Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ο ΗΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΣΤΟ "ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ" ΤΩΝ 115 ΔΗΜΑΡΧΩΝ! ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Ι. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως θα προσέξατε ο Ηλίας Αποστολόπουλος πρωτοστατεί στο"αντάρτικο" των 115 Δημάρχων που ζητούν κομματική απαγκίστρωση και ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση! Σήκωσε μπαντιέρα μαζί με αλλους 114 δήμάρχους και ζητεί πολλά, βλέποντας προφανώς την καταιγίδα που έρχεται. 
Ιδού λοιπόν τι ζητεί ο Ηλίας Αποστολόπουλος μαζί με 114 συναδέλφους του:  
 Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης, η προγραμματική ατζέντα θέτει τις εξής προτεραιότητες:
1. Τη Διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Ο.Τ.Α.
2. Τη Διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου για τους Ο.Τ.Α., με συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ αλλά και τους πόρους του Πράσινου Ταμείου.
3. Συνταγματική Αναθεώρηση: Ευκαιρία για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης
4. Νέοι ρόλοι κι αρμοδιότητες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής
Όπως σημειώνεται σχετικά, «η Αυτοδιοίκηση τα έξι χρόνια που διαρκεί η κρίση, έχει κληθεί να σηκώσει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών που έχει δημιουργήσει. Οι Δήμοι έχουν οργανώσει και λειτουργούν ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών που έχει αναλάβει την κύρια ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής του Κράτους. Για να είμαστε ειλικρινείς, σηκώνουμε το φορτίο της αποτυχίας και αναποτελεσματικότητας των δομών του Κεντρικού Κράτους. Πρώτος στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων κοινωνικών δομών και προγραμμάτων. Στη συνέχεια, να διεκδικήσουμε την ανάληψη νέων ρόλων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της πρόληψης της υγείας, μέσα από την αναζήτηση συνεργασιών με φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για τους πολίτες».
Επίσης οι 115 "αντάρτες" επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην ιδρυτική τους διακήρυξη:
Από την 1η Σεπτεμβρίου, καλούμαστε να διαχειρισθούμε τις τύχες των τοπικών μας κοινωνιών και να δώσουμε λύσεις σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από:
* Διαρκή περικοπή θεσμοθετημένων πόρων και υποχρηματοδότηση, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που μας έχουν μεταφερθεί.
* Ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, που μας υποχρεώνει να αναλαμβάνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη.
* Έλλειψη προσωπικού, που οδηγεί σε υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών που παρέχουμε.
* Αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο που δυσχεράνει αντί να διευκολύνει τη λειτουργία των ΟΤΑ.
Είναι λοιπόν ανάγκη να υπάρξουν ανατροπές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών και για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να αναβαθμίσουμε το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου