Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΞΕΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;

Η τραγωδία που έπληξε την Κύπρο τα χαράματα, ενδεχομένως να αποτελεί ξένο δάκτυλο σε βάρος της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Αυτό εξετάζει η έρευνα των Κυπριακών Αρχών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο. Το γεγονός ότι πριν από την τεράστια σε μέγεθος έκρηξη, η οποία οδήγησε στον θάνατο 12 ανθρώπους και 62 βαριά τραυματίες, προηγήθηκε μεγάλη πυρκαγιά, καθιστούν πιθανή την περίπτωση της δολιοφθοράς.
Η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία έχει αντισταθεί στην επιβολή του σχεδίου Ανάν επί Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά και η δυναμική είσοδός της στην ενέργεια και κυρίως στην εύρεση φυσικού αερίου στην θάλασσα, αποτελούν ενοχλητικά για κάποιες χώρες στοιχεία, τέτοια που θα ήθελαν να πληγεί η δυναμικά ανερχόμενη στο διεθνές προσκήνιο Κύπρος.
Από την πρωινή έκρηξη ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά η ναυτική βάση καθώς και η γύρω περιοχή. Κοινότητες που γειτνιάζουν, υπέστησαν σοβαρές ζημιές χωρίς όμως, ευτυχώς, να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Μια φοβερή προέκταση της σημερινής τραγωδίας είναι η ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή του καινούργιου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου η οποία τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος βρέθηκε ξαφνικά με τη μισή παραγωγή ηλεκτρισμού που χρειάζεται ειδικά σε μια περίοδο που η ζήτηση είναι αυξημένη. Ήδη, σε αρκετές περιοχές υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η Αρχή Ηλεκτρισμού κάνει εναγώνιες εκκλήσεις να περιοριστεί η κατανάλωσή του από το κοινό.
Ισοπεδώθηκε η ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης
Την ίδια στιγμή, παρουσιάζονται προβλήματα και με την ύδρευση περιοχών καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας –λόγω έλλειψης ηλεκτρισμού- μονάδες αφαλάτωσης. Το οικονομικό κόστος της σημερινής τραγωδίας είναι δύσκολο να υπολογιστεί και ήδη η Λευκωσία ετοιμάζεται να ζητήσει τη βοήθεια της Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί, Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εμπορίου, μετέβησαν στην περιοχή για αξιολόγηση της κατάστασης. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο για να ληφθούν άμεσες αποφάσεις αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών είχαν κατασχεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2009, μετά από διεθνείς μάλιστα πιέσεις. Συγκεκριμένα, είχε κατασχεθεί το πλοίο «Μοτσεγκόρσκ» το οποίο είχε αποπλεύσει από το Ιράν με προορισμό τη Συρία. Έκτοτε τα 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας φυλάσσονταν στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

Παραιτήσεις

Στο μεταξύ, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης. Οι παραιτήσεις τους έγιναν δεκτές, αλλά θα παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρι να βρεθούν οι αντικαταστάτες τους.  

Ρεπορτάζ: «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ»
Γιώργος Κασκάνης

Υπευθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου