Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕΣΩ…SIEMENS!



 Η ΔΗΜΑΡ ΖΗΤΕΙ…ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ
 
του Μάκη Βραχιολίδη

vrachiolidis@yahoo.gr

Το σκάνδαλο της Siemens επανέρχεται από την… πίσω πόρτα στη Βουλή! Η ΔΗΜΑΡ, ναι παρακαλώ, ο εταίρος της τρικομματικής κυβέρνησης, με ερώτηση των βουλευτών της Θωμά Ψύρρα, Ασημίνας Ξηροτύρη και Νίκου Τσούκαλη ζητεί να της δοθεί… λογαριασμός για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens. Η ερώτηση απευθύνεται προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα  και ερμηνεύεται ως γροθιά κάτω από τη μέση κατά του Σαμαρά. Είναι σαφές ότι η ερώτηση αυτή είναι εκβιασμός προς τον Σαμαρά προκειμένου ο τελευταίος να ενδώσει και να περάσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, για το οποίο έχει «λυσσάξει» ο κ. Κουβέλης να  ψηφιστεί από τη Βουλή.

Θυμίζουμε και προηγούμενο δημοσίευμά μας για τον ρόλο και τις σχέσεις του κ. Κουβέλη με το ΚΙΣ (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο), ένα Συμβούλιο που από την μεριά του θέλει πάση θυσία το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός των προσεχών ημερών από την εθνική μας αντιπροσωπεία. Ο κ. Κουβέλης, που όπως έχει καταγγελθεί, έχει εγγράψει ως αφορολόγητα 80 δικά του ακίνητα στο ΚΙΣ (ακόμη δεν έχει απαντήσει στην καταγγελία) επιδιώκει εδώ και τώρα να πιέσει τον Α. Σαμαρά να συγκατανεύσει στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Θέλοντας προφανώς να ασκήσει αφόρητες πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό, χρησιμοποιεί ως κίνηση ματ τη Siemens, την οποία ο Σαμαράς φοβάται  όπως ο διάολος το λιβάνι.  Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι αν σκάσουν αποκαλύψεις για τη Siemens το όνομά του θα «παίξει» πολύ και θα καεί παντελώς.    

Έτσι λοιπόν, εμφανίζονται οψίμως τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να ζητούν πλήρη στοιχεία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τον οποίο ο κ. Σαμαράς επίσης έθαψε εντελώς, ζημιώνοντας το δημόσιο. Μεταξύ των άλλων σοβαρών που αναφέρουν οι βουλευτές, είναι: «Η Συμφωνία προβλέπει επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από την SIEMENS AG «η οποία αναλαμβάνει να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη παρουσία της SAE στην Ελλάδα η οποία απασχολεί περισσότερους από 600 εργαζομένους, με τη χρήση εντός του 2012, των ενδεικνυομένων μέσων και συνεργιών οικονομικής στήριξης της SAE».

Επιπλέον, η Συμφωνία προβλέπει ότι η SIEMENS “θα ενθαρρύνει θερμά μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές να συμμετάσχουν στην οικονομική αναζωογόνηση της ΕΔ, επενδύοντας στην ΕΔ”».

Όπως γίνεται αντιληπτό με την ερώτηση-γροθιά σε βάρος του Σαμαρά, θα υπάρξουν εξελίξεις και ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός να υποκύψει μπροστά στο φόβητρο της Siemens όπως άλλωστε έχει …κάτσει στα τέσσερα στην τρόικα και την Μέρκελ, πάλι ελέω Siemens.

Αναλυτικά η ερώτηση από τους τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, έχει ως εξής:
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Υλοποίηση της Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Siemens A.G. και της Siemens Α.Ε.».
Στις 22 Αυγούστου 2012 υπεγράφη συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας, της Siemens A.G. και της Siemens Α.Ε. δυνάμει της εξουσιοδότησης της παρ. 2 του άρθρου 324 του Ν. 4072/2012 (Α' 86), το κείμενο δε της Συμφωνίας Συμβιβασμού προσαρτάται στον προαναφερόμενο νόμο ως Παράρτημα XI.

Στο κείμενο της Συμφωνίας «Η διάθεση από τη SIEMENS AG του ποσού των 90 εκατομμυρίων ευρώ για μία περίοδο πέντε (5) ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της για την υποστήριξη:

(1) Φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό τη καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος στην ΕΔ.
(2) Σχεδίων και προγραμμάτων, περιλαμβανομένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, που στοχεύουν στη καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος στην ΕΔ.
(3) Πανεπιστημιακών και άλλων επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων στην ΕΔ που αποσκοπούν να βελτιώσουν τη γνώση και την εξειδίκευση στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης
(4) Προγραμμάτων υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) της ΕΔ. Κάθε έτος θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα παροχής μέχρι 100 τέτοιων υποτροφιών.

(5)  Παροχή ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) που θα ζητηθεί για Δημόσια Νοσοκομεία, με έμφαση στα παιδιατρικά Νοσοκομεία της ΕΔ, μετά από εκτίμηση των σχετικών αναγκών από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Εποπτείας και σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία».
Επίσης, η Συμφωνία προβλέπει επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από την SIEMENS AG «η οποία αναλαμβάνει να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη παρουσία της SAE στην Ελλάδα η οποία απασχολεί περισσότερους από 600 εργαζομένους, με τη χρήση εντός του 2012, των ενδεικνυομένων μέσων και συνεργιών οικονομικής στήριξης της SAE».

Επιπλέον, η Συμφωνία προβλέπει ότι η SIEMENS «θα ενθαρρύνει θερμά μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές να συμμετάσχουν στην οικονομική αναζωογόνηση της ΕΔ, επενδύοντας στην ΕΔ». Ειδικότερα, «η SIEMENS θα εξετάσει τη πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην ΕΔ. Μια τέτοια επένδυση, περιλαμβάνει τη κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκατομμυρίων Ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων».
Αν και, κατά την άποψη μας. η διαφάνεια και η αντιμετώπιση της διαφθοράς 6εν συμψηφίζονται με «συμφωνίες οικονομικού συμβιβασμού», αναγνωρίζουμε ότι στη παρούσα φάση και στο πλαίσιο των προσπαθειών ανόρθωσης της Ελληνικής οικονομίας, στο σύνολο και σε επιμέρους τομείς, τα προβλεπόμενα προγράμματα 0α διευκόλυναν σημαντικά τη λειτουργία των ανωτέρω ταμείων με την προϋπόθεση βέβαια ότι υλοποιούνται έγκαιρα και με συνέπεια.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
(1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της Συμφωνίας Συμβιβασμού;

(2) Έχουν καθορισθεί οι φορείς που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον & έχουν σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος;

(3) Έχουν καταρτισθεί τα σχέδια προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά προγράμματα τα οποία 0α χρηματοδοτηθούν από την SIEMENS AG;

(4) Πόσες υποτροφίες δόθηκαν από το ΙΚΥ;

(5) Σε ποια δημόσια νοσοκομεία παρασχέθηκε ιατρικός εξοπλισμός;

(6) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται    η κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα που προβλέπεται από την Συμφωνία;
Παρακαλείσθε να μας καταθέσετε αναλυτικά τα Σχέδια, τα Προγράμματα, τα Χρονοδιαγράμματα, καθώς και τη λίστα των ήδη υλοποιηθέντων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των καταλόγων των συμμετεχόντων σε αυτά, σύμφωνα με την υπογεγραμμένη Συμφωνία Συμβιβασμού.

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Θωμάς Ψύρρας

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη

Νίκος Τσούκαλης

 "Ελεύθερη Ώρα"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου