Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΜΕ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Δελτίο Τύπου ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. για το DARIUS
Στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ για τις εξελίξεις στις τεχνικές δασοπυρόσβεσης, διάσωσης και τεχνολογίας, στις 22 και 23 Οκτωβρίου το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.1 (όχημα πρώτης προσβολής) με δεκαμελή αντιπροσωπεία  μετέβη στην περιοχή των Αλυκών Αναβύσσου, κατόπιν προσκλήσεως, για να παραστεί στην παρουσίαση-επίδειξη του προγράμματος DARIUS (Deployable SAR Integrated chain with Unmanned Systems).
Το DARIUS είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση και επίβλεψη φυσικών καταστροφών με χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων. Τα οχήματα αυτά ενεργούν σε ξηρά αέρα και θάλασσα. Στη συγκεκριμένη παρουσίαση-επίδειξη δόθηκε έμφαση στο κομμάτι της δασικής πυρκαγιάς. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης ζητήθηκε από το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.1 να λάβει μέρος στην επίδειξη...

και να βοηθήσει σε θέματα πυρασφάλειας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς το σύστημα του DARIUS μπορεί να συνδράμει με την ανάπτυξη διάφορων μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους (ROBOVOLC, CAMELEON) και αέρος (αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας, ελικόπτερο καθώς επίσης και ελαφρότερα ελικοφόρα όπως εξάπτερα) τα οποία φέρουν κάμερες  οπτικές-νυκτός-θερμικές αλλά και αναλυτή αερίων(στα οχήματα εδάφους). Μεταδίδοντας τα δεδομένα(εικόνες, ανάλυση αερίων) άμεσα και ασύρματα στα Κέντρα Επιχείρησης (τοπικά η και κεντρικό) τα οποία τις επεξεργάζονται και σε συνδυασμό με πληροφορίες (οι οποίες παρέχονταν από άλλες βάσεις δεδομένων, όπως  τοπογραφικές, καιρικές κτλ…) μπορούν έγκυρα και ορθά να λάβουν αποφάσεις, οι οποίες βοηθούν στην επιτυχή και άμεση αντιμετώπιση του συμβάντος, μέχρι  και να σώσουν ζωές.
Άλλοι φορείς που συμμετείχαν στο διήμερο :
·         Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
·         η Πυροσβεστική Υπηρεσία (Σταθμός Λαυρίου και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» )
·         η Αστυνομία (Αναβύσσου)
·          η Τροχαία(Κερατέας)
·         το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού
·         φορείς και εταιρίες από 7 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας)

Στο τέλος, πέραν της έγγραφης αξιολόγησης, ζητήθηκε από την ομάδα να εκφράσει την γνώμη της για το πρόγραμμα, η οποία είναι ότι, ναι μεν το σύστημα είναι πολύ χρήσιμο αλλά με τα ελληνικά μορφολογικά και κλιματολογικά δεδομένα, καθώς και με τις μικροκλιματικές συνθήκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, δεν ξέρουμε το κατά πόσο μπορούν τα μη επανδρωμένα οχήματα να αναπτυχθούν στο πεδίο, να δώσουν τις πρέπουσες πληροφορίες αλλά και να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες.

2 σχόλια:

  1. ΄΄προμήθεια΄΄ μου μυρίζει,εκτός από το τσίπουρο,που μυρίζουν συνήθως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού αυτοπροσκλήθηκες,έχεις και ''άποψη''βρέ ντουβάρι...πιές κανένα τσίπουρο να έρθεις στα ίσια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή