγγίση και το 80%, αλλά ποιος τους πιστεύει πλέον και τι σημασία έχει;).
Μόλις αποδέχθηκε ο Λ.Παπαδήμος τον διορισμό του στην θέση του πρωθυπουργού δεν δήλωσε ότι ...

"Αποκλείεται να δεχθούμε το αγγλικό δίκαιο να πάρει την θέση του ελληνικού σε ότι αφορά τα δάνεια";

Τα ξημερώματα, όπως πρώτο το defencenet.gr μετέδωσε ο Bruce Richards CEO του hedge fund Marathon μιλώντας στο Bloomberg αποκάλυψε ότι
"Η ελλάδα και οι πιστωτές είναι κοντά σε κλείσιμο της συμφωνίας για το PSI" , και ίδιος εκτιμούσε ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 70% η συμμετοχή των ιδιωτών, αν και το αποτέλεσμα θα είναι περίπου ίδιο με τους υπόλοιπους: Θα ενεργοποιήσουν τα ασφάλιστρα κινδύνουν και θα μας πάνε σε "πιστωτικό γεγονός", αφού για τους υπόλοιπους το "κούρεμα" δεν θα είναι εθελοντικό αλλά αναγκαστικό. .
Το συγκεκριμένο fund, έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 10 δισ. ευρώ και είναι ανάμεσα στα 32 μέλη της επιτροπής που διαπραγματεύεται το "κούρεμα" με την Ελλάδα.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Bruce Richards, αναφέρει ότι πλησιάζει μια συμφωνία που θα δώσει στους ιδιώτες 32 σεντ ανά ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κούρεμα θα είναι στο 50-55%, όμως αν υπολογίσουμε και τον πληθωρισμό, τότε οι πιστωτές θα πληρωθούν ομόλογα κουρεμένα τελικά κατά 68%.

Σύμφωνα πάντα με τον Bruce Richards, τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι πιστωτές θα έχουν ετήσιο επιτόκιο 4-5% και θα είναι διάρκειας από 20 έως 30 χρόνια. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν η συμφωνία θα καλύπτει όλα τα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα ή μόνο εκείνα που λήγουν στο τέλος του 2020. Ο εκπρόσωπος του IIF Frank Vogel αρκέστηκε να πει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα είναι επιτυχείς.

Η χθεσινή εκτίναξη των spreads των πορτογαλικών ομολόγων στο 15% προκάλεσε τεράστια ανησυχία στη γερμανική καγκελαρία και τη γαλλική προεδρία. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνομίλησαν επειγόντως με τον επικεφαλής του διεθνούς χρηματοσπιστωτικού ινστιτούτου IIF Τσαρλς Νταλάρα (αυτόν που ρώταγε ο Σαρκοζί ειρωνικά στις διαπραγματεύσεις της 27ης Οκτωβρίου "Εσείς κύριε, ποιος είστε;" Τώρα φαίνεται έχει μάθει καλά ποιος είναι...) ζητώντας να επιτευχθεί λύση για την ολοκλήρωση του ελληνικού PSI.


Όπως ήδη έχουμε μεταδώσει, ο Τ.Νταλάρα επέστρεψε στην Αθήνα και αναμένεται να επαναλάβει τις συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο την Τετάρτη και την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.


Επί της ουσίας, τι σημαίνει "αγγλικό δίκαιο": Σημαίνει ότι πλέον αρμόδια για την επιδίκαση αποφάσεων σε ότι αφορά την περαιτέρω αθέτηση και της νέας ρύθμισης, αρμόδιο για να βγάλει "εντολή πληρωμής" σε βάρος της Ελλάδας, θα είναι ένα αγγλικό δικαστήριο, το οποίο θα μας δικάσει βάσεις του αγγλικού νόμου.
Σε ότι αφορά την εκτέλεση της απόφασης (π.χ. κατάσχεση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων) μπορεί να έχουν δυσκολίες σε ότι αφορά την εκτέλεση εντός Ελλάδας, αλλά θα μπορούν να κατασχέσουν κάθε εθνική περιουσία που βρίσκεται εκτός Ελλάδας από την στγιμή που το δίκαιο της χώρας στην οποία θα γίνει η κατάσχεση, το επιτρέπει.


Στα "πέτρινα χρόνια" της Ρωσίας την δεκαετία του 1990, υπήρχαν πολλές κατασχέσεις ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων (μέχρι και αεροσκαφών της Αεροφλότ!) λόγω μη πληρωμής των χρεών... Σε ότι αφορά την Ελλάδα, υπάρχουν πρεσβείες, προξενεία κλπ που θα μπορούν να κατασχεθούν.
Και επειδή όλοι γνωρίζουν ότι θα υπάρξει και νέο "κούρεμα" για να κυμανθεί τελικά περί το 80-100% των χρεών προς ιδιώτες που ανέρχονται περίπου σε 200 δισ. ευρώ (μέσα φυσικά και οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ισοπεδωθούν) εύκολα γίνεται αντιληπτό το τι σημαίνει "αγγλικό δίκαιο", μόλις δεν πληρωθούν τα νυν συμφωνημένα. Όλα αυτά, βέβαια, πέραν του αδιαμφισβήτητα τραγικού "πιστωτικού γεγονότος".
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου