Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ, ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΓΙΟΥΧΑ! ΒΙΝΤΕΟ


NEWSROOM IEFIMERIDA.GR (τίτλος: δικός μας)

Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που πήγε με δύο συνεργάτες του και δική του κάμερα, χωρίς να συναντήσει κατοίκους της περιοχής, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στα καμένα, σε τελείως...

διαφορετικό σκηνικό.

Ο κ. Τσίπρας έφθασε στο Μάτι έχοντας στο πλευρό του τους υπουργούς Χρήστο Σπίρτζη, Αλέξη Χαρίτση, Σωκράτη Φάμμελο και Αλέκο Φλαμπουράρη, αλλά και την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Ηλία Ψινάκη.

Κατά την άφιξή του υπήρξαν χειροκροτήματα και κάποια γιουχαΐσματα, καθώς πυρόπληκτοι ήταν συγκεντρωμένοι και τον περίμεναν σε καφετέρια της περιοχής. 

Αυτή την ώρα ο κ. Τσίπρας στην εν λόγω καφετέρια έχει συνάντηση με επιτροπές κατοίκων για να ακούσει τα παράπονά τους. 

Οι υπουργοί και η περιφερειάρχης είχαν την ευκαιρία νωρίτερα να συζητήσουν με τις επιτροπές κατοίκων και να τους ενημερώσουν. Ενημέρωση έκανε επίσης ο πρόεδρος του «Δημόκριτου».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με κατοίκους στο Μάτι- φωτογραφία eurokinissi

«Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εκπροσώπους των κατοίκων.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν με ειλικρίνεια ποια απο τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν στο Μ. Μαξίμου στις 6 Αυγούστου έγιναν, ποια προχωρούν και ποια όχι, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε εδώ για τις εντυπώσεις.

«Μάχη δίνουμε», τόνισε. «Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι που πρέπει να επικεντρώσουμε».

  Υπογράμμισε ότι «για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται κινητοποίηση και των ενεργών πολιτών που πήραν στις πλάτες τους αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται όμως και η συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια». Μίλησε για τη στρέβλωση του να έχουμε μια περιοχή που η μισή ανήκει σε έναν δήμο και η άλλη μισή σε έναν άλλον, τονίζοντας ότι μέχρι το γεγονός αυτό να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές Αρχές και την Περιφέρεια.

   Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν με ειλικρίνεια ποια από τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν, ποια προχωρούν και ποια όχι, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε εδώ για τις εντυπώσεις. «Μάχη δίνουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε».

   Θύμισε ότι στη συνάντηση της 6ης Αυγούστου συζήτησαν μεταξύ άλλων και το ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα που αναπνέουν στην περιοχή. Ζήτημα που έθεσαν εκ νέου οι κάτοικοι και για το οποίο εγείρουν ανησυχία. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κινητοποίηση επ' αυτού ήταν άμεση και πώς το κρίσιμο από δω και πέρα είναι η διασφάλιση της παρουσίας των ανθρώπων που ζουν εδώ μόνιμα, με στόχο «να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι». Υπογράμμισε τον στόχο «να κάνουμε ότι περνά απ' το χέρι μας να διασφαλίσουμε τις ομαλές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν στο Μάτι μόνιμα».

   Ο πρωθυπουργός ανέφερε εν τάχει τα μέτρα που έχουν προχωρήσει ήδη για την ανακούφιση των πληγέντων. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι προχωρούν οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων στο επόμενο διάστημα, οι διαδικασίες απομάκρυνσης των υλικών αμίαντου που είναι βλαβερά για την υγεία, η υλοτόμηση. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πέραν της αποκατάστασης, πρέπει να δοθεί έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή, με τους κατοίκους να θέτουν και το ζήτημα του φωτισμού, επί του οποίου υπάρχει πρόβλημα.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στους πυρόπληκτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην σύσκεψη με τους πυρόπληκτους- φωτογραφία eurokinissi
Ο Αλέξης Τσίπρας στην σύσκεψη με τους πυρόπληκτους- φωτογραφία eurokinissi

Ο πρωθυπουργός ανέφερε εν τάχει τα μέτρα που έχουν προχωρήσει ήδη για την ανακούφιση των πληγέντων. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι προχωρούν οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων στο επόμενο διάστημα, οι διαδικασίες απομάκρυνσης των υλικών αμίαντου που είναι βλαβερά για την υγεία, η υλοτόμηση. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πέραν της αποκατάστασης, πρέπει να δοθεί έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή, με τους κατοίκους να θέτουν και το ζήτημα του φωτισμού, επί του οποίου υπάρχει πρόβλημα. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί άκουσαν, συζήτησαν και έδωσαν απαντήσεις στους κατοίκους, οι οποίοι έθεσαν ζητήματα, ερωτήματα και εξέφρασαν απορίες επί θεμάτων, όπως η σίτιση και η στέγαση, και τι θα γίνει με την αδειοδότηση σπιτιών με «κίτρινη» ή «κόκκινη» ένδειξη, ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των κατοίκων.
Δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα διακρίνονται οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Χρ. Σπίρτζης- φωτογραφία eurokinissi
Δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα διακρίνονται οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Χρ. Σπίρτζης- φωτογραφία eurokinissi


Σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι από τις αιτήσεις για το βασικό ποσό του επιδόματος των 5.000 υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 25% που δεν έχει ακόμα διεκπεραιωθεί εξαιτίας γραφειοκρατικών λόγων, π.χ. πολλαπλές ιδιοκτησίες, λάθος στις αιτήσεις. Το συντονιστικό του Νέου Βουτζά διατύπωσε την πρόταση αν θα μπορούσε να γίνει οργανισμός ανασυγκρότησης της περιοχής Μάτι- Νέο Βουτζά και πυρόπληκτων περιοχών, στα πρότυπα του οργανισμού που είχε συγκροτηθεί το 1999 στους σεισμούς. 
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με πυρόπληκτους- φωτογραφία eurokinissi
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με πυρόπληκτους- φωτογραφία eurokinissi

Η αφιξη του Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι- φωτογραφία eurokinissi
Η αφιξη του Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι- φωτογραφία eurokinissi
Παιδιά έσπευσαν να χαιρετήσουν τον Αλέξη Τσίπρα- φωτογραφία eurokinissi
Παιδιά έσπευσαν να χαιρετήσουν τον Αλέξη Τσίπρα- φωτογραφία eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιδεύει το κεφάλι ενός παιδιού που τον υποδέχθηκε- φωτογραφία eurokinissi
Ο Αλέξης Τσίπρας χαιδεύει το κεφάλι ενός παιδιού που τον υποδέχθηκε- φωτογραφία eurokinissi


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ως προς τα στοιχεία αναφορικά με το πώς προχωρά η υλοποίηση των μέτρων, έως και χθες έχει αποδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 6.543.504,04 ευρώ, σε 2.647 δικαιούχους για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (586,94 ευρώ) και σε 1.112 δικαιούχους για τα επιδόματα απλών επισκευαστικών εργασιών και αντικατάστασης οικοσκευής (έως 5.869,41 ευρώ).

Τα ποσά αυτά ανά δήμο έχουν ως εξής:

-Στον δήμο Μεγαρέων: 90.975,70 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (151 δικαιούχοι)
- Στον δήμο Μαραθώνα: 3.756.421,00 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (1400 δικαιούχοι) και αντικατάστασης οικοσκευής (500 δικαιούχοι)
- Στον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου: 2.696.107, 34 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (1096 δικαιούχοι) και αντικατάστασης οικοσκευής (612 δικαιούχοι)

Όσον αφορά στα μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης, από το υπουργείο Εργασίας έχουν καταβληθεί:

-Σε 668 πυρόπληκτους συνταξιούχους έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, δύο μηνιαίες συντάξεις κύριες και επικουρικές.
-108 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων.
-Ενισχύθηκε με 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ ο Ειδικός Λογαριασμός για την Αρωγή Πληγέντων, με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών και πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές.
-Χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (650 ευρώ/δικαιούχο) σε εργαζόμενους των οποίων η εργασία ανεστάλη μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θανόντων ήδη έχει χορηγηθεί:

-Οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 545.000,00 ευρώ σε δικαιούχους συγγενείς θανόντων κατά τις πυρκαγιές, με τη διαδικασία να συνεχίζεται.
-Μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα οχτώ προστατευόμενα τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές για τους προηγούμενους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο), με τη διαδικασία να συνεχίζεται.

Ομοίως προχωρούν και τα μέτρα ανακούφισης εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:

-Χορηγήθηκε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.
-Δόθηκε παράταση μέχρι 30.10.2018 για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017
-Παρατάθηκε έως την 23η Ιανουαρίου 2019 η καταβολή των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών.
-Προβλέφθηκε η άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών έως την 23η Ιανουαρίου 2019,
-Δόθηκε έως την 30η Οκτωβρίου 2018 παράταση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες από τα άλλα αρμόδια υπουργεία. Μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:

- Έως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 5.100 αυτοψίες και ενεργοποιήθηκαν 385 μηχανικοί.
- Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 4.678 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί και έχουν πληρωθεί 2.281 αιτήσεις που αφορούν νοικοκυριά δικαιούχοι και 52 επιχειρήσεις δικαιούχοι, έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις και έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους υποψήφιους δικαιούχους για παροχή διευκρινίσεων και συμπληρωματικά στοιχεία λόγο κυρίως συνιδιοκτησιών και μη ορθής φορολογικής δήλωσης ακινήτων και ενοικιαστηρίων ενώ έχουν απορριφθεί 550 αιτήσεις.

Το ποσό που έχει ήδη δοθεί ανέρχεται σε 10.917.653 Ευρώ για τα νοικοκυριά και 370.100 Ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-Την Παρασκευή 24 Αυγούστου εκδόθηκε η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου και έχουν κατατεθεί 44 αιτήσεις.
-Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε αποδοχή δωρεών κατεδάφισης κτιρίων από Τεχνικές εταιρίες και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα κατεδάφισης αδαπάνως για τους πολίτες με την προϋπόθεση να συναινέσουν σε αυτό οι ιδιοκτήτες.
-Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε σε συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης από τα κτίρια αμιάντου. Έχουν γίνει ήδη οι πρώτοι οπτικοί έλεγχοι εντοπισμού και έχει ξεκινήσει από 10 Αυγούστου η διαδικασία απομάκρυνσης από τα οριστικά κατεδαφιστέα κτίρια στα οποία ο αμίαντος έχει καεί, θα συνεχιστεί στα κατεδαφιστέα που χρειάζεται απλή αποξήλωση και θα συνεχιστεί σε όσα έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή πράσινα όπου χρειάζεται απλή αποξήλωση.
-Από την 1η Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοτόμησης σε οικιστικές περιοχές στην Ανατολική Αττική με συμβάσεις που συνάπτει το υπουργείο με υλοτομικούς συνεταιρισμούς και έχουν νοικιαστεί από το υπουργείο μηχανήματα για διευκόλυνση της υλοτόμησης και μεταφορά κορμών και κλαδιών σε χώρο που συμφωνήθηκε με το δασαρχείο και τους 2 δήμους της περιοχής.
-Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους και το δασαρχείο έχει εγκατασταθεί στο χώρο εναπόθεσης εξοπλισμός θρυμματισμού κλαδιών και το τρίμα μεταφέρεται και διαχέεται σε δασική έκταση που υποδείχτηκε από το δασαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου