Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ-ΕΓΚΩΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ…



·       γράφει η Ελίνα Αναγνωστοπούλου
  «Το πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής της  Ελλάδας δεν ήταν ποτέ θέμα έλλειψης κονδυλίων αλλά έλλειψης κριτηρίων» δηλώνει ο Πέτρος Καψάσκης
·         Βραβεύσεις Ελλήνων, Κυπρίων και Ιταλών για το έργο τους στην Διπλωματία και τον Πολιτισμό
·         Η αίθουσα που θα γίνει η εκδήλωση είναι η Cripta dei Capuccini της Καθολικής Εκκλησίας της Santa maria Immacolata στη Via Veneto «ανοίγοντας» οικουμενικό διάλογο μεταξύ των δυο Εκκλησιών
·         Η γεφύρωση χασμάτων μεταξύ των κρατών είναι από τα πιο σημαντικά σημεία για την εξωτερική πολιτική της χώρας


Ανέκαθεν η πολιτική της χώρας μας προς εκδηλώσεις πολιτισμού δεν ήταν και ιδιαίτερα θερμή. Κάθε φορά που τελικώς διοργανώνεται κάτι μεγάλο και σημαντικό εντός των συνόρων μας εμπλέκεται κάποιος οργανισμός ή εταιρεία που βοηθά να δημιουργηθούν οι υποδομές για να οργανωθεί σωστά και να φιλοξενηθεί μία εκδήλωση ολοκληρωμένα. 
Οι περισσότερες εκδηλώσεις πολιτισμού που γίνονται στην Ελλάδα αφορούν κυρίως τη μουσική, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Τι θα γινόταν όμως αν συνδυάζαμε όλες τις πτυχές της τέχνης και σε μία...

πολύ όμορφη εκδήλωση «παντρεύαμε» την τέχνη με την πολιτική; 
Η απάντηση είναι πολύ απλή: δεν πρόκειται για τίποτα άλλο πέρα από την Πολιτιστική Διπλωματία και τους τρόπους άσκησης αυτής. Παλαιότερα είχα αναφερθεί σε έναν Έλληνα νέο Πολιτικό Επιστήμονα που κάνει ομιλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό με θέμα την Πολιτιστική Διπλωματία. Ένας νέος, που είναι μόλις 28 ετών, με καταβολές από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία, που όμως είναι περήφανος για τον πολιτισμό της Ελλάδας και προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να τον προωθήσει στις ομιλίες του και στις εκδηλώσεις που συνήθως διοργανώνει με δική του πρωτοβουλία και αυτή τη φορά αρωγό και την Εκκλησία. Είναι ο ίδιος που μιμήθηκε τον αείμνηστο Ζολώτα και «έπλασε» δελτίο τύπου για μία ομιλία του με θέμα: «Ο Εχθρός του Λαού και η Ηθική Κρίση» στα ιταλικά με λέξεις που προέρχονταν από την ελληνική γλώσσα, υμνώντας έτσι την πατρίδα μας. Είναι ο ίδιος που συνηθίζει να λέει ότι το πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ θέμα έλλειψης κονδυλίων αλλά έλλειψης κριτηρίων. 
Την ώρα που εμείς παραπονιόμαστε για τα νέα μέτρα και παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις της Αμφίπολης, λες κι είναι αυτό το μοναδικό πρόβλημα, ο νέος αυτός Πολιτικός Επιστήμονας, ο Πέτρος Καψάσκης, ετοιμάζεται πυρετωδώς για μία ομιλία του στην «καρδιά της Ρώμης». Γιατί είναι πρωτοπόρα όμως αυτή η εκδήλωση;
Η ομιλία θα γίνει σε μία αίθουσα στη Via Veneto που του παραχωρήθηκε από την Καθολική Εκκλησία για την εκδήλωση χωρίς κόστος. Θα υπάρχει χορωδία που θα συνοδεύει την εκδήλωση και θα απαγγελθούν ποιήματα από Ιταλούς ποιητές. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνουν και βραβεύσεις Ελλήνων καλλιτεχνών όπως αυτή της Ελληνίδας γλύπτριας κ. Σοφίας Βάρη αλλά και ανθρώπων που εμπλέκονται ενεργά με την εξωτερική πολιτική, όπως ο Κύπριος Πρέσβης κ. Γεώργιος Πουλίδης και ο καθηγητής και σύμβουλος του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Λουί Γκοντάρ. 
Σε όλο αυτό το εγχείρημα ενεπλάκη ακόμα και η Αποστολική Διακονία της Ελληνικής Εκκλησίας αφού η αίθουσα που θα γίνει η εκδήλωση είναι η Cripta dei Capuccini της Καθολικής Εκκλησίας της Santa Μaria Immacolata στη Via Veneto. Έτσι, με πολύ απλό τρόπο, δηλαδή με τέτοιου είδους κοινές εκδηλώσεις, η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία μπορεί να ξεκινήσουν τη γεφύρωση του χάσματος. Μην ξεχνάμε ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ και η Εκκλησία είναι πιο ρηξικέλευθη σε σχέση με το παρελθόν αφού ακολουθεί την τάση της κοινωνίας. Τον Πέτρο Καψάσκη θα προλογίσει ο διευθυντής του γραφείου Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Αποστολικής Διακονίας κ. Άρης Δ. Μυλωνάς και ο Αρχιμανδρίτης Γενικός Γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιγνάτιος Σωτηριάδης. 
Όταν ρώτησα τον κ. Πέτρο Καψάσκη πώς πραγματικά σκέφτηκε να κάνει μία τέτοια εκδήλωση μου είπε πρώτα ότι: «Θα ήθελα να ομολογήσω χάριτες στον όμιλο για την Unesco Τ.Λ.Ε.Ε. και να εκφράσω τις ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες μου προς τον εξοχότατο πρέσβη της Ελλάδος στη Ρώμη, επίτιμο κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη καθώς και την Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης για την άμεση ανταπόκριση, την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου.
Η σκέψη μου να πραγματοποιηθεί το πρώτο Έλληνο-Ιταλικό συνέδριο Πολιτιστικής Διπλωματίας με τίτλο «Ρώμη και Αθήνα, οι αιώνιες πόλεις» πηγάζει από την βαθιά μου πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν αμφότερες να κομίσουν ένα πανανθρώπινο και οικουμενικό μήνυμα ύψιστης πολιτιστικής αξίας, όμοιο με εκείνο που οδήγησε τον μεσαιωνικό κόσμο στον αναγεννησιακό ουμανισμό δημιουργώντας τον συνολικό άνθρωπο τον Homo Universalis.
Η αιωνιότητα των δύο πρωτευουσών καθώς και η πεισματική τους άρνηση να παραδοθούν στην φθορά και την βαρβαρότητα αποτελεί μέχρι και σήμερα το κοινό πεπρωμένο των δύο λαών και τους επιτρέπει να ατενίζουν το μέλλον από το βάθος τριών χιλιάδων και πλέον χρόνων. Γνωρίζοντας κανείς από που έρχεται γνωρίζει και το που θα φτάσει.
Η Ρώμη και η Αθήνα σύμβολα της δύναμης και της σοφίας μπορούν δικαιωματικά να διεκδικήσουν ρόλο μεγάλης δύναμης στο διεθνές γίγνεσθαι. Η πολιτιστική ιδιαιτερότητα της Ελλάδας και της Ιταλίας, η αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια και η γεωπολιτική τους θέση αποτελούν ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα και καθιστούν τις δύο χώρες κόμβους επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Χερσονήσου του Αίμου.
Γνωρίζω πως η χρονική συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για μεγαλόπνοες πολιτικές και ρομαντικά οράματα και πως όταν ο λαός μιας χώρας πεινά το όραμα θεωρείται σύμπτωμα και εξετάζεται από ιατρό. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ακόμα πως οι παραλήψεις και οι αστοχίες είναι θέμα έλλειψης κονδυλίων. Εγώ αντιλέγω. Ήταν πάντοτε θέμα έλλειψης κριτηρίων. 
Το κριτήριο επιλογής μας τώρα πια έγινε το «μη χείρον βέλτιστον» και τα μοναδικά μας οράματα είναι να ζούμε σε παραμυθοδράματα. Όμως επειδή η Ελλάδα είναι τόπος ιερός και ως τέτοιος δέχεται μόνο προσκυνητές τον μόνο φόρο που πρέπει κανείς να αποτίσει προς αυτήν είναι τον φόρο τιμής».
Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση που έχει ως θέμα «Ρώμη και Αθήνα οι αιώνιες πόλεις» γίνεται σε περίοδο Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ιταλία, πράγμα που σημαίνει ότι με αφορμή την Προεδρία της γείτονας χώρας, ένας επιστήμονας που ασχολείται πρωτίστως με την Πολιτιστική Διπλωματία και δευτερευόντως με θέματα Γεωπολιτικής και Ασφάλειας με πολύ μεράκι για την Ελλάδα, οργάνωσε μία εκδήλωση για την προώθηση της εικόνας της Ελλάδος μέσα στο κέντρο της Ρώμης χωρίς όφελος αφού δεν αμείβεται για όσα κάνει. 
Πρόκειται για έναν από τους πιο λαμπρούς νέους που βρίσκεται στην Αθήνα και μιλά κατά καιρούς σε Πνευματικά Κέντρα καθώς και σε Εκκλησίες. Είναι άνθρωπος με αρχές και κατ’ εμένα αποτελεί σίγουρα πρότυπο από τα λίγα. Η ενασχόλησή του με τα κοινά έχει ως στόχο να ανεβάσει την Ελλάδα στα μάτια όσων προσπαθούν να την αγνοήσουν ή να την υποβιβάσουν. Η χώρα μας έχει πολλά θετικά που μπορεί να προβάλει. Δεν είναι μόνο προβλήματα οικονομίας, είναι ταυτόχρονα και γεμάτη πολιτισμό. 
Δεν είναι απαραίτητο να σπαταλιούνται χρήματα για να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις, αρκεί η καλή θέληση και η προθυμία διάφορων φορέων να υπάρχει και να εκμηδενίζεται το κόστος. Τα οφέλη μίας εκδήλωσης με βεληνεκές σαν αυτό της εκδήλωσης που γίνεται στη Ρώμη το Σάββατο 15 Νοεμβρίου είναι πολύ μεγαλύτερα από το μικρό κόστος που ενδεχομένως απαιτείται για να υποστηριχτεί κάτι τέτοιο.
Επομένως, για ποιο λόγο η Ελληνική Κυβέρνηση, όχι μόνο τώρα που είμαστε σε περίοδο κρίσης αλλά και παλαιότερα, αποφεύγει τη διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό; Για ποιο λόγο δεν προσπαθεί να συνάψει κοινά μεταξύ δύο ή τριών ή περισσότερων χωρών για να προωθήσει και την ίδια και τις άλλες χώρες με αποτέλεσμα να διαφημιστεί η χώρα για την κουλτούρα, τις ομορφιές της και να τονωθεί επιπρόσθετα ο τομέας τουρισμού;
Είναι λάθη στρατηγικής όλα αυτά και σφάλματα που αφορούν τη διπλωματία της χώρας μας και εν γένει την εξωτερική πολιτική που ασκείται. Η γεφύρωση χασμάτων μεταξύ των κρατών είναι από τα πιο σημαντικά σημεία για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Επομένως, θα πρέπει με κάθε τρόπο να ευνοούνται οι προσπάθειες όσων δηλώνουν πρόθυμοι και είναι άξιοι να το πράξουν. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και γενικότερα ο πολιτισμός είναι η «ήπια δύναμη» και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με μία κίνηση στρατηγικού ενδιαφέροντος. 
Η Ελλάδα έχει πολύ φως, αρκεί να το αναδείξουμε. Ο Πέτρος Καψάσκης έχει κάνει την αρχή, ας βρεθούν κι άλλοι λαμπροί νέοι να προχωρήσουν με όραμα την υπέρτατη διαφήμιση της πατρίδας μας…
"Ελεύθερη Ώρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου