Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ!

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την απόλυτα κατατοπιστική επιστολή του κ. Στάϊκου αναφορικά με τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, πώς θα παρουσιάζεται ο στρατηλάτης στο γλυπτό, πού θα τοποθετηθεί αυτό και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Θυμίζουμε ότι ο κ. Στάϊκος είναι ο δωροδότης του ανδριάντα:

Αξιότιμε κύριε Βραχιολίδη,
Κατ’ αρχήν θέλω να σας συγχαρώ για την εφημερίδα σας καθώς και για το διαδικτυακό σας τόπο , για τους αγώνες που δίνετε και για την όλη πορεία σας στα κοινά. Ο τόπος έχει ανάγκη από ανθρώπους αμερόληπτους όπως εσείς οι οποίοι να μη φοβούνται να πουν την αλήθεια. Επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω και για τις αναφορές στο όνομά μου τα θετικά και τα αρνητικά σας σχόλια , επειδή ουδείς είναι υπεράνω κριτικής και πολλές φορές η κριτική λειτουργεί εποικοδομητικά αν ο αποδεχόμενος αυτήν έχει καθαρό μυαλό και ορθή σκέψη.
Θέλω να σας αναφέρω μερικά γεγονότα και κινήσεις σχετικά με την επικείμενη τοποθέτηση του έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου . Η ιδέα της κατασκευής και τοποθέτησης του μοναδικού έφιππου ανδριάντα του Αλέξανδρου νοτίως των Τεμπών αποτελεί δική μου ιδέα την οποία εξέφρασα κατά την πανηγυρική συνεστίαση του Συνδέσμου Μακεδόνων – Θρακών Παπάγου Χολαργού κατά το παρελθόν έτος, με αφορμή την τοποθέτηση του ανδριάντα του Φιλίππου . Ανακοίνωσα λοιπόν ότι εγώ προσφέρω τη χορηγία της κατασκευής του έφιππου Αλέξανδρου στον Σύνδεσμο και ο Σύνδεσμος το προσφέρει στη Δήμο Παπάγου – Χολαργού όπως έγινε με την τοποθέτηση του Φιλίππου, και όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες θα τις αναλάβει ο Σύνδεσμος , όπως αλληλογραφία, επιλογή θέσης, πρόταση για σύσταση καλλιτεχνικής επιτροπής κλπ. Ο τότε πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ιωάννης Χατζής μου πρότεινε την γλύπτρια κα Λιάνα Βασάλου η οποία είχε την απαιτούμενη εμπειρία για ένα τέτοιο έργο. Εγώ συμφώνησα και η ενασχόλησή της ξεκίνησε με προσχέδια για την τελική μορφή. Η γλύπτρια είχε κατά νου να δώσει μία διαφορετική εικόνα του Αλέξανδρου πέρα από αυτή που όλοι έχουμε – πολέμαρχος, κατακτητής, ανίκητος κλπ – δηλαδή ένας έφιππος έφηβος κατά την περίοδο που δαμάζει τον Βουκεφάλα χωρίς οπλισμό, μόνο με ένα χιτώνα και ενδεχομένως μια πανοπλία στο θώρακα. Ο μετέπειτα πρόεδρος κος Ιωάννης Παρίσης που διαδέχτηκε τον κο Χατζή συμφώνησε και ο ίδιος ως προς την μορφή του γλυπτού. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να τονίσει περισσότερο τον πολιτισμό και όχι την βία, να τονίσει την άποψη ότι ο Αλέξανδρος δεν έγινε γνωστός ανά τους αιώνες μόνο για τις κατακτήσεις του αλλά και για τα έργα πολιτισμού, αρχιτεκτονική, γλυπτική, διάδοση της ελληνικής γλώσσας κλπ. Όταν επισκέφτηκε το εργαστήριο της γλύπτριας η καλλιτεχνική επιτροπή, ουδείς έφερε αντίρρηση σχετικά με την μορφή του γύψινου προπλάσματος  και η απόφαση ήταν ομόφωνη. Έτσι, η διαδικασία προχώρησε και αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της χύτευσης.
 Το τελευταίο διάστημα εγείρονται αντιρρήσεις ακόμα και από τα μέλη του Συνδέσμου Μακεδόνων σχετικά με το αν ο Αλέξανδρος θα παρουσιάζεται ως στρατηλάτης με οπλισμό η σαν ένας άοπλος έφιππος έφηβος για αυτό τον λόγο έχει καθυστερήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της χύτευσης . Όσον αφορά τη θέση, στην αρχή είχε προταθεί να τοποθετηθεί το γλυπτό στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Χολαργού αλλά απορρίφθηκε λόγω της ανάγκης κοπής δένδρων . Κατόπιν επιλέχτηκε η θέση στη συμβολή των οδών Πίνδου και Κατεχάκη αλλά απορρίφθηκε με δική μου εισήγηση επειδή ο χώρος ήταν πολύ στενός για την διαμόρφωση και την τοποθέτηση ενός τόσος σημαντικού γλυπτού. Η θέση που προτείνεται επί του παρόντος και η οποία τέθηκε με δική μου εισήγηση είναι στον χώρο μπροστά από το καφέ Tease στον Χολαργό (παλιά Άρτεμις) . Είναι ευπρόσδεκτη κάθε πρόταση για νέα θέση και η οποία θα πρέπει να έχει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως αντιλαμβάνεστε ουδέποτε ανέφερα ότι είναι επιθυμία μου να τοποθετηθεί το γλυπτό στον Παπάγο , εγώ μόνο προτάσεις έκανα. Η ευθύνη της επιλογής θέσης όπου θα τοποθετηθεί ο έφιππος ανδριάντας ανήκει στον Σύνδεσμο αφού αυτός προσφέρει το άγαλμα στον Δήμο.
Σας ευχαριστώ.
Μπάμπης Στάϊκος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου