Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Πρόταση για «Κοινωνικό Προϋπολογισμό»



από τον Θανάση Αυγουρόπουλο
Δημοτικό σύμβουλο Παπάγου-Χολαργού
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012 κατέθεσα την παρακάτω πρόταση:

«Πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση ήμουν και εγώ ένας απ΄ αυτούς που υποστήριζαν πως, η Τ.Α.  επιβάλλεται να πρωταγωνιστήσει στο αναπτυξιακό της έργο και να παλέψει για την οικονομική της αυτοτέλεια, γιατί μόνο η εξασφάλισή της θα μπορούσε να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στα οράματα, στον σχεδιασμό και προγραμματισμό που διαμορφώνουν οι αιρετοί μέσα από της σχέση τους με την τοπική κοινωνία.
           
 Η αλήθεια είναι πως, τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι Δήμοι αντιμετωπίζουν οξύτατο οικονομικό πρόβλημα. Με αδιάσειστα στοιχεία αποδεικνύεται πως αυτό οφείλονταν, αφενός στην πληθώρα των αρμοδιοτήτων που είχαν μεταβιβαστεί, χωρίς παράλληλα να συνοδευτούν από τους απαραίτητους πόρους, όπως επιβάλλεται από το Σύνταγμα και αφετέρου από την μη απόδοση τεράστιων χρηματικών ποσών, τα οποία στο παρελθόν η Πολιτεία έχει παρακρατήσει από την Τ.Α.

Σήμερα όμως που η χώρα μας βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, σίγουρα  οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει.

Όταν η ανεργία καλπάζει και τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, πρωταρχική μέριμνα δεν μπορεί να είναι άλλη παρά το πώς θα δημιουργήσουμε το αναγκαίο δίκτυ προστασίας των πιο ανήμπορων συμπολιτών μας ενισχύοντας πρωτίστως τις κοινωνικές δομές που καλύπτουν βασικές καθημερινές ανάγκες.

Οι πάντες συμφωνούν πως, σήμερα η Τ.Α. επιβάλλεται να πρωταγωνιστήσει και ν΄αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες θα έχουν ως κυρίαρχο στόχο, αφενός τη διατήρηση και αφετέρου την αύξηση του κοινωνικού της ρόλου.

Ως γνωστό στον κρατικό πρ/σμό του 2012 προβλέπεται για τους ΟΤΑ η απόδοση ΚΑΠ ύψους 2.6 δις ευρώ και ΣΑΤΑ 608 εκ ευρώ, όταν αντίστοιχα για το 2011 προβλέπονταν 3.5 δις ευρώ και 630 εκ ευρώ. Υπόψη πως, πριν έξι μήνες το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των Δήμων, στις σημερινές ειδικές οικονομικές συνθήκες της χώρας, είχε εκτιμηθεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών στα 3.8 δις ευρώ.

Η ΚΕΔΕ σε σχετική συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους Υπουργούς, επανέλαβε ότι με τις παραπάνω αποδόσεις οι περισσότεροι δήμοι οδηγούνται σε κατάρρευση, αφού δε θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε τις δαπάνες μισθοδοσίας.

Άραγε για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε και ποια έργα θα προγραμματίσουμε, όταν δεν γνωρίζουμε αν αύριο θα είμαστε συνεπείς στην καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους, ακόμη και τώρα που το κούρεμά τους φτάνει μέχρι και 50%;

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση ο Δήμος μας επιβάλλεται να πρωταγωνιστήσει σε τοπικό επίπεδο στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μεγαλύτερης δυνατής βοήθειας προς τους ευρισκόμενους σε δεινή οικονομική κατάσταση συνδημότες μας και φυσικά προς τους εργαζόμενους στο Δήμο μας.

Τουλάχιστον ο στόχος του φετινού προϋπολογισμού πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση, πρώτον της εξασφάλισης της μισθοδοσίας και αυτό εκτιμώ πως έχει γίνει, δεύτερον της ουσιαστικής ενίσχυσης των συνδημοτών μας οι οποίοι αποδεδειγμένα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και τρίτον  σε συνεργασία με τους Συλλόγους των Υπαλλήλων του Δήμου μας να βρούμε νόμιμους τρόπους να ενισχύσουμε εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοξο και σας διαβεβαιώνω πως τέτοιοι υπάρχουν αρκετοί.

Αναμφίβολα η πλειοψηφία και των συμπολιτών μας περνάει πολύ δύσκολες μέρες και ο Δήμος μας πρέπει οπωσδήποτε να συμβάλλει ουσιαστικά με οποιονδήποτε αντικειμενικό και διαφανή τρόπο για την ελάφρυνσή τους.

Εκτός από το Κοινωνικό Παντοπωλείο που, μαζί με τους κ.κ. Κώστα Τίγκα & Γιάννη Κεχρή, προτείναμε πριν από ένα μήνα να λειτουργήσει και στο Δήμο μας και το οποίο ετοιμάζεται, καθώς και τις εθελοντικές προσφορές που γίνονται εν όψει των Χριστουγέννων, προσωπικά ζητάω και την ουσιαστική οικονομική συμβολή του Δήμου μας, η οποία όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί το 2012.

Επιπλέον όμως θα πρέπει να αναθεωρηθούν και εκείνες οι πολιτικές με τις οποίες επιβαρύνονται οι συνδημότες μας που κάνουν χρήση των προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως π.χ. των Παιδικών Σταθμών, του ΚΑΠΗ και του ΔΟΠΑΠ.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με τη θετική μου ψήφο να στηρίξω τον προϋπολογισμό, ζητώντας όμως από τη διοίκηση αντίστοιχη δέσμευση σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει, ενδεικτικά στα πλαίσια που προανέφερα ή και με άλλες παραμφερείς δράσεις και παρεμβάσεις που θα καθοριστούν με διαπαραταξιακή συνεργασία.

Και επειδή σίγουρα κάποιοι θα πούνε για το πώς μπορούν να υλοποιηθούν νόμιμα αυτά τα οποία προτείνω, υπενθυμίζω πως, στο άρθρο 202 του Δημοτικού Κώδικα και στην παρ. 2 προβλέπεται: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης, επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύναμους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του Δ.Σ. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα».

Στην δε παρ. 3 του ίδιου άρθρου προβλέπεται: «Με απόφαση του Δ.Σ., που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών  του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων μέχρι και το 50%, ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και πολυτέκνους».

Επίσης και στο άρθρο 75, παρ. ε/3 προβλέπεται: «Η μέριμνα για τη στήριξη αστέγων και οικονομικά αδυνάτων δημοτών…. με την παροχή χρηματικών βοηθημάτων, ειδών διαβίωσης και περίθαλψης σε κατοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης».

Προκειμένου δε, να ανταποκριθούμε θετικά στις παραπάνω νέες υποχρεώσεις μας προτείνω να μην υλοποιήσουμε κάποιο ή κάποια έργα αντίστοιχης οικονομικής δαπάνης τα οποία δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

Εφόσον γίνει αποδεκτή η πρότασή μου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό,  σχετικό κονδύλι οποιουδήποτε ύψους κρίνει η διοίκηση και στη συνέχεια αφού εκτιμηθούν οι πραγματικές ανάγκες να οριστικοποιηθεί η τελική δαπάνη».

Ο Δήμαρχος απαντώντας στην παραπάνω τοποθέτησή μου συμφώνησε και δεσμεύτηκε πως, τον Ιανουάριο η Διοίκηση θα φέρει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη πρόταση που θα έχει ανάλογη κατεύθυνση για θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

                                                                    Θανάσης Αυγουρόπουλος
                                                                       Δημοτικός Σύμβουλος










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου