Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ "ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ" ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ



του
Κώστα – Πολυχρόνη Τίγκα
Αντιστρατήγου ε.α.
Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου – Χολαργού
       Διεξήχθη στις 22 και 23 Ιουνίου 2013 από την ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. (Δασοπροστασία Παπάγου-Χολαργού), άσκηση με την επωνυμία «ΠΡΟΣOΜΟΙΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ», που μαζί με συνεργάτες μου την παρακολούθησα από κοντά προκειμένου να έχω προσωπική άποψη.
        Το θεωρητικό μέρος της άσκησης περιελάμβανε τη λεπτομερή ενημέρωση για την Οργάνωση της Ειδικής Ομάδας Πρώτης Προσβολής (ΕΟΠΠ)  και τα Καθήκοντα του προσωπικού δασοπροστασίας που τη συγκροτεί και έγινε την 22 Ιουν.2013 στις εγκαταστάσεις του ΔΟΠΑΠ από τον κ. Εξαρχόπουλο Αθανάσιο της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Καισαριανής και τον επί κεφαλής της ΔΑΠΑΧΟ κ. Στογιάννη Ευάγγελο.
        Το πρακτικό μέρος περιελάμβανε εικονική  ενέργεια και επέμβαση  πυρόσβεσης  που έγινε στις 23 Ιουν.2013 στην περιοχή Δυτικά του Τένις  Παπάγου. Η άσκηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 50 Εθελοντές Δασοπυροσβέστες συντονίσθηκε και διευθύνθηκε κατά τρόπο άψογο από τον επί κεφαλής της ΔΑΠΑΧΟ  κ. Στογιάννη Ευάγγελο. Οι συνεργάτες μου και εγώ υποβάλλαμε πληθώρα ερωτημάτων που απαντήθηκαν όλα.
       Η εικόνα που σχημάτισα τόσο για την πρώτη όσο και τη δεύτερη ημέρα της άσκησης είναι ότι ήταν οργανωμένη με κάθε λεπτομέρεια. Διέκρινα επίσης την επιμελημένη προετοιμασία της άσκησης από τον κ. Στογιάννη αλλά και το ειλικρινές ενδιαφέρον των Εθελοντών Δασοπροστασίας.
      Παρακολουθώντας όμως την άσκηση ένοιωσα πολύ άσχημα όταν θυμήθηκα ότι οι Εθελοντές Δασοπροστασίας στο Δήμο μας είναι περίπου 200 και όμως στην άσκηση συμμετείχαν μόνο 50. Υπάρχουν ομάδες που συνιστούν το σύνολο των εθελοντών δασοπροστασίας,  που όμως δυστυχώς για διαφόρους λόγους έχουν αποστασιοποιηθεί από τη ΔΑΠΑΧΟ.
       Είτε αυτονομήθηκαν γιατί δεν συμφώνησαν με την οργάνωση και τους επικεφαλής της ΔΑΠΑΧΟ, είτε γιατί  επιθυμούσαν την ανάληψη τομέα ευθύνης χωρίς να ανήκουν Διοικητικά ή Επιχειρησιακά σε αυτή, είτε γιατί δεν αντιμετωπίσθηκαν με τον απαιτούμενο σεβασμό, πιστεύω ότι όσο καλά εκπαιδευμένοι και αν είναι σε περίπτωση  πυρκαγιάς λόγω έλλειψης συγκρότησης και μέσων ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ.  
       Επειδή στη δασοπροστασία χωρούν όλοι και δεν περισσεύει κανείς, κάνω ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, όλοι όσοι θέλουμε να λεγόμαστε και να είμαστε στην πραγματικότητα εθελοντές, ας ενταχθούμε άμεσα στον επίσημο φορέα του Δήμου μας. Τη δύσκολη στιγμή, που δεν εύχομαι να συμβεί, δεν ξέρω ποιος  θα φταίει και ποιος θα κλαίει περισσότερο. Εάν δεν το κάνουμε, δηλαδή δεν ενταχθούμε, τότε κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουμε στην κοινωνία μας.
        Στον εθελοντισμό δεν υπάρχουν διαγραφές, δεν νοούνται καιροσκοπισμοί και καταδικάζονται οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει άμεσα να εξαλειφθούν για να επανέλθει η ομαλότητα. Μην ξεχνάμε ότι ο Υμηττός  ανήκει σε όλους, μας χρειάζεται όλους και όλοι του φίλοι είμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου