Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ SUCCESS STORY ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ: ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ, ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ!

Oι αγορές, αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν δείχνουν να συμμερίζονται το «success story» της κυβέρνησης, παρά τις...

διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η χώρα εξήλθε των Μνημονίων και πια ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ένα καλάθι γεμάτο παροχές εν όψει ΔΕΘ.

Για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, σήμερα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται, με το 10ετές να ενισχύεται σχεδόν κατά δέκα μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,63%, επίπεδο που χαρακτηρίζεται ουσιαστικά… απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές.

Σε άνοδο βρίσκεται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο καταγράφει αύξηση κατά 15,3 μονάδες βάσης στο 3,698%, ενώ και το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 1,99%, με το «ξεπούλημα» των τραπεζικών μετοχών να αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα προς την Αθήνα.

Η εικόνα της αγοράς ομολόγων προβληματίζει τους οικονομικούς αναλυτές, ενώ τα μηνύματα από εκπρόσωπους των δανειστών για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πυκνώνουν όσο εντείνονται και οι διαρροές για τις εξαγγελίες και παροχές που θα κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ο οποίος, μιλώντας στην «Καθημερινή», έστειλε μήνυμα στην Αθήνα ότι ο «διάλογος» με τους επενδυτές και τις αγορές δεν θα είναι ευκολότερος από εκείνον με τους θεσμούς.

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά το τέλος των μνημονίων, ο κ. Κερέ είπε ότι προϋπόθεση για να ανακτήσει η χώρα μας την εμπιστοσύνη των αγορών, είναι να αποφύγει τις υπαναχωρήσεις και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και υπογραμμίζει ότι παραμένουν μακροπρόθεσμα κίνδυνοι αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους παρά το σημαντικό βήμα που αποτέλεσε η απόφαση του Eurogroup.

Αλλωστε, και ο ΣΕΒ έχει προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα θα τεθεί πάλι εκτός αγορών, όπως το 2010 αν δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα σε ό,τι αφορά την παραμονή της σε τροχιά υψηλής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στο τελευταίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, αυτή τη φορά η διάσωση θα είναι πολύ επώδυνη, καθώς θα γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο αποδόμησης των ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου