Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας στη Φθιώτιδα, καθώς μέσα σε σε περίπου μιάμισι ώρα, από τις 2.50 έως τις 4.14 το απόγευμα της Παρασκευής καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις από 3,2 έως 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Χορός Ρίχτερ στη Φθιώτιδα
Η ισχυρότερη δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 14:49, σε απόσταση 123 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας και 28 χλμ δυτικά της Αταλάντης.
Ακολούθησε στις 16.10 νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, από τον ίδιο εστιακό χώρο. Και οι δύο δονήσεις έγιναν αισθητές και στην Αττική.
Τέσσερα λεπτά αργότερα καταγράφηκε και τρίτη δόνηση μεγέθους 3,7 Ρίχτερ.
Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ. Αθανάσιος Γκανάς, αναφερόμενος στον πρώτο από τους τρεις σεισμούς, τον περιέγραψε ως για μετασεισμό του προχθεσινού σεισμικού γεγονότος που δεν εμπνέει ανησυχία.
Σεισμική δόνηση και στην Ηγουμενίτσα
Εν τω μεταξύ, σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι 16 χιλιόμετρα βόρεια της Ηγουμενίτσας.Το εστιακό βάθος του σεισμού σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία είναι 5 χιλιόμετρα ενώ έγινε αισθητός και σε χωριά των Ιωαννίνων.

Μέχρι χθες, σύμφωνα με το Εθνος (ρεπορτάζ: Κατερίνα Ροββά) περίπου 40 οικίες είχαν χαρακτηριστεί μέχρι χθες το απόγευμα «επικίνδυνες», ενώ συνολικά 300 έφεραν ρωγμές μικρότερης σημασίας.
Οι μισές εξ αυτών αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα κατεστραμμένων οικοσυσκευών.
«Από τα 50 κτίρια που κλήθηκαν να εξετάσουν συνεργεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, τα 37 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα», δήλωσε στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εργων Στράτος Σιμόπουλος.
«Παράλληλα ελέγχθηκαν σχολεία, τα δημαρχεία Αμφίκλειας και Δρυμαίας και μία μονή, χωρίς να εντοπιστεί πρόβλημα», πρόσθεσε.
Οι μεγαλύτερες ζημιές φαίνεται πως εντοπίζονται στο χωριό Ρεγγίνι -με περίπου 80 σπίτια λαβωμένα από τον σεισμό-, στη Μενδενίτσα, στο Καλλίδρομο, στο Μόδι, στο Τιθρώνιο, στη Δρυμαία Αμφίκλειας και την Τιθορέα, όπου σε παλαιά οικία η οποία κατέρρευσε διέμενε οικογένεια αλλοδαπών.
Η δόνηση της Τετάρτης, των 5,1 Ρίχτερ άφησε τα σημάδια της σε ναούς, σπίτια και καταστήματα, ενώ συνεργεία της περιφέρειας απομάκρυναν το απόγευμα από το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο βράχους που είχαν κατολισθήσει. Μικρές ζημιές φαίνεται να αντιμετωπίζουν γέφυρες της περιοχής. Πληγές μετρούν, επίσης, ο ναός της Παναγίας στο Ρεγγίνι και η Μονή Δαδίου, με αποτέλεσμα οι παρακλήσεις να τελούνται στις πλατείες.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου