Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ …ΦΑΣΙΣΤΕΣ;

ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΑΣΤΕΓΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΕΝΩ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΒΟΗΘΕΙΑ!
  Για τον άστεγο-ανήμπορο Θανάση που ζητεί απεγνωσμένα βοήθεια και κοιμάται έξω από το Δημαρχιακό μέγαρο Χολαργού έχουμε γράψει πολλές φορές.

Το παρακάτω γράμμα –κόλαφος για πολλούς στον τόπο μας,  μας εστάλη από ευαίσθητο αναγνώστη μας:
«Κε Βραχιολίδη
Εδώ και αρκετούς μήνες ένας συμπολίτης μας κατοικεί στην είσοδε του δημαρχείου. Ένας άνθρωπος χωρίς στέγη χωρίς τροφή που ζητιανεύει για να επιβιώσει. Ούτε καν στην "σπιτική κουζίνα" δεν του δίνουν ένα πιάτο φαί δωρεάν. Ο άνθρωπος αυτός είναι φοβισμένος. Φοβάται το κρύο, την πείνα και τα σκυλιά. Είναι δυνατόν να μην μπορεί κανείς να δώσει λύση στο πρόβλημα του; Ούτε ο Δήμος ούτε η εκκλησία ούτε κανείς άλλος φορέας ή ιδιώτης; Εκεί έχουμε φτάσει; Αν αυτός ο άνθρωπος μεθαύριο πεθάνει ποιος πολίτης του Χολαργού θα κοιμάται ήσυχος; Δώστε παρακαλώ την δέουσα δημοσιότητα στο θέμα μήπως φιλοτιμηθεί κάποιος».


Φαγωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιος είναι φασίστας και ποιος όχι! Ενώ δίπλα μας, υπάρχουν άρρωστοι, ή άστεγοι που καθημερινά δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν. Ο Θανάσης, είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που είναι και άρρωστος και άστεγος. Παλεύει με την φτώχεια του αλλά και με διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Σήμερα, 59 ετών, κοιμάται σε παγκάκια και διάφορα σημεία γύρω από το Δημαρχείο της πόλης. "Αρχίζει και κάνει κρύο τα βράδια. Στις 4.00 τα ξημερώματα ξυπνάω γιατί με περονιάζει η υγρασία τα κόκκαλα", λέει ο Θανάσης που τα πρωινά κάνει τον επαίτη έξω από το Δημαρχείο και τις εκκλησίες για να πάρει ένα ξεροκόμματο για να... κοροϊδέψει την πείνα του. Κρατάει κι ένα πλακάτ που γράφει: "Δημότες και δημότισσες, ο άστεγος Θανάσης στέγη ζητά". «ΠΕΙΝΑΩ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ», λέει το μικρό πλακάτ που κρατά στα χέρια του. Απευθύνεται στους Χολαργιώτες και Παπαγιώτες, με άλλο πλακάτ που γράφει: «ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΣΣΕΣ, Ο ΑΣΤΕΓΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΕΓΗ ΖΗΤΑ»!  Απλώνει το χέρι του να ζητήσει ένα ευρώ! Δεν του δίνουν παρά ελάχιστοι. Οι υπόλοιποι, δεν έχουν χρόνο καν να τον κοιτάξουν γιατί τσακώνονται ποιος είναι φασίστας και ποιος όχι!


"Ο Δήμαρχος, πέρασε και σήμερα. Με χαιρέτησε και μου είπε ότι ενδιαφέρεται για την περίπτωσή μου. Μου είπε να κάνω λίγη υπομονή ακόμη και ότι θα βρεθεί μια λύση.  Πόση υπομονή να κάνω; Μεγάλωσα πια, γεννήθηκα το '54. Πήγα στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού τόσες φορές και τους παρακάλεσα να μου δώσουν το μικρό σπιτάκι που έχουν στο κάτω μέρος της εκκλησίας. Εκεί είχαν στεγάσει για χρόνια Αλβανό στον οποίο έδωσαν και ταυτότητα ελληνική. Εμένα δεν μπορούν να με βοηθήσουν; Πρέπει να πεθάνω στο δρόμο; Εδώ, περνάνε καθημερινά ένα σωρό αλλοδαποί στους οποίους το κράτος έδωσε χαρτιά ελληνικά. Ένας μαύρος προηγουμένως, μου έδειξε την ταυτότητά του που ήταν ...ελληνική! Μου φαίνεται ότι πρέπει να γίνω αλλοδαπός για να έχω δικαιώματα"

Ελλάδα 2013! Μήπως τελικά είμαστε όλοι… φασίστες; Αυτό δείχνει η συμπεριφορά μας!




1 σχόλιο:

  1. Επειδή θες να το παίζεις και... ρεπόρτερ, άντε κάνε μια διεξοδική έρευνα για το θέμα και μετά γράψ' τα πάλι από την αρχή. Τράβα μάθε λοιπόν πόσες φορές και η Εκκλησία και ο Δήμος πρόσφεραν στον συγκεκριμένο και στέγη και φαγητό και πόσες φορές εκείνος αρνήθηκε, επειδή προφανώς έχει μάθει ή έχει συνηθίσει να ζει με τον τρόπο που ζει. Με το ζόρι ή με... ειδικές απαιτήσεις, φιλανθρωπία δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή