Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΦΟΥΣΚΑ Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ SIEMENS! ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



• Η κυβέρνηση εμπαίζει μέχρι και τους εταίρους της προκειμένου να κουκουλώσει το σκάνδαλο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Γερμανικής εταιρείας!

του Μάκη Βραχιολίδη


Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πλέον αποκτήσει οι αποκαλύψεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό-μαϊμού μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens, τον οποίο υπέγραψε εσπευσμένα τον Αύγουστο του 2012 ο Πρωθυπουργός, βάζοντας «καπέλο» 1,8 δις ευρώ σε βάρος του Δημοσίου! Την ώρα που σύσσωμη η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε συμφωνήσει στην επιβολή προστίμου 2 δις ευρώ στη Siemens για τη ζημία που προκάλεσε στο Ελληνικό Δημόσιο, ο κ. Σαμαράς με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισε τον εξωδικαστικό ποσό στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ζημιώνοντας τη χώρα με το «καλημέρα» της συμφωνίας. Όμως, όπως φαίνεται η ζημία είναι πολύ μεγαλύτερη για το Ελληνικό Δημόσιο, μια και η κυβέρνηση Σαμαρά δεν διεκδικεί ούτε καν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και δεν ασχολείται καν με την υλοποίηση των όρων της συμφωνίας. Αντ’ αυτού, επιδίδεται σε επιχείρηση «κουκούλωμα της υπόθεσης» και παραπλάνησης ακόμη και των εταίρων της στην τρικομματική κυβέρνηση.
Χθες, παρουσιάσαμε την ερώτηση που κατέθεσαν τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για την υπόθεση Siemens (Ψύρρας, Ξηροτύρη, Τσούκαλης). Περισσότερο ωστόσο ενδιαφέρον  παρουσιάζει η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δ. Αναγνωστάκης, επίσης βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος ζητεί να μάθει τι απέγινε η υλοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του Δημοσίου με τη Siemens. Και αυτό διότι τόσο η εταιρία ΕΒΙΟΠ -ΤΕΜΠΟ ΑΕ, βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού και στην οποία το 48% ανήκει στη Siemens όσο και άλλες βιομηχανικές μονάδες της Εύβοιας, πάνε κατά διαόλου. Πού υλοποιείται λοιπόν η συμφωνία με τη Siemens, αφού ακόμη και σε δικά της «παιδιά», όπως είναι η ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ δεν γίνεται κανένα επενδυτικό πρόγραμμα;
Η εύστοχη ερώτηση του κ. Αναγνωστάκη είχε  ως εξής:



Ερώτηση

Προς τον κ. υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών,

Μεταφορών και Ναυτιλίας.



Θέμα: «Επένδυση στην ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ στην Εύβοια».

Κε Υπουργέ,

στην ΕΥΒΟΙΑ στο Βασιλικό Χαλκίδας, εδρεύει η εταιρία ΕΒΙΟΠ -ΤΕΜΠΟ ΑΕ, που είναι βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού, με πολύ καλή κτηριακή υποδομή, υψηλή τεχνολογία και προσωπικό με άριστη τεχνογνωσία και επιπλέον διαθέτει μεγάλη οικοπεδικά ανενεργή καλυψιμότητα.

Η μετοχική της σύνθεση είναι:

• SIEMENS 48% (37% SIEMENS AG ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ & 11% SIEMENS ΕΛΛΑΣ)

• Η Γερμανική εταιρία FHOENIX CONTACT 31%

• Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 21%.

Η εταιρία είναι 100% εξαγωγική. Το 2011 οι επενδύσεις της ήταν περίπου 3,5 εκατ. ευρώ και ο τζίρος της 35 εκατ. ευρώ περίπου.

Πρόσφατα η SIEMENS ήλθε σε συμφωνία με το ελληνικό κράτος και μεταξύ άλλων ανέλαβε να επενδύσει ένα σημαντικό ποσό εκατοντάδων εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων εργοστασίων και θέσεων εργασίας.

Ανεξάρτητα από την πλήρη διαφωνία μου ως προς τον τρόπο αλλά και το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, όπως εξάλλου ανακοινώθηκε κι από τη ΔΗΜ.ΑΡ., το κόμμα του οποίου είμαι βουλευτής, είμαι αναγκασμένος να υπερασπιστώ τις θέσεις εργασίας και να διεκδικήσω τα αυτονόητα για την περιοχή της Εύβοιας, που το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Η Εύβοια όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας, μαστίζεται από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση. Πολλές μεταποιητικές βιομηχανίες της έχουν κλείσει και οι υπόλοιπες έχουν μειώσει δραματικά το προσωπικό τους ή βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίματος. Επιπλέον η ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΥΒΟΙΑ είναι ενταγμένες στο στόχο II και έτσι έχουν μειωθεί οι πιθανότητες επενδυτικών προγραμμάτων της Ε.Ε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό όπως μεριμνήσετε, ένα μέρος της συμφωνηθείσης επενδυτικής δραστηριότητας της SIEMENS να υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ, γεγονός που θα ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό τη χειμαζόμενη τοπική κοινωνία.



Ερωτάσθε λοιπόν κ. Υπουργέ:
• Τι προτίθεστε να κάνετε και πως θα μεριμνήσετε ώστε η ΕΥΒΟΙΑ και συγκεκριμένα η Μονάδα της ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ στο Βασιλικό Χαλκίδας, να γίνει υποδοχέας μέρος της σχεδιαζόμενης νέας επένδυσης από την SIEMENS;

Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ!


Για λογαριασμό των υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Ναυτιλίας, ήρθε να απαντήσει Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας και συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens κ. Παγώνη.

Τι λέει στην απάντηση της η κ. Παγώνη; Διαβάστε για να καταλάβετε τι αέρας-κοπανιστός είναι αυτά που λέει το Υπουργείο που έχει αναλάβει να ελέγχει το πρόγραμμα υλοποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού του Δημοσίου με τη Siemens.  Πρόκειται για εμπαιγμό για τον λαό και για το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ κοντεύει να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την περιβόητη συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία:



«Σχετικά με το ερώτημα που αναφέρεται στο ανωτέρω έγγραφο, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τη Συμφωνία Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens (νόμος4072/12) σημεία ΙII Υποχρεώσεις της Siemens 4. (α, β, γ) «Περαιτέρω Επενδύσεις», η Siemens θα εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην ελληνική επικράτεια. Η Siemens επιθυμεί να είναι βασικός και ουσιαστικός υποστηρικτής στην προσπάθεια της Ελληνικής Δημοκρατίας να επιστρέφει και πάλι σύντομα σε μία ισχυρή οικονομία. Η Επιτροπή Εποπτείας έχει συστήσει μία κοινή αμάδα εργασίας (την «Επιτροπή Επενδύσεων») για να διερευνήσει τους πραγματικούς και ουσιαστικούς τομείς επενδύσεων από τη Siemens στην Ελληνική Δημοκρατία προς εκπλήρωση της συμβατικής της υποχρέωσης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τομείς κου ενισχύουν την απασχόληση στην Ελληνική Δημοκρατία. Η εν λόγω επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της με πρώτο της μέλημα την διερεύνηση των τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται η Siemens και αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος της Ελληνικής Δημοκρατίας και εξετάζει διάφορες επενδυτικές προτάσεις οι οποίες θα θέσουν τη χώρα σε οικονομική αναζωογόνηση, αναπτυξιακή τροχιά και θα ενισχύσουν την απασχόληση».
Καταλάβατε τίποτε κύριε Αναγνωστάκη, από την απάντηση της κ. Παγώνη; Μια απάντηση, λες και ήταν copy-paste! Λες και η σύμβαση με τη Siemens έγινε χτες και δεν τρέχει τίποτε! «Η Siemens θα εξετάσει…», «η Siemens επιθυμεί να είναι βασικός και ουσιαστικός υποστηρικτής στην προσπάθεια της Ελληνικής Δημοκρατίας …».  Άρες μάρες κουκουνάρες! Για την ταμπακέρα,  ουδείς λόγος. Εσείς μιλούσατε με αγωνία για την εκλογική σας περιφέρεια, όπου καταστρέφονται όλες οι βιομηχανικές μονάδες η μία μετά την άλλη, αναφέροντας ως τρανταχτό παράδειγμα την ΕΒΙΟΠ – ΤΕΜΠΟ, της οποίας το 48% ανήκει στη Siemens και η Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας στο Υπουργείο Οικονομικών, έμεινε ακόμη στα ευχολόγια της Siemens! Το γεγονός ότι αφού η Siemens εγκαταλείπει ακόμη και τις δικές της εταιρείες, πώς είναι δυνατόν να νοιαστεί για επενδύσεις στην Ελλάδα, δεν απασχολεί καθόλου την κ. Παγώνη και το Υπουργείο Οικονομικών!  Το ότι ο χρόνος τρέχει και οι βιομηχανίες της Εύβοιας σε λίγο θα έχουν εξαφανιστεί, επίσης δεν απασχολεί την κυβέρνηση!
Όπως γίνεται σαφές, το κουκούλωμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens γίνεται με εντολές Σαμαρά (του τύπου «κάτσε στα τέσσερα»), ο οποίος –προφανώς- δεν διστάζει να εμπαίζει και τους εταίρους της κυβέρνησης.
Σημ. Αναζητήσαμε την κ. Παγώνη αρκετές φορές, αλλά η απάντηση που λάβαμε από άνθρωπο του γραφείου της, ήταν: «Είναι αδύνατον να σας μιλήσει., Γίνεται… χαμός εδώ από την πολλή δουλειά που έχει. Καλύτερα να κάνετε προσπάθεια να έρθετε αυτοπροσώπως για να προσπαθήσετε να την δείτε αργά το μεσημέρι»!

"Ελεύθερη Ώρα"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου