Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ. ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ




        Γιορτάζουμε σήμερα όπως και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία». Η γιορτή αυτή που αποφασίσθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, έχει σκοπό να τιμήσει με τον καλλίτερο τρόπο την Τρίτη ηλικία, αλλά και να αναδείξει  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της ηλικίας αυτής. 


     Τόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) όσο  και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνουν ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πράγματι στην εποχή μας, οι ηλικιωμένοι παίζουν ένα όλο και σημαντικότερο ρόλο, με το εθελοντικό τους έργο, τη μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεών τους, τη βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και την αυξανόμενη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.

         Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 200 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο. Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν μια καλή ποιότητα ζωής και ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί που αναφέραμε.

          Από την άλλη πλευρά οι νεώτεροι, λόγω του έντονου ρυθμού ζωής, δε διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο γι αυτούς. Πίστη μας είναι ότι η παροχή αγάπης και ζεστασιάς στο πλαίσιο της οικογένειας αλλά και η φροντίδα που θα πρέπει να παρέχεται από την κοινωνία και την οργανωμένη πολιτεία, αποτελούν τους Πυλώνες Στήριξης της Τρίτης Ηλικίας.
       Σήμερα παρά την ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία, πρώτιστο μέλημά μας αποτελεί στα πλαίσια της Τοπικής Κοινωνίας του Όμορφου Δήμου μας, η οργάνωση δράσεων στο ΚΑΠΗ και όχι μόνο, δράσεων για την Τρίτη Ηλικία με αίσθημα σεβασμού, αναγνώρισης, συνεχούς υποστήριξης και ισότιμης συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα.
        Τέτοιες δράσεις υπάρχουν πολλές με κύριο και βασικό άξονα την εθελοντική προσφορά των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας, προς το Δήμο, το ΚΑΠΗ, αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου μας. Αναλογίζεται μάλιστα κανείς πόσο σημαντικές και πολύτιμες είναι οι προσφορές αυτές όταν παρέχονται από ανθρώπους έμπειρους, ανθρώπους της προσφοράς, χωρίς μάλιστα το παραμικρό κόστος και με μεγάλη απόδοση. Ακόμη σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα Αναπτυξιακά Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την Τρίτη Ηλικία και πρόθεσή μας είναι να τα αναζητήσουμε με πολύ μεγάλη σχολαστικότητα και ταχύτητα.
Μέσα από την πληθώρα των δράσεων και των ιδεών που έχει η «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση», στοχεύουμε να κάνουμε πράξη την απόλυτη συνεργασία και δραστηριοποίηση  των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας. Βούλησή μας είναι να ευχαριστήσουμε, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες για όσα μας προσέφεραν και μας προσφέρουν, να δώσουμε στα μοναχικά άτομα την ευχέρεια να νιώσουν τη συντροφικότητα, την έγνοια και το αίσθημα ασφάλειας και  όλοι μας να σταθούμε άμεσα στο πλευρό τους για να απαλύνουμε τον πόνο τους. 
Σκοπός μας είναι το ηλικιωμένο άτομο να κρατηθεί αυτόνομο, ισότιμο και ενεργό μέλος της κοινωνίας μας. 
Θυμόμαστε πάντα ότι:Μεγαλώνω αλλά δεν Γερνάω. 
Σας ευχόμαστε να είναι είστε όλες και όλοι καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου